Zvládni zkouškové levou zadní s adaptogeny a nootropiky!

Adaptogeny a nootropika získávají stále větší popularitu. Jedná se o podpůrné doplňky stravy označovány jako “brain food” nebo “smart drugs”. Zjisti, jak ti mohou pomoci při zvládání náročných situací a období, jako je studium a zkouškové.

Bezpečné látky pro zvýšení duševního i fyzického výkonu

Zatímco adaptogeny se soustřeďují především na zmírnění fyzického i psychického stresu, nootropika povzbuzují zdraví našeho mozku. Správná kombinace a dávkování ti může zásadně pomoci se zmírněním projevů stresu a s posílením kognitivního vnímání. V období vysokoškolského studia tyto látky jistě oceníš, a to nejen v době zkoušek.

Nootropika a jejich účinky

Nootropika jsou látky schopné zlepšovat mozkové funkce, náladu, soustředění a také zvyšovat bdělost. Kromě toho mohou pomoci zvýšit pociťovanou energii a snížit případnou únavu. Jsou tedy ideální pro studenty, kteří se chtějí efektivněji učit a lépe si věci pamatovat.

Kofein je nejznámější a nejpoužívanější nootropikum. Pokud neholduješ kávě, najdeš jej v kofeinových a energetických tabletách a guaraně. Jeho hlavními pozitivními účinky jsou snížení pocitu únavy a dodání energie. Dokáže také pomoci při zvyšování sportovních výkonů.

Velmi oblíbená je také ginkgo biloba, která bývá spojována s podporou paměti a učením. Přispívá k prokrvení mozku a tím ke schopnosti se lépe soustředit.

Pokud posiluješ a užíváš kreatin, tak věř, že i ten podporuje mozkovou energii a při správném dávkování může pomoci i k rychlejšímu zpracovávání informací a podpoře paměti.

Co jsou to adaptogeny a jak fungují

Adaptogeny jsou léčivé byliny, které se adaptovaly na mnohdy nepřizpůsobivé podmínky. Stejně tak fungují v lidském těle, kde zvyšují celkovou odolnost organismu na stres a zvyšují schopnost odolávat změnám podmínek. Jsou oblíbené mezi biohackery a studenty, své místo mají také v tradiční čínské medicíně a ajurvédě.

V tuto chvíli je nejpopulárnějším adaptogenem ashwagandha. Ta podporuje zdravé stresové reakce a snižování procesů vedoucích k poškození buněk. Má ale i řadu dalších blahodárných účinků jako je zmírnění pocitů úzkosti a stresu, u mužů může také přispět ke zvýšení testosteronu.

Mnoho lidí  považuje za nejúčinnější adaptogen ženšen pravý, který úspěšně zlepšuje subjektivní klid a má také významné protistresové vlastnosti.

Nejlepší účinky při dlouhodobém užívání přináší rhodiola rosea neboli rozchodnice růžová. Je žádaná především v boji s únavou a proti stresu. Zvyšuje duševní výkon a schopnost soustředit se.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.