5 tipů, jak zahnat nepříjemné myšlenky

mladá slečna sedí venku a přemýšlí

Negativní myšlenky se občas objevují v hlavě i těm největším optimistům. Je dobré v těchto stavech nezůstávat dlouho, protože mohou vést až k depresím a jiným potížím. Jak se můžeš nepříjemným pocitům ubránit?

Máš vážné trápení nebo „jen“ splín? Řešení zaslouží oboje

V určité míře se černé myšlenky objevují v hlavě každému z nás, ani jsme sami nemuseli prožít nic mimořádně tragického. Leckdy úplně stačí, když se sejde únava, více starostí najednou a k tomu si třeba pustíš zprávy, kde se o tragédiích mluví na denním pořádku. Když se pak v hlavě začnou rodit nepříjemné obavy a pocity úzkosti nebo beznaděje, vypadá to, že se proti nám vlastní mozek trochu vzbouřil. V takové chvíli je dobré obrátit svou pozornost k sobě a začít tenhle stav řešit, než se nepříjemné myšlenky začnou na sebe nabalovat o ovlivňovat tě víc, než je zdrávo. Co všechno můžeš udělat?

1 – Mluv a své pocity sdílej

Mnoho lidí má ve zvyku své trápení skrývat, radši se v něm moc nepitvat a předstírat, že neexistuje. Tím, že negativní myšlenky potlačíš, se jich ale nezbavíš – často se špatná nálada objeví znovu a ve větší míře. Uleví se ti ale, když pro své starosti najdeš slova a povíš o nich někomu, komu věříš. Při mluvení si utřídíš své pocity a v průběhu tě mohou napadat i řešení nebo se dozvíš zkušenost někoho dalšího. Pokud se bojíš, že ten, komu se svěříš bude tvé pocity zlehčovat, nepochopí to nebo tě nebude brát vážně, zkus některou z krizových linek nebo online poraden. S neznámým důvěrníkem můžeš získat i určitý odstup a nadhled, který možná právě potřebuješ.

slečna se svěřuje kamarádce, která ji utěšuje

2 – Doplň své zdroje

Všechny problémy se zdají horší, pokud nám chybí energie jim čelit. Snaž se proto pravidelně doplňovat zdroje, především odpočívat a jíst. Dostatek fyzických sil ovlivňuje i obranyschopnost mysli. Mezi energetické zdroje ale nepatří jen jídlo a spánek, občas se potřebujeme dosytit i emocionálně. Zažívat radost, přijetí, uznání, podporu blízkých… to všechno se zdá samozřejmé, dokud to nezačne chybět. Měj proto přehled, kde si můžeš své zdroje doplňovat ty a postupně se uč být také ty svojí vlastní oporou – pochval se, oceň se, mysli na své schopnosti a hledej v sobě to dobré.

3 – Najdi zdravé rozptýlení

Jsou starosti, které nemají okamžité řešení a neseme si je s sebou dlouhodobě. To ale neznamená, že musí po celý čas okupovat naši mysl a bránit nám kvalitně žít. Je naprosto v pořádku dopřát si aktivity, kde si dovolíš vypnout a na chvíli přestat myslet na těžkosti, ať už se týkají tebe, blízkých nebo jde o celospolečenskou krizi. Zamysli se kde, při čem nebo s kým se ti daří rozptýlit myšlenky, kde se cítíš bezpečně a  uvolněně a kam na tebe nemůžou negativní vlivy. Raději ale kašli na únik pomocí alkoholu a návykových látek, úleva je jen dočasná a platí se za ní vysoká daň. Stav, kdy je člověku mizerně, je ten nejméně vhodný pro jakékoliv experimentování s ovlivňováním vědomí.

mladík relaxuje na gauči se sluchátky

4 – Pozoruj se a vyzkoušej k tomu třeba mindfulness

Pomůže ti také, když si uděláš přehled, jak funguje tvoje prožívání a myšlenky. Nauč se pozorovat sebe, svoje reakce na určité situace a podle čeho se mění tvoje nálady. Když budeš mít o svém prožívání přehled, lépe se svými pocity naložíš. Pomoci ti v tom mohou různé techniky, například v oblasti mindfulness. Mindfulness znamená všímavost a jde v něm o plné uvědomění a přijetí svých pocitů v přítomném okamžiku. Díky mindfulness se můžeš postupně naučit získat od negativních myšlenek odstup a nereagovat automaticky svými navyklými vzorci chování.

5 – Je trápení nad tvoje síly? Neváhej a vyhledej pomoc

Možná patříš k lidem, kteří prožívají těžké chvíle z vážného důvodu nebo se trápíš tak dlouho a intenzivně, že už ti to narušuje život, zdraví nebo vztahy. V takovém případě pro tebe sice nemáme radu, zato ale povzbuzení, že je dobrý nápad obrátit se na odborníka, se kterým snáze najdeš řešení. Informace, kam zavolat nebo jít, můžeš hledat například na www.nevypustdusi.cz nebo ve školní/univerzitní psychologické poradně. Aktuálně je s ohledem na tragickou událost na FF UK posílena kapacita psychologické poradny FF Univerzity Karlovy.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.