Projekt KULTIMED mapuje, jak vysokoškoláci vnímají své studijní prostředí. Přidáš se?

Věříš i ty, že vysoké školy by měly nejen vzdělávat, ale být také bezpečným a zdravým prostředím? My ano, proto jsme se připojili k projektu KULTIMED, který právě teď zjišťuje, jak se studenti na českých vysokých školách cítí. Do průzkumu se můžeš zapojit i ty a pomoci nám tak přispět ke kultivaci studijního prostředí.

Zvládnout vysokou není jen o tom, jak moc se učíš

Studium na vysoké škole je významná životní etapa, kterou každý zvládá jinak. Víme, jak moc mohou úspěšné dokončení studia ovlivňovat věci, které vůbec nemusí být o tobě, ale jsou dané okolním prostředím. Nemluvíme jen o náročnosti a kvalitě studia, ale také o přístupu vyučujících a vztazích mezi studenty. To vše má značný vliv na psychické rozpoložení studentů, a tedy i na jejich schopnost a motivaci vysokou školu dostudovat. 

Jak působí na studenty současné vysokoškolské prostředí?

Kvalitní vzdělání, a k tomu zdravé a bezpečné studijní prostředí, by měly být poskytovány všem bez rozdílů. Je tomu ale opravdu tak? Aby bylo možné úroveň vysokoškolského studijního prostředí v ČR dále kultivovat, potřebujeme nejdříve porozumět tomu, kde se nachází jeho nejslabší místa a s jakými negativními vlivy se studenti setkávají. S tím nám můžeš velmi pomoci i ty vyplněním anonymního dotazníku v rámci projektu KULTIMED. Dotazník ti zabere zhruba 10 minut a na jeho konci se můžeš zúčastnit soutěže o jeden z 15 voucherů do e-shopu Alza.cz v hodnotě 200 Kč. 

Projekt KULTIMED pracuje na kultivaci studijního i medicínského prostředí

Projekt KULTIMED vznikl na půdě Sociologického ústavu Akademie věd za podpory Technologické agentury ČR, ke kterému jsme se hrdě připojili i my, protože dává velký smysl. 

V první fázi projektu probíhá screeningové šetření mezi studenty všech vysokých škol v ČR, které výše uvedenou problematiku mapuje. Jeho výsledky mimo jiné poskytnou i porovnání situace mezi jednotlivými obory. Pokud se do průzkumu zapojíš, máš na konci dotazníku možnost požádat o jeho výsledky, které pak obdržíš e-mailem.  

V dalších fázích se bude projekt zabývat zejména oblastí medicínského prostředí, které bude detailněji mapovat a navrhovat klíčové aktivity, které věříme povedou v dlouhodobém horizontu ke kultivaci vztahů, prostředí a podmínek medicíny. Cílem je zvýšit odolnost českého zdravotnictví vůči následkům personální krize, která se projevuje např. odlivem vzdělaných profesionálů a profesionálek do zahraničí nebo k úplnému ukončení lékařské profese u specifických skupin. 

Více informací k projektu KULTIMED a souhrnné výsledky budou k dispozici zde 

Pomoz nám dotazník také sdílet a oslovit tak více vysokoškolských studentů! 

Více informací o zpracování osobních údajů je dostupných zde. 

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.