Jsi ready na jaro? 6 tipů, jak po zimě nastartovat tělo i mysl

slečna v posteli se v jarní den chystá na vstávání

Přibývající sluneční paprsky přináší nadšení pro nové plány, často se ale dostaví i jarní únava. Jak po zimě nastartovat organismus, aby bylo dost energie na cestování, sport a všechny radosti, které jaro přináší?

Proč únava přichází zrovna na jaře?

I když se v přírodě všechno zelená a na světě je krásně, bývá jaro obdobím, kdy se dostavuje jarní únava, malátnost a někomu i menší depka. Je pro to hned několik důvodů. Tělo je oslabené už jen díky zimě a nedostatku sluníčka. Když k tomu připočítáš méně pohybu, těžká jídla a třeba i přechozené virózy, je pochopitelné, že tělo může dát na jaře najevo určitou nespokojenost. Co dělat, aby se tvé tělo po zimě vzpamatovalo a nastartovalo?

Tipy, jak se probrat ze zimního spánku

1. Odlehči svůj jídelníček

Po zimním období plném těžkých jídel dopřej tělu detox v podobě lehčí stravy. Zařaď do svého jídelníčku více zeleniny, ovoce a bylinek. Zaměř se na potraviny bohaté na vitamíny a bílkoviny, které dodají energii, a omez příjem tuků.

2. Dopřej si kvalitní spánek a relaxaci

Nedostatek spánku únavu jen prohlubuje. Snaž se proto chodit spát a vstávat pravidelně, a to i o víkendu. Když budeš mít kvalitního spánku dostatek, tělo bude mít možnost regenerovat a nabrat po zimě nové síly. Nezapomínej ani na relaxaci během dne. Čti si knihu, pusť si oblíbenou hudbu, zacvič si jógu (nebo jiné oblíbené lehčí cvičení na doma). Fajn relax může být i jen tak se projít v parku.

3. Vyraz ven do přírody

Sluneční paprsky a čerstvý vzduch jsou skvělým lékem na únavu. Vyraz na výlet, jdi si zaběhat do lesa nebo si jen tak poseď na zahradě nebo v parku a vnímej probouzející se přírodu. Pohyb a slunce ti dodají energii a zlepší náladu.

4. Nezapomeň na beauty péči

V zimě i období po ní strádají vlasy i pleť. Dopřej jim proto jarní péči v podobě hydratačních masek, peelingů a vyživujících balzámů. Neboj se experimentovat s novými barvami a trendy, ať se cítíš sebevědomě a svěže. Vybírej si ale hlavně kvalitní produkty a využívej sílu přírodních receptur.

5. Pozvi si jaro domů

Vytvoř si doma příjemnou jarní atmosféru. Vyvětrej, ukliď a zbav se starých věcí, které už nepotřebuješ. Ozdob svůj domov květinami a dekoracemi v jarních barvách. Takový jarní refresh domácnosti nebo studentského pokoje ti zvedne náladu a vytvoří příjemnější prostředí, kde půjde učení snadno.

6. Udělej si radost

Pořiď si nový kousek jarní módy, jarní parfém, naplánuj si výlet s kamarády nebo si jen tak zajdi na dobrou kávu. Takové plánování letní dovolené spolehlivě zvedne náladu. Udělej si zkrátka radost něčím, co tě baví a naplňuje. Povzbudí to tvou psychiku a dodá ti energii do dalších dní.

Jak ti při jarním restartu pomůže ISIC?

Pokud se rozhodneš hned vyrazit nakupovat zdravé jídlo nebo módu pro radost, nezapomeň využít svůj ISIC! Čekají na tebe studentské slevy třeba v prodejnách Tesco, e-shopu Dr. Max, v obchodech s módou C&A, ZOOT.cz nebo Meatfly a mnoho dalších. Stačí otevřít aplikaci Alive App s digitálním ISIC a hledat nejbližší slevy podle svých představ.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.