Jak napsat úspěšnou bakalářskou práci bez stresu a trápení

student sedící u stolu píše na notebooku bakalářskou práci

Je to tady. Prokousat se všemi zkouškami a zápočty tě dovedlo do finále, kde tě čekají ještě poslední dvě velké výzvy. A jednou z nich je právě bakalářská práce. Pokud máš pocit, že ti na psaní zbývá ještě dost času, tak tuhle domněnku raději rychle přehodnoť a vrhni se na to už teď. Poradíme ti několik užitečných tipů, které ti při psaní bakalářky ušetří čas i stres.

Tipy, jak překonat výzvu jménem bakalářka

Nejtěžší bývá odhodlat se k akci. Prvním krokem k úspěšné bakalářce může být i to, že si přečteš naše tipy. Pak už budeš vědět, jak začít se samotným psaním.

Nepodceň výběr tématu

Uvědom si, že psaní bakalářky budeš muset obětovat nemálo času, takže když si vybereš téma, které tě vlastně vůbec nezajímá, čekají tě hodiny a hodiny trápení. Někteří studenti se nahodile rozhodnou pro téma, které zní jednoduše, nebo si vezmou to, které na ně zbyde s myšlenkou, že to prostě nějak napíšou.

Dopadá to ale tak, že psaní jde pak hodně ztuha a dokončování práce i obhajoba jsou jeden velký stres a muka. S volbou tématu si dej klidně na čas a ujisti se, že tě na něm opravdu něco zajímá a dokážeš se do něj ponořit. Pozor ale i na to, aby zdánlivě atraktivní téma nebyla past složitých a těžko získatelných zdrojů.

Udělej si k tématu průzkum

Při zpracování tématu budeš muset čerpat hlavně z odborné literatury. Takže si hned na začátku radši udělej malý průzkum. Vůbec nejlepší bude, když se o tématu poradíš s vedoucím práce nebo s jiným kantorem, ať víš, do čeho jdeš.

Náš tip: Vždycky je lepší vybrat si užší téma, kde budeš moct jít více do hloubky než široké téma, které svým zpracováním může ve výsledku působit povrchně, neuceleně a nesystematicky. Méně je holt někdy více.

Kde hledat zdroje k bakalářské práci?

Nevíš, kde začít s hledáním zdrojů? Nejsnadnějším řešením pro tebe bude projít si velké katalogy knih. Největší katalog knih v ČR najdeš na stránkách caslin.cz, kde se stačí jen zaregistrovat a pak se přihlásit pomocí uživatelského jména a hesla.

Dalším užitečným vyhledávačem zdrojů je katalog Národní knihovny, který je dostupný na stránkách nkp.cz. Samozřejmě zavítej do univerzitní a vědecké knihovny a neboj se požádat o radu i tvého vedoucího práce.

V neposlední řadě můžeš nahlédnout do závěrečných prací některých absolventů na podobné téma a omrknout, jaké zdroje použili. Ale bacha, ať tě nenapadne kopírovat jejich obsah. Na to jsou členové komise velmi hákliví.

studentka v knihovně hledá zdroje pro bakalářskou práci

Sestav si časový plán

Řekněme si na rovinu, že motivace usednout za stůl a začít psát často nepřichází přirozeně. Naštěstí tě studium vysoké školy už určitě naučilo důležitosti disciplíny, která tu pro tebe je i ve dnech, kdy se ti opravdu psát nechce, ale ty víš, že musíš. Když si ale nestanovíš časový plán, disciplína ti nemusí stačit.

Spočítej si, kolik času týdně zvládneš psaní věnovat, a v závislosti na rozsahu práce si urči, kolik stránek za týden napíšeš. Počítej ale i s dostatečnou časovou rezervou na závěrečné úpravy a finální kontrolu.

Čas od času může být navíc potřeba v práci něco změnit nebo předělat a když se na to předem připravíš, nemůže tě to vykolejit. Jo a pamatuj, odkládáním psaní si nijak nepomůžeš.

Ohlídej si termíny a podmínky odevzdání

Možná to zní jako samozřejmost, ale spousta studentů právě termíny podcení a pak nestíhá, stresuje se a v lepším případě si připlácí za rychlejší tisk bakalářky. V tom horším si zapíše podzimní termín obhajoby.

Takže si včas zkontroluj harmonogram akademického roku ohledně termínů a podmínek odevzdání bakalářské práce, obhajoby a vlastně i zkoušek, zápočtů a kreditů, které musíš splnit ještě před odevzdáním závěrečné práce. Nejlepší bude, když si stanovíš vlastní deadliny o týden dřív před oficiálními termíny.

Pravidelně práci konzultuj

Jestli nechceš, aby ti vedoucí práce po napsání jedné třetiny bakalářky všechno proškrtal a vrátil tě na start jako v „Člověče nezlob se“, choď za ním na pravidelné konzultace s každým posunem nebo chystanou změnou.

Budeš tak mít jistotu, že se ubíráš správným směrem, a když tvůj vedoucí uvidí, že se práci průběžně opravdu věnuješ a nesmolíš ji za pět dvanáct před termínem odevzdání, máš větší šanci, že tě u obhajoby podrží.

Ale neváhej se obrátit i na další odborníky, kteří ti mohou být při psaní nápomocní. Ať už ohledně samotného zpracování bakalářky nebo přímo tématu. Můžou ti dát užitečné tipy, které třeba zrovna nenajdeš na internetu nebo v knihách.

student konzultuje bakalářskou práci s vedoucím práce

Průběžně zálohuj

Pokud jde o závěrečnou školní práci, vyplatí se myslet na nejhorší. Třeba na to, že se ti rozbije počítač a o veškerou práci přijdeš. Jestli ti jenom z téhle představy vstávají vlasy na hlavě hrůzou, rozhodně tento adrenalinový zážitek nezkoušej na vlastní kůži. Pro všechny případy si práci průběžně ukládej a zálohuj do cloudu, na USB nebo si jí alespoň pravidelně posílej na e-mail. Přece jen nikdy nevíš, co se ti s počítačem může stát.

Formátuj dokument už od začátku

Každá bakalářská práce se řídí jasnými pravidly formátování textu a celkového obsahu. Tahle pravidla se mohou na každé škole mírně lišit, takže se ujisti, že si nastuduješ ta správná. Vůbec nejlepší je zabrouzdat do bakalářských prací studentů z tvojí školy a na vlastní oči si pravidla ujasnit. Jen pozor, ať tvojí inspirací není bakalářka z roku 1985.

Formátování ve Wordu (jiné programy pro bakalářku raději nepoužívej) si nastav ještě předtím, než začneš psát, jinak si přiděláš spoustu zbytečné práce s dokončováním bakalářky. Řeč je především o vytvoření osnovy a přidružených kapitol, správné volbě velikosti a typu písma a o způsobu citování a uvádění zdrojů.

Prostuduj si pravidla pro psaní bakalářky

Psaní bakalářské práce není totéž, co psaní slohu, eseje nebo blogového článku, takže ti hodně pomůže prostudovat si pravidla akademického jazyka, ať víš, jak správně formulovat jednotlivá slova a věty a jak celou práci strukturovat.

Taky se dozvíš, co do závěrečné práce patří a co naopak ne, jako třeba vlastní postřehy a osobní dojmy. K obhájení bakalářky musíš mít všechny informace podložené nějakými důkazy a veškeré argumenty si obhájit konkrétními příklady.

Pozor na správné citování

Klíčovým bodem úspěšné bakalářské práce je správné citování, které má pevně nastavená pravidla podle citačních norem (ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2). I v tomhle případě ti může být pomocníkem závěrečná práce některého z absolventů stejné školy. Takže si nejprve nastuduj, jak vytvářet citace, a pak se podívej, jak to v praxi vypadá.

Pozor si dej na „nechtěné plagiáty“, které vznikají citováním sekundárních zdrojů. Vždy si důkladně zkontroluj, odkud každá myšlenka pochází. V práci pak musíš jasně odlišit, která část textu patří tobě a která je převzatá. Cituj průběžně, ať se ti nestane, že zapomeneš, odkud kterou myšlenku máš.

Náš tip: Tuto nemilou část bakalářské práce si můžeš usnadnit citačním programem (třeba Zotero, Mendeley), využitím stránek citace.com nebo generátorem citací v textovém editoru. Tak si ještě můžeš zkontrolovat, jestli se tvoje práce příliš nepodobá nějaké jiné na odevzdej.cz.

Úvod i závěr jsou alfou a omegou práce

Dost možná dojde k tomu, že někteří členové odborné komise nebudou mít čas přečíst si tvojí práci kompletně celou. Co si ale přečte každý z nich, bude úvod a závěr. Proto si na nich dej zatraceně záležet.

Představ si, že tyto části budou číst nejen členové hodnotící komise, ale třeba i jiní profesionálové nebo tvoji přátelé. Takže by měly být dobře srozumitelné a poutavé pro každého z nich. Úvod i závěr napiš až po výzkumu, ať ho můžeš přizpůsobit tomu, jak bakalářská práce dopadne.

Co napsat do úvodu a závěru?

V úvodu představ téma a důvod, proč se mu věnuješ, a popiš, jakým způsobem ho budeš zpracovávat. Vysvětli, jaké jsou cíle tvé práce, jaké si pokládáš výzkumné otázky, a objasni, jak je budeš zodpovídat. Také nastiň, jaké zdroje k tomu budeš používat.

V závěru naopak shrň nejdůležitější výsledky, kterých díky výzkumu dosáhneš, popiš způsob, jakým k nim dojdeš, a také vysvětli, jaký mají přínos pro danou oblast.

Zvaž investici do korektury

Znáš pojem autorská slepota? S tímto zákeřným jevem, kvůli kterému vznikají v textu překlepy a pravopisné přešlapy i po desátém přečtení, se potýkají nejen studenti, ale i profesionální psavci.

V podstatě jde o to, že mozek, který text vytvořil, přikládá větší váhu samotnému sdělení než poskládání jednotlivých znaků. A protože si text, který vyprodukoval, moc dobře pamatuje, při opakovaném čtení automaticky přehlíží a opravuje chyby a překlepy. A právě z toho důvodu na vlastní kontrolu radši nespoléhej.

Práci si samozřejmě několikrát projdi a oprav vše, co se ti úplně nezná. Ale pokud jde o finální kontrolu pravopisných chyb, překlepů a dalších aspektů textu, vyplatí se zvážit investici do profesionálního korektora, který se opravou gramatických a stylistických nepřesností živí a zajistí ti, že tvoje práce bude bez jediné chybičky.

Odevzdání nenech na poslední chvíli

Jakmile práci dokončíš, ujistíš se, že je bez chyb a překlepů a dostaneš od vedoucího práce zelenou, můžeš ji dát do tisku. To udělej s dostatečným časovým předstihem. Stejně tak nezapomeň bakalářskou práci nahrát do školního portálu v elektronické podobě ve správném formátu podle zadání.

Vzhledem k tomu, že ne vždy tyto servery fungují tak, jak by měly, rozhodně to nenechávej na poslední den odevzdání. Řekněme si na rovinu, že ze všeho nejdůležitější je přeci jen práci stihnout vůbec napsat a odevzdat. Proto už moc neotálej a radši se do toho pusť hned.

spokojená studentka jde odevzdat bakalářskou práci

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.