7 tipů, jak si vytvořit tu správnou podzimní pohodu

Podzimní pohoda

Zastav se na chvíli a využij vše, co nabízí podzim k relaxu a duševní hygieně. Inspiruj se, jak vyladit sebe i svůj domov na tu správnou vlnu podzimní pohody. 

Jak si co nejlépe vychutnat podzim a odpočinout si 

Jedeš už od začátku školy v přísném tempu? Tak teď je ten správný čas přibrzdit a zařídit tělu i duši kvalitní odpočinek. Ať jsi opět fresh, až začne zase vánoční šílenství, zkoušky, vysvědčení a podobně. Navíc podzim je kouzelné období, které s sebou přináší specifické barvy i chutě a má svoji tajuplnou atmosféru. Přines si trochu té magie i domů, opečuj se a vychutnávej přítomný okamžik. Nejlépe se tak připravíš a naladíš na další chladné měsíce. Tady jsou naše tipy, jak na to! 

1 – Čaruj doma se světlem  

Dny se krátí a večery prodlužují, přičemž západy slunce dokážou doma vykouzlit příjemné prostředí. A jakmile slunce zajde, je čas na zapálení svíček, rozsvícení světelné girlandy nebo zažehnutí v krbu. Zkrátka na decentní hřejivé světlo, které ti doma navodí přívětivé teplo a útulno. 

Světelná podzimní dekorace

2 – Obklop se vůněmi podzimu a čerstvého vzduchu 

Pro podzimní pohodu se perfektně hodí vůně jablek, švestek, lesního ovoce, skořice nebo vzácných dřev. Na uklidnění a příjemnější spánek si pak můžeš dopřát levanduli či meduňku. Zapomeň na chemické osvěžovače a dopřej si raději aroma přírodních vonných svíček, olejů v aromalampě nebo sušených bylin v látkovém sáčku. Ráno i večer před usnutím nezapomeň na malou chvíli otevřít všechna okna a vnést si tak domů svěží podzimní vzduch. 

Přečti si, jak nejlépe vybrat vonné svíčky do bytu.

3 – Dodej domovu kouzlo pomocí dekorací 

Podzimní doplňky a dekorace jsou to, co odliší atmosféru doma od zbytku roku. Můžeš to vzít fakt vážně a vsadit na podzimní věnce, dýně nebo lucerničky. Dekorace ale postačí i decentní, třeba v podobě jednoduché kytice s barevnými listy a větvičkou jeřabiny nebo šípků. Nebo se můžeš pustit do některé z jednoduchých DIY dekorací z podzimního listí.  

Barevná podzimní dekorace

4 – Pochutnej si 

Čerstvá káva, bylinkový nebo ovocný čaj, punč, svařák, horká čokoláda… to jsou nápoje ideální pro zahřátí po návratu z výletu na čerstvém vzduchu nebo práci na zahradě. V chladných dnech přijdou vhod také podzimní krémové polévky jako dýňová, brokolicová, mrkvová nebo hrášková, které ti dodají vitaminy a jsou lahodné i na pohled.  

Omrkni naše tipy na nejlepší a nejrychlejší dýňová jídla, která zvládne i začátečník.

5 – Zachumlej se 

Když přijdou chladnější večery, není nic příjemnějšího, než po náročném dni zapadnout do gauče a zachumlat se do měkoučké deky a polštářů. Chvíli jen tak vychutnávat přívětivé teplo domova a atmosféru, kterou jsme si doma vytvořili. A uvědomit si, jak je super, že za okny je hnusně, ale nám to nevadí, protože nám je doma teplo a krásně. 

Slečna si s hrnkem v ruce užívá podzimní pohodu pod dekou

6 – Společníci na večer – hudba a kniha 

Právě na podzim uděláš nejlépe, když večery strávené na party, na akci s přáteli nebo gamingem u počítače důkladně prostřídáš i s klidnými večery, kdy necháš mozek odpočinout od množství vjemů a modrého světla monitoru. Dlouhé večery jsou jak dělané k tomu, pustit si příjemnou hudbu a jen tak v teple rozjímat nebo se začíst do fakt dobrého příběhu. S knihou zažiješ dobrodružství, při kterém nemusíš nikam jezdit, vzděláš se nebo si budeš moct jen tak v klidu popřemýšlet. 

7 – Poznej se, přijmi se a dopřej si 

Večery, kdy jsme v klidu doma a zachumlaní, jsou ideální čas na to ptát se sám sebe. Co potřebuji k tomu, aby mi bylo dobře? Čeho se bojím? V čem vynikám a kde mám ještě prostor pro zlepšení? Podstatné je být sami k sobě upřímní, i když přiznat si některé věci nemusí být vůbec příjemné. Už máš odpovědi? Tak to všechno hlavně přijmi. Sebepřijetí a vnímání svých potřeb je klíč k tomu být schopen opečovat sám sebe a být jednou samostatným nezávislým člověkem, který se jen tak nesesype a funguje pro sebe i pro druhé.  

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.