Vonné svíčky do bytu

vonné svíčky do bytu

Každý domov se může díky světlu a teplu svíčky proměnit v oázu relaxu. Vůně navíc dokáže pozitivně ovlivňovat lidskou psychiku. Poradíme ti, jak si vybrat vonnou svíčku, která nejlépe dotvoří atmosféru tvého bytu. Pak už jen zapadni do gauče, sáhni pro dobrou knihu nebo film a užívej si pohodu!

Jak vybrat tu správnou vůni do bytu?

Naše rozpoložení mnohdy ovlivňuje roční období, podle něj proto můžeš volit i svou TOP vůni. Na jaře se hodí vybírat vůně květin, svěžího vzduchu po dešti nebo vůni čerstvě vypraného prádla. V létě přichází čas ovoce, exotických květin nebo vůně moře, kterými si navodíš dovolenkovou náladu. Bylinky, jako levandule či meduňka, mají zase příznivý vliv na tvůj spánek. Víš, že silice některých rostlin dokonce fungují jako odpuzovač komárů? Takto můžeš využít levanduli, verbenu nebo citronovou trávu. Máš chuť si připomenout vánoční rozjímání? Vybírej svíčku s příměsí koření, jehličí, kávy nebo vanilky. V čase podzimu zase zahřeje aroma jablek, švestek, teplého ovoce, skořice a vzácných dřev.

Vonné svíčky ve skle

Kromě toho, že nádherně provoní byt, poslouží svíčky ve skle jako interiérový doplněk. Taky jsou relativně bezpečné a ty kvalitní vydrží hořet a vydávat vůni desítky hodin. Doznívající chladné dny ti zpříjemní třeba svíčka Heart&Home – Sladké třešně. Máš raději svěží vůně? Sáhni po jarní květinové  Village Candle – Gardenia nebo po ovocné DW Home – Juicy Red Mango. Nezklame tě ani lehká akvatická vůně s květinami a zelenými lístky Yankee Candle Elevation Collection – Sea Minerals.

Experimentuj pomocí votivních svíček

Chceš vyzkoušet neznámou vůni a máš obavu, že vyhodíš několik stovek a vůně nesedne? Podívej se po výrobci, který nabízí i votivní svíčky. Jsou mnohem menší a levnější verzí velkých svíček, potřebuješ na ně ale vlastní nádobku, protože se celé roztečou. Vyzkoušej pomocí votivních svíček třeba sladkou vůni Yankee Candle Home Inspiration Vanilla Almond Frosting, těžší dřevitou Woodwick – Sacred Smoke nebo intenzivní květinovou Yankee Candle – Midnight Jasmine.

Svíčky s dřevěným knotem

Vonné svíčky s dřevěným knotem jsou velmi trendy nejen díky efektu praskajícího ohně, ale také vydrží déle hořet a vůni rychleji uvolňují. Jsou proto dražší, ale vynikají též luxusním designem a hodí se jako dárek. Pozvedni domácí atmosféru třeba květinovou Woodwick – Lavender Spa, ovocnou Woodwick – Crimson Berries nebo dřevitou Woodwick – Redwood.

elegantní vonné svíčky

Vonné svíčky šetrné k tobě i životnímu prostředí

Sleduješ složení toho, co konzumuješ? Za to máš od nás palec nahoru. Stejný přístup se vyplatí mít i v případě toho, co dýcháš. Levnější vonné svíčky totiž často obsahují chemicky upravovaný parafín, derivát ropy, který při hoření uvolňuje karcinogenní saze. Pokud tedy doma nechceš vdechovat něco jako výfuk od auta, vybírej svíčky z přírodního esenciálního oleje, z včelího, kokosového nebo sójového vosku a s bavlněným či dřevěným knotem. Třeba palmový vosk je sice ze zdravotního hlediska nezávadný, jeho získávání však zatěžuje přírodu.

Všechny námi vytipované vonné svíčky jsou z hlediska “konzumace” netoxické (i tak ale doporučujeme dodržovat dobu hoření danou od výrobce a občas trochu větrat). Pokud chceš mít navíc jistotu, že jsou obzvláště šetrné i k přírodě, vybírej třeba z Heart and Home – Nature kolekce od Albi, kde máš navíc 10 % slevu s průkazem ISIC. Tyto svíčky jsou vyrobeny ze sójového nebarveného vosku a mají dřevěný knot.

vonné svíčky ve skle

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.