Nejlepší a nejrychlejší dýňová jídla

dýňová jídla

Taky chodíš po ulicích a máš pocit, že se na tebe ze všech stran valí dýně? No jasně, prostě nyní je dýňové období, a to se netýká jen Halloweenu. Z dýní se totiž dají připravit skvělá jídla a můžu tě ujistit, že to zvládneš i ty.

Recepty z dýní, které zvládne i začátečník

Já osobně jsem s kuchařským uměním začal někdy v jedenácti a začátky byly opravdu krušné i veselé zároveň. Moje legendární skořicové kuře se stalo v naší rodině nezapomenutelným, ale neboj se, tento „mimořádně povedený“ pokus s tebou sdílet nebudu. Místo toho se podělím o tři výborné, a přitom naprosto jednoduché recepty z dýně, které zvládneš a určitě s nimi zaboduješ. Proč jsem vybral rovnou tři dýňová jídla? Protože dýně jsou poněkud větší a skladovat je zabere v lednici místo, tak si rovnou udělej víc dobrot najednou a místo suroviny uložíš do ledničky již hotové dobroty.

Dýňový salát s parmskou šunkou nebo sýrem feta

salát z dýně

Na salát budeš potřebovat:

  • 100 g parmské šunky, vegetariáni mohou zvolit sýr feta
  • ½ menší dýně
  • 1 balení rukoly
  • chilli paprička
  • olivový olej
  • limetka
  • sůl, pepř,
  • 2 lžičky cukru
  • pár lístků bazalky

Příprava salátu

  1. Oloupanou dužinu z dýně nakrájej na kostky a vlož pod gril, pokud máš doma dýňový olej, můžeš lehce pokapat olejem
  2. Na dresing do mísy najemno nakrájej chilli papričku, vymačkej šťávu z jedné limetky, dvě lžičky cukru, sůl, pepř a zalij olivovým olejem.
  3. Do mísy s dresingem zamícháme ogrilovanou dýni, přidáme rukolu, bazalku a jemně promícháme.
  4. Salát servírujeme a na každý talířek přidáme tři až čtyři plátky parmské šunky. Pokud máš doma pecorino, můžeš nahoru nastrouhat pár tenkých šupinek sýra.

Dýňová polévka s kokosem

dýňová polévka

Až budeš připravovat tuhle polévku, tak moje rada zní, pokud máš k dispozici troubu, tak dýni peč místo vaření. Je to trik mojí maminky a její polévka je vždy o moc lepší než ty ostatní a je to právě díky tomu, že se dýně peče.

Na polévku budeš potřebovat:

  • jedna plná lžíce červené kari pasty, pokud ji nebudeš mít k dispozici, lze ji nahradit chilli papričkami
  • 1 kg dýně hokaido
  • 1 litr kuřecího vývaru – vegetariáni mohou nahradit zeleninovým
  • 350 ml kokosového mléka
  • 1 chilli paprička

Příprava polévky

  1. Dýni nakrájej na menší kousky a ideálně peč v troubě. Pokud nemáš troubu tak si připrav kuřecí vývar, do něj vlož kari pasu a pomalu zahřívej. Přidej dýni a zhruba 20 min povař doměkka. V případě, že budeš péct dýni v troubě, přidej ji do teplého vývaru a již nevař.
  2. Dýni s vývarem rozmixuj dohladka a vmíchej kokosové mléko. Celé ještě chvíli zahřívej, ale liž nevař.
  3. Nalij do misek a dozdob chilli papričkou

Jak vidíš, polévka ve chvilce hotová a naprosto dokonalá a v podzimních dnech skvěle zahřeje.

Dýňový koláč

dýňový koláč

Tenhle recept co do surovin může vyděsit, ale věř mi, bude to jednoduché. Upekl jsem ho poprvé úplně sám někdy v šestnácti, takže zvládneš taky.

Na těsto budeš potřebovat:

  • 280 g hladké mouky – kdo preferuje zdravější verzi, klidně může použít i pšeničnou celozrnnou hladkou
  • 80 g másla
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 vejce

Na náplň budeš potřebovat

  • 560 g měkkého tvarohu a je jedno zda tučný nebo polotučný
  • 150 g moučkový cukr + trochu na posypání
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • 2 Žloutky
  • 1 ks citronu
  • 350 g dýně
  • 1 balení vanilkového cukru

Příprava koláče

  1. Všechny ingredience na těsto smíchej a zpracuj na hladké těsto. Musí být pořádně propracované a nejlépe toho dosáhneš hnětení rukama. Pak vyválíš na tenký plát a vyložíš do pečící mísy a to včetně okrajů
  2. Na náplň si připrav všechny ingredience, kromě dýně a citronu. Citron očisti a ostrouhej kůru, kterou přidáš do hmoty těsta. Citron pak rozkroj a vymačkej šťávu. Dýni rozmixuj na jemné pyré a vše smíchej a pořádně vyšlehej do jedné hladké hmoty.
  3. Vylij na připravené těsto a peč na 200 stupňů zhruba 45 minut. Koláč ale hlídej, každému peče trouba trochu jinak, tak můžeš snižovat teplotu a prodlužovat čas.
  4. Koláč nechej vychladnout, posyp cukrem a můžeš podávat. Pro labužníky třeba s jednou lžící zakysané smetany vedle kousku koláče.

Jak vidíš, všechny recepty jsou velmi jednoduché, jak jsem slíbil, ale neskutečně dobré a nakonec i zdravé.

 

 

 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.