3 recepty na podzimní smoothie, které ti nažhaví mozek

slečna v kuchyni připravuje smoothie z podzimních surovin

Chladné počasí a nálož školních povinností dokážou tvůj organismus na podzim pěkně vyšťavit. Jak si zdravě dodat energii, aby to byla lahoda, která tě nakopne kdykoliv během dne? Vyzkoušej smoothie z podzimních surovin. Poradíme také, kde je sehnat levně.

Smoothie – chutná a výživná rychlovka

Smoothie drink je naprosto senzační zpestření jídelníčku. Jeho asi největší kouzlo tkví v tom, že je obzvlášť jednoduchý na přípravu – prostě vše naházíš do jednoho mixéru / smoothie makeru a za pár vteřin máš luxusní nápoj. Také je nutričně velmi bohatý už jen díky tomu, že do něj zpracuješ ovoce vcelku, včetně dužiny, a tedy nepřijdeš o cennou vlákninu. Meze se nekladou ani v přidání dalších výživově hodnotných surovin, takže při správném složení ti může posloužit nejen jako drink, ale i svačina nebo snídaně.

Využij předností sezónních surovin

Díky technologiím a rozsáhlým možnostem distribuce si dneska můžeme dopřát jahody i uprostřed zimy nebo exotické ovoce kdykoliv v průběhu roku. Proč je ale fajn si nejen na podzim dopřávat plodiny, které se sklízí v aktuální sezóně? Jednoduše proto, že to je pro náš organismus zdravé a přirozené. Také je to fajn způsob, jak si uprostřed města uvědomovat koloběh přírody a jejího přirozeného řádu, který nám zoufale chybí. No a v neposlední řadě, sezónní potraviny jsou díky nižším nárokům na logistiku a skladování k dostání za nižší cenu. Na podzim proto vyraz do obchodu hlavně pro jablka, hrušky, švestky, dýně, červenou řepu, zelí nebo ořechy.

Neváhej také využít novou ISIC slevu 10 % pro nákup v řetězci TESCO! Tipy, jak ji nejlépe využít, se pak dočteš tady.

Smoothie s hruškami a ořechy pro ranní start

Tenhle drink tě ráno příjemně probere a nastartuje. Obsahuje dostatek vlákniny, sacharidů i bílkovin na to, aby se stal tvojí plnohodnotnou snídaní.

hotový smoothie s banánem, vločkami a čokoládou

Co budeš potřebovat:

2 hrušky

1 banán

100 g bílého jogurtu Hollandia nebo řeckého

30-40 g ovesných vloček

hrst vlašských ořechů

kakao nebo hořkou čokoládu dle chuti

Postup:

Tady je to vážně easy. Oloupaný banán, hrušky zbavené stopek i jadérek a všechny ostatní suroviny vlož do mixéru a za dalších 10 sekund máš super snídani. Ořechy a kvalitní čokoláda mimo jiné přispívají k lepší činnosti mozku!

Dýňové smoothie se zázvorem na zahřátí

Tento sytý podzimní smoothie drink se hodí jako odpolední svačina poté, co přijdeš ze školy a potřebuješ chytit druhý dech. Koktejl si můžeš vychutnat teplý, zázvor ale příjemně pálí i ve vychlazené verzi.

hotový dýňový smoothie

Co budeš potřebovat:

¼ dýně hokaido

1 pomeranč

100 ml kokosového mléka

Kousek zázvoru dle chuti

1 – 2 lžíce medu nebo javorového sirupu na dochucení

Skořice a pomerančová kůra na posypání

Postup:

Dýni hokaido dobře omyj a naporcuj na čtvrtiny. Lžící vydlabej semínka a nejměkčí dužinu uprostřed. Hokaido má tenkou slupku, takže není třeba ji loupat, ale je lepší ji před konzumací povařit ve vodě nebo nechat péct v troubě alespoň 20 minut na 180°, aby slupka změkla.

Mezitím si oloupej kus zázvoru a pomeranč. Pomeranč nezbavuj vnitřní bílé slupky, je totiž plná vápníku, vlákniny, vitaminu C a flavonoidů, které posilují imunitní systém. To, že je slupka hořká a leze do zubů, ve smoothie řešit nemusíš.

Jak se dýně dopeče, můžeš všechny plodiny včetně kokosového mléka rozmixovat. Nakonec podle chuti přidej med a ještě krátce v mixéru promíchej. Dýni můžeš před rozmixováním nechat vychladnout, ale přidat ji lze i teplou (pozor, ne horkou!), podle toho, jestli chceš servírovat teplý nebo vychlazený nápoj. Smoothie ve skle můžeš na závěr posypat trochou skořice a pomerančové kůry.

Bublinkaté energy smoothie s červenou řepou

Ideální vyprošťovák, který tě postaví na nohy i přesto, že není totálně přeslazený. Tenhle smoothie osvěží a zásobí tě tekutinami i vitaminy v kteroukoliv denní dobu.

hotový smoothie z červené řepy

Co budeš potřebovat:

1 červenou řepu

2 mrkve

2 jablka

½ limetky

1 dcl minerální vody

Med na případné doslazení

Snítka máty na ozdobu

Postup:

Řepu i mrkev očisti a zbav slupky. Jablko stačí omyté odstopkovat a zbavit jadérek, slupky na něm ponechej kvůli pektinu. Půlku oloupané limetky můžeš také vložit vcelku. Podle toho, jak bude drink hustý, můžeš přilévat minerálku. Případně můžeš dosladit medem, pokud máš zrovna pech na kyselejší jablka. Mátou můžeš dozdobit drink na závěr, nebo ji můžeš zkraje také přihodit do směsi.

Pozitivní energii na podzim můžeš dobíjet i výběrem volnočasových aktivit. Mrkni na adrenalinové aktivity s ISIC, kde se můžeš skvěle odreagovat.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.