Trénink na lačno

Trénínk na lačno

Téma, které ve světě fitness patří spíš mezi kontroverzní. Co trénink na lačno obnáší, jaké výhody může přinést a jaká jsou jeho rizika? Než to začneš testovat na vlastní kůži, mrkni se na náš přehled.

V čem spočívá trénink na lačno?

Nepředstavuj si několikahodinové hladovění přes den. Pokud sportovec profesionál mluví o trénování na lačno, myslí tím makačku co nejdříve po probuzení s tím, že si klade za cíl zefektivnit výkon a přesně ví, co dělá. To je však natolik komplexní záležitost, kterou tentokrát necháme stranou.

Základním předpokladem této metody je, že tělo čerpá energii z uložených zdrojů v podobě tuků. Proto se často mluví i o efektu v podobě lepšího hubnutí, což je to, co přitahuje širší skupinu zájemců. Na lačno se v tomto případě praktikují aktivity spíš vytrvalostní, kdy se tepová frekvence drží v aerobním pásmu (60-80 % tvé maximální tepové frekvence).Může jít tedy o plavání, jízdu na kole, rychlou chůzi, volnější běh apod.

Jaké výhody může mít trénování na lačno?

Pravda je taková, že fitness trenéři se na měřitelných přínosech tréninku na lačno oproti tréninku po snídani příliš neshodují. Určitě ti proto nebudeme tvrdit, že takhle zaručeně spálíš celkově víc tuků. Spalování je těžce individuální a rozhoduje i to, v kolik a co den předem večeříš a jak kvalitně jíš přes den po tréninku.

Jiná věc je ale kvalita samotného tréninku. Pokud se rozhodneš zařadit kolečko po parku nebo hodinku v bazénu ještě před snídaní, může se stát, že se ke cvičení snáze dokopeš a při něm se budeš cítit tak nějak lehčeji, pocitově budeš mít víc energie a to, co ti normálně připadá obtížné, bude najednou easy. Když to nepřeženeš, budeš si hlídat tepovku a po ruce mít něco k zakousnutí ihned po akci, i dost vody v průběhu, může se tak z ranního tréninku stát určitý způsob zábavy a přípravy na nový den.

Atletka

Na co si dát pozor a kdy se tréninku na lačno vyhnout?

Určitě nepodceň riziko hypoglykemie, kdy tělu začne výrazně chybět cukr. Poznáš ji tak, že najednou ucítíš slabost, malátnost, budeš mít sucho v ústech a mžitky před očima. Je potřeba rychle zastavit a slupnout rychlý cukr.

Měj na paměti, že bez přísunu energie během zátěže své tělo vystavuješ také riziku ztráty svalové hmoty. Na vině je hormon kortizol, který se během cvičení vyplavuje víc a pokud to přeženeš, jeho přemíra vede k rozkladu bílkovin svalové hmoty.

Sportování na lačno asi nebude pro tebe v případě, pokud se už během tréninku cítíš extrémně unaveně, motá se ti hlava nebo máš prostě příšerný hlad a celou dobu myslíš jen na jídlo. Úplně se mu vyhni v případě, pokud máš prokázané jakékoli potíže s krevním tlakem.

Co si z toho všeho odnést?

Ideální je si vyzkoušet více variant. Zjisti, jestli máš sklony k hypoglykemii a celkově, jestli ti vůbec fyzická zátěž bez jídla dělá dobře. Stát se mohou dvě věci. Zjistíš, že ti tohle absolutně nevyhovuje nebo si vytvoříš ranní návyk, který ti zpříjemní start dne a zvýší tvoji odolnost.

Volba je jen na tobě. Nezapomeň na to, že nejlepším pomocníkem pro měření, zda jakékoliv cvičení funguje, je míra tvého dobrého pocitu z něj. A to ať už jej čerpáš z pohybu samotného nebo pohledu do zrcadla.

K tréninku a cestě za skvělou postavou se ti může hodit pár tipů jaké spalovače tuku si vybrat.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.