Letní sporty, co tě dostanou do formy

sportování venku

Pravidelné sportování tě pozitivně ovlivňuje nejen po fyzické stránce, ale přináší ti i větší psychickou pohodu a odolnost vůči stresu. Najdi si pohyb, který tě bude bavit a jdi do toho!

Nazuj běžecké boty

běh do schodů

Běh je přirozený pohyb, který ti dodá pocit volnosti a relaxace. Pobyt na čerstvém vzduchu ti zvedne náladu a přispěje k lepší kvalitě spánku. Navíc patří mezi sporty, ke kterým kromě kvalitních běžeckých bot a odhodlání nepotřebuješ žádné extra vybavení, takže za zkoušku nic nedáš.

Neboj, dostaneš se do toho, hlavní je nepřepálit začátek a nenakládat si příliš. To by tě mohlo akorát zbytečně demotivovat. Ideální je začít tzv. indiánským během, což je střídání chůze a běhu. Vyraz si zaběhat tak 2–3krát týdně, ať máš prostor na regeneraci.

Díky kvalitním sportovním sluchátkům si můžeš nechat udávat tempo hudbou, která tě nakopne a motivuje k lepším výkonům. Pokud ovšem zrovna nechceš být jen v tichu se svými myšlenkami a zpěvem ptáků, to má taky něco do sebe. Chceš-li získat větší přehled o uběhnutých kilometrech, pokořených trasách či svém tepu a dosažených výkonech celkově, pak by se ti mohly hodit chytré sportovní hodinky či fitness náramek.

Vyjeď na kole do přírody

cyklistika

Jízda na kole je ideální kardio aktivita, která ti pomůže dosáhnout lepší kondice, a navíc se jedná o přirozený pohyb pro tělo. Do karet cyklistice hraje fakt, že nezatěžuje klouby, takže je skvělou volbou téměř pro každého. Dalším velkým bonusem je, že při jízdě na kole posiluješ lýtka, stehna, hýždě, spodní část zad, ale i ramena a tricepsy.

Poté, co se rozhodneš, jestli dáš přednost horské nebo silniční cyklistice, vyber si to správné kolo pro tebe. A aby jízda byla komfortnější, neváhej sáhnout po pomocníkovi v podobě navigace určené přímo pro cyklistiku. Tuto navigaci navíc využiješ i při klasické turistice, což se může taky hodit.

Tak nezapomeň nasadit helmu a můžeš vyrazit třeba s partou na výlet.

Běž si zaplavat

Pokud jsi vodní živel, pak neváhej a plav! Ptáš se proč? Plavání totiž podporuje činnost srdce, posiluje imunitu a zvyšuje kapacitu plic. Navíc funguje jako prevence fyzické i psychické únavy a může ho dělat prakticky každý, protože téměř nezatěžuje klouby a vazy.

Než vyrazíš, sbal si plavky, ideálně sportovní, které tě nebudou nijak brzdit, padat ani škrtit. Nezapomeň na dobře padnoucí plavecké brýle a případně plaveckou čepici, která ti vlasy ochrání před chlórem. Samozřejmě nezapomeň na ručník, ideálně rychleschnoucí, a pantofle k bazénu.

Plavání, stejně jako běh, zkus zařadit tak 3krát týdně a začni pozvolna. Důležitá je pravidelnost.

Protáhni se doma

Pokud se ti zrovna nechce ven, i v domácích podmínkách si můžeš dát do těla. Ať už jde o posilování, jógu nebo kardio, např. na YouTube najdeš mnoho videí, ze kterých si určitě vybereš to pravé cvičení pro tebe. Stačí mít podložku, případně další náčiní a trochu motivace.

Na nic nečekej a dej se do pohybu. A kdo ví, třeba se setkáme na triatlonu Valachy Man, kde si můžeš zvolit trasu podle náročnosti a poměřit síly s ostatními nadšenými sportovci. Bude to super, tak neváhej a doraz! Pokud se chceš o závodu dozvědět víc, poslechni si náš podcast.

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.