Sport – nejefektivnější aerobní sporty

Sport je pro mnohé z nás zdrojem zábavy, relaxace a tělesné pohody. Jedná se o skvělý způsob, jak si zlepšit kondici, nabrat energii a zbavit se stresu. Mezi nejoblíbenější sporty patří právě aerobní cvičení, což jsou aktivity prováděné střední intenzitou po delší dobu se zvýšenou tepovou frekvencí. To znamená, že se v průběhu cvičení posouváte do aerobní zóny, kdy tělo využívá převážně kyslík ke spalování tuků.

Proč jsou aerobní sporty fajn pro tvé tělo?

Aerobní sporty jsou velmi důležité pro naše tělo. Zvyšují zdraví srdce a cév, což může snížit riziko srdečních chorob, jako je infarkt nebo mrtvice. Jsou také velmi účinným způsobem jak pálit kalorie a snižovat hmotnost. K tomu také zvyšují naší fyzičku a uvolňují endrofiny, čímž zlepšují naši náladu a snižují stres. Pravidelné provozování těchto sportů také pomáhá zlepšovat kvalitu našeho spánku. A které aerobní sporty jsou ty nejefektivnější?

Běh

Běhání je zcela jistě na seznamu jako první. Jedná se o skvělý způsob, jak spálit kalorie, zlepšit si kondici, pročistit si mysli a vytrénovat naší fyzičku. Výhodou běhání je, že se dá provozovat všude a nemusíte si na něj poskytovat žádné speciální vybavení. Fajn je i to, že stejně efektivní je běhání v posilovně, doma na běžícím páse, na poli i na stezce. Není tak nutné si kupovat permanentku do fitka.

běh

Cyklistika

Cyklistika zlepšuje naše kardiovaskulární zdraví, čímž nám pomáhá snižovat riziko srdečních chorob, cukrovky, vysokého krevního tlaku a dalších zdravotních problémů. Je také skvělá pro spalování kalorií a ztrátu tuku, a to zejména při delších a intenzivnějších jízdách. Za jednu hodinu cyklistiky může člověk spálit až 800 kalorií. Další výhodou cyklistiky je také to, že se jedná nízko-impactový sport, který minimalizuje nárazové zatěžování kloubů a kostí, čímž je vhodná i pro lidi se zdravotními problémy.

Rychlostní chůze

Běhání není nic pro tebe, ale rád chodíš? Tak neváhej zkusit rychlostní chůzi. K tělu je více šetrná než běhání a má mnohem menší dopady na naše klouby. Spálené kalorie při chůzi jsou navíc velmi často srovnatelné s těmi při běhání. Tato aktivita ti také pomůže zlepšit držení těla a posílit svaly nohou, zad a břicha. Stejně jako cyklistika a běh navíc pak zlepšuje kardiovaskulární zdraví.

rychlostní chůze

Plavání

Pokud nejsi obdivovatelem sportů na souši, tak nezoufej. Mezi aerobní sporty patří i plavání, které je navíc šetrnější k našemu tělu a pomáhá zapojovat svaly po celém našem těle. Zároveň také zlepšuje výdrž, sílu srdce i krevní oběh. Vhodné je i pro toho, kdo si potřebuje vyčistit hlavu, jelikož se jedná o velmi relaxační sport, který pomáhá ke snižování napětí a úzkostí.

Tanec

Mezi aerobní sporty patří i oblíbený tanec, který se pyšní mnoha druhy. Komu tak nesednou společenské tance, může zkusit třeba hip hop, step nebo třeba akrobatický rokenrol. Tancování vyžaduje pohyb celého těla a zapojuje mnoho svalových skupin. Dále také zvyšuje srdeční tep, což jde ruku v ruce se spotřebou energie. Dále zlepšuje naší koordinaci a rovnováhu. Stejně jako většina sportů ti pak pomůže se snížením hladiny stresu.

tanec

Fotbal

Zoufat nemusí ani fanoušci Ronalda či Messiho, jelikož i jejich oblíbený fotbal patří mezi velmi efektivní aerobní sporty. Výhodou fotbalu je, že zahrnuje celé tělo. Hráči musí používat různé svalové skupiny, včetně svalů nohou, břicha a zad, aby mohli hrát, což zlepšuje celkovou fyzičku a zdraví. Je ale třeba myslet i na to, že tento sport zahrnuje běhání, skákání, zrychlování i zpomalování, což může být pro naše tělo velmi náročné.

Autor
Aneta Havránková