Výhody a nevýhody HIIT cvičení

HIIT cvičení

Co je to HIIT? Jaké jsou jeho výhody a nevýhody? Pro koho je tento druh cvičení dobrý a kdo by se mu měl raději vyhnout? To vše jsme pro tebe sepsali.

HIIT

HIIT cvičení je zkratka pro „high intensity interval training“, v češtině jej můžeš znát pod názvem vysoce intenzivní intervalový trénink. Jde typ workoutu, u kterého střídáš cvičení o vysoké a nízké intenzitě. V praxi to vypadá tak, že třeba 45 vteřin děláš jeden cvik s maximálním úsilím a potom 15 vteřin odpočíváš nebo jen lehce vyklusáváš či jdeš. Tyto minutové bloky pak opakuješ s různými cviky. Většina HIIT workoutů je kolem 20-30 minut dlouhá.

Výhody

U HIIT cvičení se rozhodně nebudeš nudit. Nejde o jednotvárný a rutinní pohyb jako je třeba běh nebo jízda na kole. Za půl hodinku můžeš vystřídat klidně třicet různých cviků. Trénink ti tak uběhne mnohem rychleji a také u něj vydržíš déle.

Vysoce intenzivní intervalové tréninky jsou efektivnější při budování kondice než klasické cardio. Za kratší čas tak výrazněji zapracuješ na svém kardiovaskulárním a metabolickém systému. Stačí ti třikrát třicet minut týdně a brzy začneš pozorovat pozitivní změny ve své fyzické kondici.

A aby toho nebylo málo, tak můžeš také rychleji zhubnout. Během HIIT tréninků můžeš spálit až o 20-30 % více kalorií než u běhu, chůze či na stairmasteru. Pokud chceš před příchodem teplých letních dnů ještě trochu vyrýsovat postavu, není nad čím váhat.

 

Nevýhody HIIT cvičení

Jednou velkou nevýhodou vysoce intenzivních tréninků je náchylnost ke zranění. U HIIT cviků makáš na sto procent a celé tvé tělo je ve velkém stresu. Pokud navíc cvičíš doma a nemáš některé riskantní pohyby zažité, můžeš si lehce přivodit zranění kloubů či svalů. Určitě je dobré si naplánovat pár lekcí s trenérem a zafixovat si správné provádění některých důležitých cviků, než se pustíš to pravidelného tréninku doma nebo na zahradě.

Další nepříjemnou stránkou je prostý fakt, že jde o opravdu náročný typ workoutu. Pokud se sportem teprve začínáš, pusť se nejdříve do těch méně intenzivních a až po pár měsících pravidelného sportu vyzkoušej HIIT cvičení. Lidem se slabou fyzičkou se totiž po pár minutách může udělat nevolno, což může vést k nepříjemným zdravotním problémům.

V neposlední řadě je vysoce intenzivní intervalový trénink spíše pro milovníky individuálních sportů. Pokud tě baví týmové sporty nebo aktivity typu jóga nebo běh, u kterých se můžeš potkat s kamarády a pokecat o životě, HIIT pro tebe nebude tou správnou volbou.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.