Ikona Coco Chanel

cernobily fotoportret Coco Chanel

“Starost o to, jak žena vypadá, musí začínat v její duši. Kosmetické produkty samy o sobě nic nezmůžou.” To jsou slova ženy, která dokázala změnit svět módy. Jak se z Coco Chanel stala ikona?

COCO CHANEL – MALÁ VZRŮSTEM, VELKÁ DUCHEM A ČINY 

Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Bonheur Chanelová, patří bezesporu k nejvýznamnějším osobnostem 20. století. Úspěšná podnikatelka a vizionářka, která se nebála vybočit z davu a významně změnila pohled na moderní ženu. Také podporovatelka umění, která podle některých zdrojů randila i s Picassem. Nenáviděla přezdobené róby, korzety a přehršle šperků a jako jedna z prvních žen oblékala kalhoty a předváděla opálenou pleť. Vděčíme jí za takové samozřejmosti, jako jsou malé černé šaty nebo parfém Chanel No.5.

Jak se z Gabrielle stala Coco? 

Dáma, která nyní symbolizuje luxus a eleganci, neměla právě ideální životní start. Coco Chanel se narodila 19. srpna roku 1883, dětství prožila v bídě a po smrti maminky skončila v sirotčinci. Vzdělání získala v přísném prostředí klášterní školy, nicméně pravidelně navštěvovala svoji tetu, která ji naučila šít a plést. A tak Gabrielle objevila svůj mimořádný talent a ve svých dvaceti letech si v městečku Moulins otevřela svůj první obchod s módou. Pořád ale toužila být také zpěvačkou, a tak po večerech zpívala v místní kavárně Rotonde. Díky jedné z písní získala od pánského publika přezdívku “Coco”, což se dá vyložit jako “kuře”, “pusinka” nebo “miláček”. 

Coco Chanel a život ve velkém stylu 

V Moulins se také Coco poprvé vyšvihla do vyšší společnosti díky milostné epizodě s Étiennem Balsanem, bohatým chovatelem koní. Tehdy se jí vedlo dobře díky navrhování stylových klobouků a smetánku uchvátila i svým jezdeckým uměním a vkusem. I přesto ale Coco pořád dost vnímala společenský rozdíl a o to více usilovala o vlastní nezávislost. To se jí později povedlo také díky dalšímu osudovému muži, britskému diplomatovi Arthuru Capelovi, zvanému Boy. Jeho přičiněním otevřela další obchody s luxusními klobouky a rozšířila sortiment o dámské sportovní oblečení.  

Kde se vzal Chanel No. 5? 

Po válce a poté, co Boy zahynul při autonehodě, čekalo Coco nepříjemné období, ale oklepala se z něj, jak jinak než prací. Ve dvacátých letech se začaly šít “malé černé” a na trhu se objevil parfém Chanel No. 5. Chtěla vytvořit vůni, která by ztělesňovala moderní styl a probouzela v ženách jejich ženskost. Oslovila chemika Ernesta Beauxe a ten podle jejích pokynů vyrobil několik směsí. Coco si při slepé zkoušce vybrala lahvičku číslo 5. Číslo 5 mělo pro Coco navíc symbolický význam, a tak se zrodil jednoduchý a originální název parfému, který si oblíbila i Marilyn Monroe. Její slova „do postele chodím oblečená pouze do dvou kapek Chanel No. 5“ vstoupily do dějin.  

Parfém Chanel No. 5 byl také jediným produktem, který Coco prodávala během druhé světové války, kdy na čas uzavřela všechny své butiky, protože “nebyl čas na šaty”. Tehdy ve svých 50 letech věku propadla kouzlu německého diplomata Hanse Günthera von Dincklage. Díky tomu je později i nařčena z kolaborace. 

Černobílý fotoportrét Coco Chanel v dlouhém perlovém náhrdelníku

CO DALA COCO CHANEL SVĚTU MÓDY? 

Vrchol kariéry Coco Chanel přišel v padesátých letech, kdy jí bylo již přes sedmdesát let a světlo světa spatřil kostým „Chanel“ – jednoduše střižený černý kostýmek. Ten je ztělesněním jejího původního záměru, kterým je jednoduchá sebevědomá elegance, nechávající vyniknout ženskou osobnost. Coco Chanel zamýšlela zjednodušit módu, převést ji z vyšších tříd do ulic, aby si ji mohla dopřát každá žena. Její modely byly nejen elegantní, ale především pohodlné dámské postavě. Mezi typické doplňky patřil také dlouhý perlový náhrdelník. Řada žen dnes nosí oděvy původně navržené ikonou Coco Chanel a často to ani netuší.

Podle Coco Chanel je nemožné, aby měla žena špatnou náladu, když má na sobě skvělý outfit. Dává ti to smysl? Pak tě určitě bude zajímat, kam na nejlepší fashion nákupy v Evropě nebo 5 největších módních faux pas, kterým se musíš vyhnout.

Foto: sken z knihy Tajná válka Coco Chanel

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.