Jak přežít Vánoce v klidu

Vánoce a sváteční atmosféra

Vánoce jsou tradičně prezentovány jako svátky klidu a pohody. Přiznejme si, že v dnešní době jde spíše o svátky stresu. Shánění dárků na poslední chvíli, přeplněná nákupní centra, návštěvy u všech příbuzných, kapr, který nikomu nechutná, zkouškové. A do toho všeho letos ještě další vlna covidu. Jak se z toho nezbláznit?

Survival guide pro klidné Vánoce

Bez plánu to nejde

Pojedeš na Vánoce k rodičům? Kup si lístek na vlak předem. Máš spoustu sourozenců, kterým chceš darovat něco pod stromeček? Udělej si seznam. Čekají tě zkoušky v prosinci, nebo hned na začátku ledna? Rozplánuj si na týden mezi svátky dny, kdy budeš odpočívat a kdy se budeš učit. Nic nenechávej na poslední chvíli. Ušetříš si zbytečný stres, který v téhle nejisté době číhá na každém rohu.

Politika stranou

Určitě to znáš. Celá rodina se po štědrovečerní večeři sejde u stromku, dárky jsou rozbalené, všichni si pochutnávají na cukroví, a najednou se konverzace zvrhne a celá rodina se hádá o politice. Jestli máš jiné názory než zbytek rodiny a víš, že je to u vás doma explozivní téma, zkus se před svátky domluvit ostatními členy rodiny, že o politice se letos bavit nebudete. Většina z nás si chce Vánoce užít, takže by s tím tvá rodina neměla mít problém. A pokud se to přece jen nepodaří, můžeš jít místo pokračování v hádce třeba umýt nádobí, vyrazit na procházku nebo se chvíli věnovat mindfulness praktikám. Opravdu se nemusíš se účastnit něčeho, co ti není příjemné.

Konec otravným dotazům

Babička se tě každoročně na Vánoce ptá, kdy už se vdáš? Strejda má nemístné poznámky o tom, kolik jíš cukroví? Prateta chce vědět, co jako hodláš s titulem z dějin umění dělat? Podobné nepříjemné dotazy ke svátkům bohužel patří, ale to ještě neznamená, že si je musíš nechat líbit. Mile a s úsměvem odpověz, že se o daném tématu nechceš bavit, protože ti to je nepříjemné. Ani upřímná a milá komunikace však některé jedince neodradí. Proto doporučujeme najít si v rodině spojence, třeba bráchu nebo ségru, které před Vánoci můžeš poprosit, aby se tě ve vyhrocené situaci zastali a pomohli odvést pozornost od tématu.

 

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.