5 tipů, díky kterým budeš žít více v přítomnosti

Buď v klidu. Pozoruj. Naslouchej. Buď v přítomnosti. To jsou slova autora slavné knihy Moc přítomného okamžiku a zároveň rada, kterou by si řada z nás mohla vzít k srdci. Strach z budoucnosti a výčitky z minulosti v nás totiž často vyvolávají negativní emoce či úzkosti. Jednoduše pak zapomeneme, že to nejdůležitější se vždy děje právě teď. Proto ti přinášíme pár tipů, díky kterým budeš žít více v přítomnosti.

Proto ti přinášíme pár tipů, díky kterým budeš žít více v přítomnosti.

Hoď to na papír

Každé ráno představuje příležitost pro nový začátek. Určitě to znáš. Posouváš budík, vyleháváš v posteli, nestíháš, jsi ve stresu a celý den pak máš rozhozený. Co takhle sednout si po probuzení někam na tiché místo, uvařit si kávu nebo oblíbený čaj a strávit patnáct minut psaním do deníku? Nemáme na mysli klasické „milý deníčku“, spíše sepisování myšlenek a pocitů. Když se takto ráno vypíšeš, zbavíš se myšlenkového chaosu a utřídíš si seznam úkolů na daný den, začneš hezký s čistým štítem.

Hodina koníčků

Zkus si denně vyhradit alespoň hodinu na svou oblíbenou činnost. Omez veškerá rozptýlení, zapni si letadlový režim na telefonu, řekni spolubydlícím nebo rodině, aby tě následujících 60 minut nerušili a pusť se do toho. Ať už se vyžíváš v kreslení, pletení, hře na hudební nástroj, zahradničení, blogování, tanci, video hrách, psaní či skákání přes švihadlo, polož se do toho naplno a hoď na chvíli starosti za hlavu. Vědecké studie ukazují, že lidé, kteří se pravidelně věnují svým koníčkům a zájmům mají menší sklony k depresi. A to za to stojí!

Vnímej své okolí

Tohle je skvělá praktika, kterou můžeš uplatnit, když se dostaneš do stresové situace. Zavři oči a soustřeď se plně na své smysly. Vnímej hmatové vjemy a poslouchej zvuky kolem sebe. Na pár minut se zaměř jen na to, co slyšíš a cítíš. Po chvilce otevři oči a pozoruj své okolí. Snaž se nemyslet na nic jiného než na to, co děláš a co se vedle tebe děje tady a teď. Uvidíš, že z tebe napětí brzy opadne.

Soustřeď se jen na věci, které můžeš ovlivnit

Pokulháváš ve škole? Máš v pokoji nepořádek? Nemáš žádnou brigádu? To všechno jsou věci, se kterými můžeš něco udělat. Když se ti něco na tvém životě nelíbí, změň to a nic neodkládej. Pokud se ale potkáš s něčím, na co tvoje chování nemá žádný vliv, zbytečně se tím nezabývej. Může to být někdy náročné, ale pamatuj, že nemůžeš ovlivnit to, co ti život přinese, ale můžeš ovlivnit svou reakci. Čím dřív si to uvědomíš, tím jednodušší život budeš mít.

Bez večerní rutiny ani ránu

Start do dne je stejně tak důležitý jako jeho konec. Po celodenním shonu je potřeba tělo uklidnit a připravit na spánek. Jinak se ti může stát, že budeš přemýšlet nad školou nebo nad konverzací s kamarády ještě dlouho po ulehnutí do postele. Vytvoř si rutinu, kterou budeš provádět každý večer. Vypni veškerou technologii alespoň hodinu před spaním a naordinuj si relax s knihou, ve vaně nebo si povídej se spolubydlícíma či rodinou u šálku čaje.

Chceš se o tomto tématu dozvědět více? Přečti si celou knihu Moc přítomného okamžiku. Na e-shopu Knihy Dobrovský ji koupíš s průkazem ISIC se slevou 3 %. Do konce března máš navíc slevu 10 % při nákupu nad 599 Kč. Pro získání slevy využij kód: „ISIC2AFKD“.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.