Vychytávky pro krásné zimní fotky z mobilu

slečna fotí mobilem zimní krajinu

Jak docílit toho, aby fotky z mobilu v zimě nebyly ponuré, ale zachytily zářivou krásu zimní krajiny? Zjisti, co vše v zimě ovlivňuje kvalitu fotek a omrkni pár triků, které ti pomohou tvé snímky vylepšit.

Užitečné funkce pro focení v zimě

Když už venku jednou nasněží a sníh chvíli vydrží, je potřeba toho využít a vyrazit na čerstvý vzduch kochat se tou nádherou. Ať už se jdeš jen projít po městě, trochu dál do přírody nebo rovnou lyžovat, potkáš určitě spoustu krásných výhledů nebo zákoutí, kterým čerstvý sníh dodává nové kouzlo. Zima dokáže vyčarovat zázraky, které už tam druhý den vůbec nemusí být. Díky foťáku v mobilu si je ale můžeš hned zvěčnit. Možná se ti bude hodit pár triků, jak fotoaparát na svém mobilu nastavit, aby vznikla efektní fotografie, která krásu zimní krajiny zachytí.

Nastavení expozice pomůže, když je hodně světla

Fotit sníh je jako fotit proti oknu. Prostředí, kde je hodně světla zmate snímání fotoaparátu tak, že obrázek vyjde tmavší. Klíčovým trikem, jak si můžeš vylepšit jakoukoliv zimní fotku, je tedy nastavení hodnoty expozice (známe i jako rychlost závěrky). Tím zajistíš, že se do snímače fotoaparátu dostane světla tak akorát podle aktuálních podmínek. Nejčastěji najdeš funkci expozice v podobě posuvníku, který je označen sluníčkem nebo zkratkou EV. V zimě potřebuješ posouvat do plusových hodnot, aby vyšla fotografie světlejší. Naopak směrem „do mínusu“ snímek ztmavíš.

Pracuj ale s nastavením citlivě, protože extrémní hodnoty vedou ke zvýšení šumu ve snímcích nebo vymizení struktur a detailů.

fotografie zasněženého lesa v jasném počasí

Vyvážení bílé pro čistý sníh

Určitě ti neuniklo, že bílá vypadá jinak, když fotíš pod zářivkou, než když fotíš v denním světle nebo při svíčkách. Zrovna v případě sněhu můžeš vlivem okolních světelných podmínek vyfotit celou škálu barev od namodralé po nepěkně žlutý sníh. Pokud máš u foťáku v mobilu možnost vyvážení bílé, určitě toho pro zimní zasněžené fotky využij. Bývá označeno zkratkou BW. V nastavení najdeš na výběr několik různých typů osvětlení, ze kterých si vybereš, které nejlépe odpovídá okolním podmínkám.

HDR ve vysoce kontrastních podmínkách

HDR je technika, která kombinuje obrazové informace z více expozic. Funguje to tak, že fotoaparát pořídí tři až pět snímků rychle za sebou, ze kterých pak vybere světlá a tmavá místa. Z nasbíraných dat následně poskládá výsledný obrázek. Snaží se přitom ponechat podobnou úroveň detailů, jako zachytí lidské oko.

HDR funguje dobře především při focení statické scény, protože pokud při pořizování jednotlivých snímků dojde k pohybu, může to znamenat chybu při zpracování výsledné fotky. Nehodí se pro extrémně tmavé scény. Ideálním pomocníkem je ale právě v situaci, kdy fotíš zimní krajinu, kde chceš zachovat texturu sněhu i okolních stromů nebo staveb. HDR také dokáže zachránit i tzv. přepálené fotky, kde by jinak místo textury sněhové pokrývky vznikl jediný světlý flek.

Povedla se zimní fotka? Šup s ní do rámečku

Pokud si dáš trochu práce s nastavením, můžeš docílit opravdu efektní zimní fotky. Dnešní mobilní telefony už dokáží vyfotit snímky, které se nemusíš bát využít i pro tisk. Pokud se ti nějaká fotka povede tak moc, že si s ní budeš chtít ozdobit domov nebo z ní vytvořit fotodárek, nezapomeň využít ISIC slevu v CEWE Fotolab nebo Centrum FotoŠkoda.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.