Pomalý hrnec z tebe udělá šéfkuchaře i na koleji

Studenti s pomalým hrncem

Studentský život je jeden velký kolotoč. Přednášky, učení, zkoušky, party. Prostě celý den nabitý program a na jídlo sotva zbývá čas. Natož pak na vaření. Co s tím? Jedno snadné řešení by bylo.

Vaření bez starostí

Asi to taky dobře znáš, když se po týdnu z koleje vracíš domů, přeběhne tě mamka zkoumavým pohledem a začnou řeči, že jsi zase hubenější, že nejíš a tak dále. No, možná že má trochu pravdu, prostě fakt často není čas, a navíc a jak taky na koleji kuchtit. Jenže řešení zde je. To kouzlo se jmenuje pomalý hrnec. Je to taková vychytávka, díky které se vaření nemusíš věnovat víc než 10-15 minut a v době, kdy se vaří skvělé jídlo, u toho vůbec nemusíš být. Přijde ti to nemožné? Není!

Co je pomalý hrnec?

Pomalý hrnec je skvělý v několika ohledech. V první řadě v tom, že jídlo v něm připravené má mnohem větší výživové hodnoty, zachovává si vitamíny a minerály, protože jídlo se vaří jen na 70 stupňů. Vitamíny a minerály se tak nerozmáčí ve vodě při vaření. Druhá věc je, že díky dlouhé době pečení/vaření je každé maso dokonale křehké a šťavnaté. Nejsnadnější jídla jsou ta, kterým se říká z jednoho hrnce. Prostě vezmeš třeba hovězí maso, nakrájíš na větší kousky a k tomu nakrájíš kořenovou zeleninu nadrobno. Na větší kousky pak přidáš brambory a třeba drcená rajčata z plechovky. Dodáš koření a trochu vody. Zapneš na stupeň 1, u kterého vaření trvá kolem 6–7 hodin, a jdeš pryč. Stupeň 2 pak počítá se 3-4 hodinami a vždy záleží na typu masa. Když se vrátíš, fantastické jídlo je hotové. Další výhodou je, že dokážeš uvařit jídlo až pro 7 lidí najednou, což je při běžném vaření na sporáku hodně náročné a proto se obvykle servírují řízky a bramborový salát. Ty se můžeš inspirovat recepty z pomalého hrnce pro každého studenta.

Energeticky úsporný

Další předností pomalých hrnců je jejich nízká spotřeba energie. Mohlo by tě napadnout, že když se to vaří tak dlouho, nebude to levné. Při průměrné ceně elektřiny 4,83 Kč za jednu kilowatthodinu vás provoz průměrného 220W pomalého hrnce vyjde na 1 Kč za hodinu. Oproti tomu vaření na plynovém sporáku (jedna varná zóna 2 000 W) vás za hodinu vyjde minimálně na 10 Kč. Každého kdo nemá po ruce myčku pak navíc potěší, že celé vaření včetně přílohy se odehrálo v jednom hrnci s nepřilnavým povrchem, takže jeho mytí nezabere víc než 5 minut. Prostě, dokonalý pomocník. Ceny pomalých hrnců začínají již od 1380 Kč a jejich cena stoupá s pokročilými funkcemi.

Pomalý hrnec červený
Pomalý hrnec s objemem 3,5 l
Pomalý hrnec s keramikou
Pomalý hrnec terakotový 3,5 l
Pomalý hrnec stříbrný
Pomalý hrnec s objemem 6 l

Jak vybrat nejlepší pomalý hrnec?

Záleží na typu pomalého hrnce. Kolik do něj chceš investovat a co všechno v něm chceš vařit. Můžeš mít jednoduchý pomalý hrnec, který jen vaří, nebo v něm můžeš zapékat, vařit v páře nebo jej používat místo pomalého vaření na rychlé díky funkci tlakového hrnce. Dají se v něm také upéct kuřecí, králičí nebo i kachní stehna. Chuť bude stejná jako z trouby, jedinou nedokonalostí je, že masu bude chybět křupavá kůrčička.

Vyladěnější modely stojí víc, ale nabízí ti více programů a některé i časovač, který po ukončení vaření automaticky přepne dovařený pokrm do stavu udržování teploty.  Díky tomu se ti jídlo nepřipálí, a přesto, když dorazíš domů, máš teplou večeři připravenou. Zakoupit jej můžeš již od 2 399 Kč. Vyšší varianty pak nabízí i sítka na smažení. Takže pokud jsi blázen třeba do hranolků, můžeš díky takovému hrnci udělat pomfrites party pro kámoše. Rychlé hrnce s programy ocení hlavně ti, kteří se přece jen vaření trochu bojí. Prostě stačí jen otočit knoflíkem, a je to.

Skvělé recepty na jídlo u pomalého hrnce najdeš v našem článku.

3 Multifunkční elektrické hrnce, které zvládnou desítky automatických programů

Multifunkční elektrické hrnce jsou další řadou, která nabízí vaření téměř bez práce a hlavně místo několika přístrojů máš v domácnosti jen jeden s mnoha užitečnými funkcemi. Umožňují dušení, pečení i smažení, nebo právě funkci dlouhé přípravy jídla.

Multifunkční hrnec Tefal
Multifunkční hrnec s 12 programy
Multifunkční hrnec Philips
Multifunkční hrnec 5l
Multifunkční hrnec Sencor
Multifunkční hrnec objem 4,8 l

Multifunkčních elektrických hrnců je široká škála. Ten, který bude přesně odpovídat tvým potřebám, najdeš na Alza.cz a můžeš využít studentskou slevu s ISIC.  

 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.