Pro studenty a žáky z Ukrajiny, kteří jsou v nouzi, vydáváme průkazy ISIC a ISIC Školák zdarma. Více informací najdete zde.
Ми безкоштовно видаємо картки ISIC і ISIC Школяр, всім студентам і школярам України, які знаходяться у скрутній життєвій ситуації. Детальніше за посиланням.

Snadné recepty z pomalého hrnce pro každého studenta

Muž vaří

Pokud se vydáš na studia mimo své rodné město, určitě ti bude chybět dobrá teplá kuchyně od maminky. Začátky bývají kruté, ale poradíme ti jak na to.

I na koleji nebo na privátě si můžeš udělat skvělá jídla a nemusíš se trápit dlouhým stáním u plotny nebo obavou, že se ti jídlo nepovede. Existuje totiž skvělý pomocník pro líné a začínající kuchaře – pomalý hrnec, se kterým máš úspěch zajištěný. Jak si vybrat ten pravý a co všechno umí si můžeš přečíst v článku Pomalý hrnec z tebe udělá šéfkuchaře i na koleji. Jediné, co asi budeš potřebovat je zásuvka do elektriky, prkýnko a nůž. O vše ostatní se postará hrnec sám. Neváhej a vyzkoušej recepty z pomalého hrnce.

Indický dhaal

Indický dhal z červené čočky z pomalého hrnce

Indický dhal je skvělé jídlo pro vegetariány a milovníky exotické kuchyně. Krásně voní, chutná i zahřeje. Podávat jej můžeš s kuskusem, chlebem naan nebo rýží.

Ingredience:

  • 1 ks cibule
  • 4 stroužky česnek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaný
  • 375 g červené nebo žluté čočky
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžíce mletého kari1
  • lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 425 g drcených konzervovaných rajčata
  • 150 g baby špenát podle chuti
  • 1 hrst čerstvého koriandru nebo hladkolisté petržele

Návod na přípravu:

  1. Cibuli a česnek oloupej a nakrájej nadrobno. V pánvi rozpal olej a přidej cibuli, česnek a nastrouhaný zázvor a osmahni je na středním stupni doměkka, asi 5 minut.
  2. Čočku přeber a propláchni ve vodě.
  3. Opečenou cibulovou směs s česnekem a zázvorem přesyp do menšího pomalého hrnce (o objemu 4,5 l), přidej čočku, koření, vývar a rajčata. Promíchej, zakryj poklicí a vař 3–4 hodiny na vysoký stupeň nebo 6–8 hodin na nízký stupeň.
  4. Pokud chceš, můžeš na posledních pět minut vaření přimíchat do dhalu špenát a zlehka povařit.
  5. Koriandr nebo petrželku nasekej nadrobno, nasyp na dhal a ihned podávej.

Hovězí guláš z pomalého hrnce

Guláš z pomalého hrnce

Česká klasika, která je snadná na přípravu a potěší každého milovníka naší kuchyně. Jestli znáš příběhy o tuhém mase v guláši, tak s pomalým hrncem na tyto obavy můžeš zapomenout. Tuhé maso z něj nikdy nevytáhneš.

Suroviny:

  • 1 kg hovězí kližky
  • 3 středně velké cibule
  • 4 lžíce rozpuštěného škvařeného sádla
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce sladké papriky
  • 2 lžíce granulovaného česneku
  • 5 lžic pasírovaných rajčat
  • 3 lžíce chlebové strouhanky
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 2 bobkové listy6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček pepře
  • 300 ml hrnku vody
  • ke konci vaření 1 lžíce sušené majoránky a 2 prolisované stroužky česneku

Návod na přípravu:

  1. Maso nakrájej na větší stejně velké kousky.
  2. Cibuli nakrájej najemno.
  3. Pokud máš krom pomalého hrnce k dispozici pánvičku, rozpal sádlo na pánvičce na ní orestuj cibuli a k ní přihoď maso a prudce jej osmahni ze všech stran. Poté přesuň vše do pomalého hrnce.
  4. Pokud pánev k dispozici nemáš, vlož maso, sádlo a cibulku do pomalého hrnce společně.
  5. Přidej všechny další suroviny kromě prolisovaného česneku a majoránky a promíchej.
  6. Pomalý hrnec přiklop pokličkou, zapni na stupeň 2 a vař 4 hodiny.
  7. Asi 15 minut před dokončením přidej lisovaný česnek a majoránku.
  8. Guláš můžeš dozdobit plátky čerstvé cibule.
  9. Podávej dle chuti s knedlíkem, vařenými bramborami nebo chlebem.

Chilli con carne z pomalého hrnce

Chilli noc carne

Nejoblíbenější mexický recept na světě, který dnes v Americe považují skoro za národní jídlo. Tuhle exotickou pochoutku zvládneš s pomalým hrncem v pohodě na jedničku.

Ingredience:

  • 500 g hovězího mletého masa
  • 150 g fazolí
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 červená paprika
  • 2 lžičky mletého chilli
  • 1 lžička oregana
  • 2 lžičky římského kmínu
  • 800 g drcených rajčat v plechovce
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml hovězího vývaru
  • sůl, pepř

Návod na přípravu:

  1. Fazole propláchni a namoč noc do vody. Druhý den je povaříš asi 20 min. do poloměkka. Pokud nemáš možnost připravovat a vařit fazole, můžeš je nahradit sterilovanými v nálevu.
  2. Nakrájíš si cibuli a česnek a osmahneš v nádobě pomalého hrnce.
  3. Přidej maso a zamíchej.
  4. Přidej nakrájenou papriku nadrobno a další koření.
  5. Jakmile je maso zatažené přidej rajčata, fazole, cukr, bobkový list, vývar.
  6. Zapni hrnec na stupeň 2 a vař 3 hodiny, dokud fazole nebudou měkké.
  7. Pokud použiješ fazole z plechovky, přidej je až hodinu před dovařením.
  8. Podávat můžeš s mexickými plackami, nachos nebo rýží.
Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.