Jak zařídit studentský pokoj v ZEN stylu

student-medituje-v-pokoji

I když ve svém pokoji nepotřebuješ přímo meditovat, není na škodu si ho zařídit tak, aby se v něm dalo dobře soustředit na studium. Zkus se inspirovat Zenovým stylem bydlení, které přináší harmonii.

Co znamená Zen?  

Zenová tradice pochází z Číny a je to odnož buddhistického učení, která klade důraz na meditaci. Při meditování jde především o oproštění se od veškerých vjemů a myšlenek, aby člověk dospěl k určité životní rovnováze. Co ti tato východní inspirace může nabídnout, pokud jde o vytvoření správného prostředí pro soustředění? 

Jak se dá “vyzenovat” studentská pracovna? 

V místnosti inspirované zenem budou mít velký prostor přírodní materiály, jako dřevo, kámen, korek či bambus. Jejich úkolem je vnést dovnitř kousek přírody a zútulnit jej. Právě propojování „vnitřku“ a „vnějšku“ je jedním z podstatných prvků učení Zen.  

Barvy je dobré volit neutrální, nejlépe přírodní odstíny vody a země. Vybírej tedy béžovou, lehce zelenou či šedou. Divoké vzory a výrazné barvy by neměly dominovat, ale pokud zapadají do tvého vkusu, můžeš je do interiéru decentně zařadit pomocí doplňků. Jemné barevné tóny totiž mnohem lépe pomáhají uvolnit se a udržet klidnou mysl. 

Pro čistou mysl je potřeba mít i čistý domov. Uspořádej si své věci a zbav se těch nepotřebných, které akorát překáží. Samozřejmostí je udržovat čistotu a pravidelně větrat. Dekorace zredukuj na nutné minimum, ponechej takové, ke kterým máš vztah nebo se k nim pojí hezké vzpomínky. Nábytek vybírej jednoduchý a dej přednost kvalitě před kvantitou.  

Pracovna zařízená v zen stylu

Tipy na ZEN doplňky do tvého pokoje 

Nemáš zrovna teď rozpočet na předělání celého pokoje? Poradíme, jak si můžeš pokoj vyladit do zenu pomocí jednoduchých doplňků.  

Zenový pracovní stůl 

Věnuj pozornost určitě pracovnímu stolu, kde určitě trávíš spoustu času. Pro unavené zápěstí a karpály bude určitě příjemnější korková podložka pod myš, než umělá. Stůl bude působit mnohem víc harmonicky, když změť tužek a propisek uspořádáš v bambusovém organizéru. A jestli máš ve zvyku odkládat kancelářské svorky, flashku a podobné titěrnosti na nohu od monitoru, tak to od teď můžeš dělat mnohem kulturněji s bambusovým stojanem pod monitor.  

Vlastní kousek přírody 

Zařiď si v pokoji koutek plný zelených pokojových rostlin a umísti jej tak, ať jej máš při sezení u počítače v zorném poli. Kytkám vyber stylový regál a květináče. Vůni lesa, bylin a svěží zeleně si můžeš dopřát díky aromadifuzéru, který nejen že osvěží vzduch v tvé pracovně, ale je i skvělým doplňkem.  

Koutek pro odpočinek a regeneraci 

Nic nepřispěje k lepšímu zdraví a koncentraci, než prodýchání pár pozic jógy. Zařiď si v pokoji stabilně koutek s korkovou podložkou nebo kulatým polštářkem se vzorem, kam se uchýlíš ke cvičení nebo meditaci po dlouhých hodinách strávených zíráním do monitoru.  

 

Jak vzhled a uspořádání našeho domova ovlivňuje naši mysl je pro východní filozofie velké téma. Přečti si, co je Feng-shui a jak ti může pomoct k bydlení plnému harmonie. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.