Co je Feng-shui?

feng-shui-pokoj

Zní ti to jako jídlo, bojové umění nebo krkolomná jógová pozice? Nebo víš už dávno, že Feng-shui nějak souvisí s tím, jak máš doma poskládaný nábytek? Nech se inspirovat, čím tě tento východní fenomén může obohatit, jakože fakt může!

Psychologie prostoru podle Feng-shui

Feng-shui (feng-šuej) je tradiční čínská filozofie, jejímž smyslem je okolo sebe nastolit harmonii nerušeným plynutím energie Qi (čchi). Toho lze dosáhnout prostřednictvím barev, tvarů, materiálů, vůní i zvuku. Číňané věří, že Qi vyživuje prostor okolo nás a její kvalita ovlivňuje naše zdraví i rozpoložení. Začíná to na tebe být příliš “ezo”? I když ti teorie o energii, která nejde spočítat, nic neříkají, můžeš z myšlenek starých Číňanů přinejmenším načerpat tipy pro příjemnější bydlení.

Zásady Feng-shui pro příjemný domov

Filozofie Feng-shui jsou principy, které můžeš uplatnit, ať už je tvůj vkus jakýkoliv. Vše začíná už u samotného umístění budovy, kde žiješ, s čímž nejspíš nic neuděláš, zapracovat ale můžeš uvnitř.

čínská zahrada podle feng-shui

Kde se dobře daří pozitivní energii Qi?

Dobré Qi se daří v prostorech, kde jsou objekty kompaktních symetrických tvarů. Prázdná místa by měla být dobře osvětlena tlumeným světlem. Skrz čistá okna by mělo být dobře vidět a parapet by měl být udržovaný. V rovnováze udržuj barvy zlatá, červená, bílá a černá, které reprezentují základní elementy (zemi, kov, oheň a vodu).

Vsup do domova

Aby ti mohla Qi domů nerušeně vstupovat, měly by se vchodové dveře otevírat dovnitř. Chodba by měla být dobře průchozí a bundy i boty by měly být uložené v šatně. Když se díváš ven, je ideální, pokud vidíš krajinu nebo udržovanou zahradu.

Obývací pokoj

Obývací pokoj, obzvlášť spojený s jídelnou, je podle Feng-shui nesmírně důležitý. Zaslouží být v centrální části domácnosti. Jídelní stůl potřebuje dostatečnou plochu, ale ne příliš, aby přes něj šlo hovořit. Ideální je kulatý stůl s jednou pevnou nohou jako symbol stromu bohatství, který ale neumisťuj mezi dvoje dveře, pod trám nebo na dohled od hlavních dveří. To můžeš případně vyřešit i zástěnou nebo pokojovou rostlinou.

Kuchyň

Dobré Qi v kuchyni začíná jejím umístěním ve vzdálenější části domácnosti, v přízemí. Pokud to nejde, aspoň by neměl sporák směřovat ke vchodovým dveřím domu. Feng-shui nedoporučuje mít vedle sporáku dřez nebo myčku, protože oheň a voda se navzájem ničí. Napětí mezi živly můžeš zmírnit pomocí dřevěných prvků.

Ložnice

To hlavní v ložnici je samozřejmě postel a je to tak i v praxi Feng-shui. Postel má ležet diagonálně od dveří v nejvzdálenějším rohu místnosti a je dobře, když z ní vidíš na dveře. Pozor ale na „polohu smrti“. Ke spánku se ukládej buď nohama nebo hlavou ke dveřím, ne s dveřmi rovnoběžně. Čalouněné nebo dřevěné čelo postele přispívá k vytváření zdravé qi, zatímco čelo z kovu nedokáže akumulovat pozitivní energii. Pod postelí nechávej volný prostor. Světla neumisťuj nad postel, ale na obě její strany.

ložnice podle feng-shui

V koupelně

Chceš-li si Qi užívat i v koupelně, neměly by být její dveře naproti vchodu do domu. Bohatství rodiny je pak symbolicky odnášeno s vodou. Pokud to jinak nejde, účinným lékem je, když dveře namaluješ červenou barvou nebo je zaryješ zrcadlem.

Pracovna

Stůl a židle by měly stát tak, ať vidíš na dveře k místnosti. Pokud to není možné, přidej dekoraci s lesklým povrchem, ve kterém se dveře mohou odrážet.

Feng-shui doplňky

Vyvážit energetické toky a ovlivňovat qi můžeš i pomocí doplňků. Třeba krystaly přitahující světlo jsou zdrojem energie. Zrcadla vizuálně zesilují prostor a nabízí viditelnost do oblastí, které jinak zůstávají skryty. Jeden z nejúčinnějších prostředků feng shui je zvonkohra, která tok energie zmírňuje, pokud nevisí nad dveřmi. Také akvárium se zdravými rybami přitahuje štěstí, nepatří ale k hlavním dveřím, do kuchyně, ani pod trámy nebo ke schodům. Stejně zacházej i s dekoracemi ve tvaru fontány nebo vodopádu, které symbolizují hromadění finančního štěstí. Pokojové rostliny a květiny umísti do východní části domácnosti a nikdy doma nenechávej shnilé rostliny, to už jsou lepší umělé. Prospěšné rostliny pro Qi jsou žluté chryzantémy, bílé magnólie, pivoňky, orchideje a samozřejmě bambus, symbol moudrosti. Vyvaruj se rostlinám s trny nebo je obklop výše uvedenými.

Feng-shui doplňky

Pozitivní energii si domů přitáhneš už jen tím, že uspořádaní svého domova budeš věnovat pozornost. Pokud chceš harmonizaci svého domova posunout ještě dále, podívej se, jak si vybavit koutek na meditaci. 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.