Jak přežít zkouškové

Studenti a zkouškové

Zkouškové má řada studentů spojené s prokrastinací, stresem a nestíháním. Nemusí tomu tak ale být vždy. Stačí trocha disciplíny, řádná příprava, a zkouškové zvládneš levou zadní. Máme pro tebe pár tipů, jak na to.

5 tipů pro úspěšné zkouškové

Štěstí přeje připraveným

První ingrediencí pro úspěšné zkouškové je pořádná příprava a plánování. Vytiskni si kalendář a zapiš si do něj každou zkoušku, která tě čeká. Vyvaruj se přístupu, kdy všechno necháváš na poslední chvíli, nebo mentalitě, při které ignoruješ veškeré povinnosti. Způsobíš si jen více stresu a zvýšíš pravděpodobnost neúspěchu na zkouškách. Pokud máš problém s prokrastinací a time management ti nic neříká, mrkni na náš článek, díky kterému se staneš mistrem plánování času.

Kalendář

Zkouškové o hladu?

Možná máš pocit, že k učení potřebuješ nekonečnou zásobu cukru, aby mozek dobře fungoval. Opak je pravdou. Učivo nejlépe leze do hlavy, když máš příjemně vyhládlo. Příliš mnoho jídla vyžaduje hodně trávení, tvé tělo je zpomalené a nemůže se pořádně soustředit. Pokud tedy normálně u šprtání sníš tabulku čokolády, možná nastal čas přehodnotit své zvyky. Během zkouškového je víc než důležité dodržovat pravidelné stravování a zdravý jídelníček, který doplní tvému tělu potřebné živiny.

Čistá hlava víc udělá

Jednou z nástrah zkouškového je to, že se studenti neumí odtrhnout od učení, protože mají pocit, že nemají čas na nic jiného. Nic se ale nemá přehánět a méně je někdy více. Naplánuj si proto pravidelné pauzy mezi učením a ideálně zakomponuj každý den do své rutiny i pohyb na čerstvém vzduchu. Stačí krátká patnáctiminutová procházka kolem bloku. Pokud se zasekneš a hlava nebude chtít odvádět žádnou práci, věnuj se na chvíli něčemu úplně jinému, ideálně ne mentální práci, která zaměstnává mozek. Zkus třeba chvíli plést, uvař si něco dobrého k večeři nebo se pusť do vymalovávání antistresových obrázků.

Osm hodin minimálně

Bez kvalitního a dostatečného spánku se během zkouškového neobejdeš. Ležení v knihách hluboko do noci nadělá více škody než užitku. To stejné platí pro hektolitry kávy, které pro udržení bdělosti určitě popíjíš. Nedostatek spánku má za výsledek špatnou soustředěnost, neschopnost logicky uvažovat a může také zhoršovat paměť, což v tomto období určitě nechceš pokoušet. Zkus každý den spát 7-9 devět hodin, odpoledne omez přísun kofeinu a cukru a hodinu před ulehnutím do postele vypni veškerou elektroniku.

Spící žena

Self-care není jen trend

Stres z vysokoškolských zkoušek je opravdový a pokud jej pociťuješ, není to nic abnormálního. Důležité je se s ním naučit pracovat a ideálně vypjatým situacím úplně předcházet. Nastav si systém odměn a na závěr každého dne učení si dopřej něco, co ti dělá radost. Může jít třeba o díl oblíbeného seriálu, kousek čokolády nebo video call s kamarády. Více o tom, jak pečovat o své duševní zdraví během zkouškového i po zbytek roku, si můžeš přečíst v našem článku z listopadu.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.