Staň se mistrem organizace času

Organizace času v diáři

Přechod ze střední na vysokou může být pro někoho celkem šok. Už se nemůžeš spolehnout na striktní režim, musíš si nastavit priority, obrnit se proti prokrastinaci a naučit se organizovat si vlastní čas. Poradíme ti, jak na to.

3 tipy pro dobrý time-management

Plánuj, plánuj, plánuj

Plánování je základem úspěšné organizace času. Na začátku semestru si zapiš do kalendáře termíny všech seminárek, projektů a zkouškového. Každý měsíc si prostuduj, co tě čeká, a vytvoř si detailní plán na každý týden. V neděle večer si pak sepiš seznam úkolů, které musíš splnit následující týden, a rozplánuj si je na jednotlivé dny. Vytvoř si přehledný systém, díky kterému budeš mít ve svých úkolech pořádek. Ne každý den se ti podaří odškrtnout si vše na svém to-do listu. Doporučit můžeme třeba známou metodu bullet journal.

Urgentní důležitost

Pokud toho máš hodně, doporučujeme sepsat si všechny úkoly a následně je rozřadit do čtyř kategorií podle důležitosti a urgentnosti. Může se stát, že na tebe čekají dva podobně důležité úkoly – třeba napsání a odevzdání seminární práce a zaplacení nájmu. Ale pokud má to první deadline za týden, ale nájem musíš zaplatit do druhého dne, je logické, že jako první pošleš peníze majiteli bytu. Správné rozpoznání priorit je u organizace času klíčové.

Multitasking neexistuje

Multitasking je mýtus. Máme pocit, že se umíme úspěšně věnovat více věcem naráz, ale ve skutečnosti náš mozek pouze přepíná různými aktivitami. Podle článku na stránkách renomovaného Harvard Business Review může mít takové chaotické přepínání za následek větší chybovost a snížení efektivity práce až o 40 %. Kromě toho má „multitasking“ také negativní vliv na kreativitu a dlouhodobou paměť. Věnuj se tedy vždy pouze jednomu úkolu a omez veškerá možná rozptýlení na minimum. TikTok chvíli počká.

Zajímá tě víc studentský tipů? Přečti si o tom, jak na efektivní samostudium.

Autor
Tereza Gladišová
Nejvíce utrácím za časopisy, cestování, víno a smaženou rýži s kuřetem. Pokud zrovna nepracuju, vysedávám s kamarády v kavárně, nebo trénuju na maraton. Který stejně nikdy neuběhnu.