7 tipů plus jeden extra, jak se sbalit (nejen) na Erasmus

Slečna s kufrem se doma těší na odjezd na Erasmus

Tak to klaplo, jedeš studovat do zahraničí! Už víš, co si všechno sbalit na půl roku pro přežití v cizí zemi? A co naopak nechat doma? Dali jsme dohromady praktické tipy, které při balení oceníš.

Jak sbalit svůj život do kufru? Chce to plán! 

Šest měsíců je sice dlouhá doba, neznamená to ale nutnost mít 26x víc věcí než na týdenní dovolenou. Dali jsme pro tebe do kupy pár tipů, které ti pomůžou v rozhodování, co si s sebou určitě vzít, bez čeho se naopak obejdeš nebo co je lepší pořídit na místě, případně si nechat poslat. Nějakou dobu před odjezdem si pak začni vést seznam, na který průběžně piš vše, co tě napadne, že můžeš potřebovat. Balit začni tak 3 dny před odjezdem, věci je fajn uspořádat na stůl nebo pohovku, kde je budeš mít pěkně přehledně na očích.  

Slečna si píše seznam, co si sbalit na Erasmus

1. Zjisti podrobnosti o místě, kam na Erasmus jedeš  

Určitě se vyplatí předem vědět, jaké je v dané zemi obvyklé počasí, a to nejen v době, kdy odjíždíš, ale v průběhu celého semestru. Zkontroluj si také předem, jakým zařízením disponuje tvé ubytování, často chybí povlečení nebo utěrky, apod. Ověř si i dostupnost internetu, nebývá výjimkou, že si studenti vozí vlastní router. Nějaká doporučení pro přijíždějící studenty často poskytuje i partnerská škola nebo hledej radu v erasmáckých skupinách na Facebooku. 

2. Zavazadla, která nebudou nad tvoje síly 

Sáhni po zavazadlech, která dokážeš vlastnoručně pobrat a bez pomoci delší čas nést. Počítej i s tím, že se v průběhu pobytu můžeš i stěhovat. Pokud cestuješ letecky, nejspíš bude tvá kombinace velký kufr nebo krosna k odbavení plus menší příruční zavazadlo. Mrkni proto na podmínky letecké společnosti, zejména na váhové a rozměrové limity. Velký kufr mívá limit kolem 30 kilo, což je celkem solidní. Tvoje zavazadla musí být pevná a spolehlivá. Nezapomeň přibalit také malý batoh, kabelku nebo skládací nákupní tašku, které využiješ pro každodenní fungování na místě nebo na výlety. Hodit se ti může i kompaktní váha na kufr, ať se můžeš před cestou tam i zpátky ujistit, že nebudeš na letišti doplácet za gramy navíc.  

Slečna s kufrem na nádraží se chystá odcestovat na Erasmus

3. Doklady a dokumenty raději dvakrát 

Pas, občanka, popřípadě vízum, doklady k pojištění a další dokumenty by měly mít čestné místo ve vnitřní kapse tvého příručního zavazadla, které máš stále při sobě. Je dobré mít také samostatně uložené kopie všech důležitých dokladů nebo je mít v digitální formě v zabezpečeném zařízení. Nezapomeň doma ani svůj průkaz ISIC, protože se s ním dají využívat i ISIC slevy v zahraničí.  

Extra tip! ISIC cestovní pojištění přímo na Erasmus 

Před každou cestou do zahraničí si potřebuješ sjednat cestovní pojištění, platí to samozřejmě i pro studijní pobyt. Nesmíme ti proto zapomenout doporučit ISIC roční cestovní pojištění s dlouhodobými výjezdy, které jsme s pojišťovnou UNIQA připravili na míru studentům vyjíždějícím studovat do Evropy i do světa. Kromě léčebných výloh s ním vyřešíš i krytí odpovědnosti za škody, ztrátu zavazadel a dokladů nebo pojištění nebezpečných sportů a další.  

4. Oblečení – méně je někdy více 

Stejně jako doma, tak i v jiné zemi budeš chtít vypadat a cítit se dobře. Dobrá rada je sbalit na Erasmus hlavně oblečení, které se dá dobře kombinovat, ať můžeš z mála vytvořit co nejvíc outfitů. S množstvím to není třeba přehánět, stejně budeš muset na místě prát, takže obvykle stačí sada 5-7 topů, 3-4 kalhoty nebo sukně, 2-3 mikiny nebo svetry, bunda, plavky a zásoba čistého spodního prádla aspoň na týden. Hodí se i jeden či dva formálnější outfity na zkoušky, kulturní akce nebo party. Nezapomeň na pohodlné i teplejší oblečení na doma a na spaní, také sportovní oblečení a boty. Boty na chození vezmi co nejpohodlnější a nezapomeň na přezůvky. Sbal si spíš hodnotnější kousky – pár ponožek nebo tílko snadno koupíš na místě.

Pokud jedeš někam, kde se dá očekávat tuhá zima, uvažuj, zda si nechat objemné zimní oblečení poslat nebo si jej sbalit při vánoční návštěvě domova. Huňaté teplé oblečení taky můžeš sbalit do vakuových pytlů, které ušetří místo. 

Slečna si vybírá ve skříni oblečení, co si sbalí na studijní pobyt v zahraničí

5. Léky přibal raději vlastní 

Léky na běžné nemoci a obzvlášť léky na předpis je lepší přivézt vlastní v dostatečném množství, než řešit pořizování neznámých přípravků na místě. Hodit se může i repelent a osvědčený opalovací krém. Naopak hygienické potřeby si v případě nouze o místo v kufru není třeba brát vůbec, protože ve městech si je snadno pořídíš. Svůj oblíbený krém, parfém nebo dekorativní kosmetiku ale oželet nemusíš, zas tolik místa nezaberou a pomohou ti cítit se dobře. 

6. Elektronika sbalená na cesty

Nejspíš s tebou na Erasmus pojede minimálně tvůj mobil, notebook a sluchátka. Hodí se mít i náhradní nabíječku a dobrým pomocníkem bude i powerbanka. Oblíbené knihy nech doma, celou knihovnu můžeš mít při sobě v e-book čtečce. Pokud neholduješ cloudovému úložišti, měj i dostatek paměťových karet nebo externí disk. Elektroniku dobře zabal do ochranných pouzder a raději převážej v příručním zavazadle. Připomínáme, že je dobré ověřit si i možnosti internetového připojení v bydlišti a u svého operátora si případně zařídit router. 

7. Přibal české dobroty, cizince zaujmeš! 

Stejně jako tebe lákají exotické pochutiny, tak i cizince na Erasmu můžeš ohromit tím, jaké máme v České republice dobroty. Pokud ti zbývá místo v kufru, můžeš si s sebou nabrat typicky české pochoutky, které ti pomohou prolomit ledy. Na vynikající olomoucké tvarůžky se možná raději vykašli, ale hodit se může třeba studentská pečeť, lázeňské oplatky, kofila, fidorka nebo české brambůrky. Zapít to můžete kofolou, trochou moravského vína nebo českého piva. 

Skupinka zahraničních studentů si připíjí a baví se

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.