7 tipů, jak zvládnout zkouškové a nezbláznit se

zkouškové

Období náročné pro všechny studenty je opět tady. Sesbírali jsme pro tebe pár tipů, které ti pomohou tento čas, strávený se skripty a zásobou kafe, zvládnout s grácií a relativním klidem. Které to jsou?

Udělej si plán

Stanov si, kolik látky se potřebuješ každý den naučit. Plán by měl být realistický, jinak tě bude akorát demotivovat. Při plánování také počítej se dnem určeným pro opakování látky.

Motivuj se odměnou

Přelouskal jsi další kapitolu? Odměň se nějakou dobrotou. Zkouška úspěšně složena? Zajdi si na pivo s kamarády, nebo si dopřej masáž, čas na oddech je potřeba.

Pracovní povinnosti počkají

Pokud chodíš na brigády, domluv se s nadřízeným, omez počet směn, vezmi si dovolenou, zkrátka zajisti, abys měl dostatek času a energie na studium.

Zařaď dostatek odpočinku

Prokládej učení procházkami, relaxací, sportem, hraním her, zkrátka činnostmi, u kterých si mozek odpočine. Učit se v kuse je neefektivní, dopřej si čas na regeneraci. Je doporučováno si dát po každých dvou hodinách učení alespoň půlhodinovou pauzu.

Zajisti, aby tě nic nerušilo

Pokus se omezit sociální sítě a pokud nemáš doma dostatek klidu na učení, přesuň se do studovny, v teplých dnech si rozlož deku v parku.

Jdi na to systematicky a efektivně

Začni obecným učivem a pokračuj k detailnějšímu. Vypisuj si klíčové informace, čti si učivo nahlas. Čím více smyslů při učení používáš, tím více si toho zapamatuješ. Také můžeš paměť podpořit např. ginkgo bilobou v tabletách.

Učte se společně

Můžeš se navzájem podporovat se svými spolužáky, kteří ti třeba dokážou danou látku vysvětlit tak, že už ji nezapomeneš.

Další tipy pro úspěšné zvládnutí zkouškového najdeš tady. Nezapomeň si také zajistit dostatečnou zásobu kávy.

Přejeme hodně štěstí a pevné nervy!

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.