5 jednoduchých rad, jak zvýšit produktivitu

Jak na to být efektivnější

Produktivita je téma, které asi řešíme všichni, jak v práci, tak ve škole. I mě samotného toto téma dohnalo. Nekoncepční smýšlení a zmatečné pracovní postupy dovedou člověka dříve či později ke zmatku v životě a prolínání osobního života do toho pracovního a naopak. Proto jsem připravil 5 jednoduchých tipů na zvýšení produktivity, které sám v životě využívám.

Být produktivní není klišé, ale nezbytnost

Produktivita se neváže jen k pracovnímu prostředí, ale i k osobnímu životu. Zvládnout v pracovním i osobním životě vše bez stresů je základ, ale taky trochu umění. Čím rychleji a lépe se naučíš zvládat pracovní věci, tím víc času ti zůstane na tvůj soukromý život a to už stojí za trochu námahy. Efektivní přístup k práci s časem pak oceníš i v soukromí.

1. Respektuj svoje tělo a jeho potřeby

Základem je, uvědomit si, že tělo je přímo napojené na mozek a dobře funguje jako celek. Takže pokud budeme brát naše tělo jako auto, je fajn ho poslat občas do servisu a tankovat do něj fajn benzín. Když vynecháváš jídlo a málo spíš, zakládáš si na malér po všech směrech. Základní pravidlo je jíst pravidelně alespoň 5 nutričně vyvážených jídel denně. Nemusíš počítat kalorie ani množství tuků, ale prostě dbej na pestrost potravin. Na spánek mám také jednoduchou radu, 7– 8 hodin denně je základ. Důležitá je pravidelnost a naučit tělo pravidelně přijímat – spalovat – odpočívat. Spalování není otázka tuků, ale obecně pohyb pomáhá vyplavovat endorfiny, a navíc tě procházka na chvíli oprostí od myšlenek na školu.

2. Kalendář je pro produktivitu pomocník

Když jsem byl mladší měl jsem z kalendářů strach, vnímal jsem je jako svazující. Vlastně je to naopak, když si zapisuješ do kalendáře, co máš jaký den na práci, tak nikdy na nic nezapomeneš a budeš vědět co tě příštích pár dní čeká. To že budeš nejspíše více plánovat není na škodu, ulevíš hlavě a díky plánu nebudeš tak často ve stresu.

3. Dej si priority a cíle

Když mluvím o prioritách a cílech, nemyslím jen ty, které jsou krátkodobé ale mám na mysli dlouhodobé cíle. Je fajn si každý měsíc sednout a říct si co chci tento měsíc udělat a kam mě to posune. Co je tím cílem za půl roku a za rok. Já si takto třídím priority běžně. Když jsem se hlásil na vysokou školu, dal jsem si priority následovně: 1. Dostat se na vysokou školu. 2. Chodit na brigádu. 3. Trénovat na maraton. Díky tomu jsem věděl, co musím udělat jako první a co můžu třeba posunout. Dokážeš se díky tomuto systému lépe fokusovat na to, co je důležité, a splnit své cíle rychleji.

4. Rozlož si učení na fáze

Jako se prokládá Big Mac, musíš prokládat i učení, v tomto případě to nebudou nudné okurky, ale přestávky. Pokud dělám projekt do školy, dělávám po hodině a půl práce pauzu na půl hodinky. Nejde jen o to, že si odpočinou oči od počítače nebo knihy, ale ulevíš i zádům a okysličíš tělo. Dostatečný příjem tekutin je také velmi důležitý, ale to už jsme probrali u prvního bodu. Prostě přestávka je ve škole z nějakého důvodu, tak si jí dej i doma. Uvidíš, že se poté dostaví i vyšší produktivita.

5. Měj kolem sebe klid

Pokud se učíš a kolem tebe je rockový koncert, moc se toho nenaučíš. Běžně se nestává, že by se někdo učil na koncertě, ale všichni máme telefony. Třeba mě osobně vytáčí notifikace, takže doporučuji zcela vypnout notifikace a dát si telefon dostatečně daleko, aby tě nerozptyloval. Čistý pracovní stůl je také dobrá rada, když je tam bordel, člověka to rozptyluje. Na pracovním stole měj jen důležité a potřebné věci pro tu práci kterou zrovna děláš. Možná to zní sterilně, ale věř mi bude to lepší a tvoje příprava ke studiu bude efektivnější.

Všechny tyto rady jsme slyšeli už mnohokrát a většinou z úst učitelek na základce. Je smutné, že nám to dojde, až o mnoho let později. Možná, je to jedna z mnoha rad, kterými kdybychom se všichni řídili, byly by naše výsledky ve škole mnohem lepší a našim cílům bychom dospěli dříve.

Další tipy můžeš čerpat třeba v článku Staň se mistrem organizace času 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.
ISIC TIP:

Svůj čas a plány můžeš řídit pomocí krásných denních diářů, které koupíš v Knihy Dobrovský se slevou ISIC.

https://www.knihydobrovsky.cz/diare-3304