Skvělé treky v Dolomitech

Dolomity

Máš už prochozené české a slovenské hory a hledáš další výzvy a dobrodružství? Je na čase vyrazit do italských Dolomit. Poradím ti dva treky, které si užiješ.

Co si rozmyslet, než vyrazíš do Dolomit

Je jasné, že než se vydáš na trekking do hor, tak je potřeba si vše dobře naplánovat. Základem je samozřejmě dobrá horská obuv, batoh a funkční oblečení do hor. Na těchto věcech rozhodně nešetři, protože to je něco, na čem mnohdy v horách stojí tvoje bezpečnost, a to jak v zimě, tak v létě.

To nejlepší, co Dolomity nabízí

Trekking rozdělený do několika etap je zážitkem pro trénované i středně zkušené turisty. Trasy výletů jsou dobře promyšlené a počítají s tím, že každý den urazíš několik kilometrů a každou noc přespíš v jiné horské chatě. Samozřejmě vyspat se v horách lze i pod širým nebem, ale po náročné celodenní túře si většina z nás ráda odpočine s teplou sprchou a pohodlnou postelí. Pokud se ale nebudeš cítit na několikadenní túru, výlety se dají naplánovat i na jeden den.

Trasy vedou od pohoří Brenta, kde na zkušené turisty čeká dvojitá okružní trasa. Svede tě do údolí Val di Fassa a z údolí Val Fiemme do Pale di San Martino. V Dolomitech se můžeš těšit na pohostinnost místních horalů a jejich úžasnou kuchyni.

louky a lesy Dolomity

Trek Dolomiti Brenta

Trek v pohoří Brenta zahrnuje dvě trasy pro milovníky trekkingu. Trasa Expert se vine ve vysoké nadmořské výšce a nabízí i velkolepé úseky s ferraty. Skládá se z celkem jedenácti etap (které můžete absolvovat i jednotlivě) s možností přespání v horské chatě. Můžeš zvolit i trasu Country, která se nachází v nižších nadmořských výškách a dá se naplánovat.

trekking v Dolomitech

Turistická trasa Dolomity di Brenta tek vede kolem celého pohoří a tvoří provázanou trasu s průměrným převýšením 2 000 metrů. Stezka je 96 km dlouhá a dobře značená trasa zahrnuje také ferraty. Na trase se můžeš ubytovat v chatkách a bivacích. Trek nabízí jedinečný trekkingový zážitek v srdci Dolomit Brenta. Není náhodou, že se tohle místo zapsalo na dědictví UNESCO. Trasa tě zavede na nejskrytější místa impozantního pohoří, kde je kontrast mezi šedými skalami Dolomia a zelenými skalami. Stezku můžeš také rozdělit do jedenácti etap a zdolávat postupně. To ti umožní se vyhnout náročnějším a ferratovým stezkám. Pokud chceš vyrazit a projít celou stezku najednou, bude ti to trvat 6 dní.

Lagorai trekking

Pokud vyhledáváš opravdu osamělé cestování horami, pak ideální volbou může být méně známý treking Lagorai, který vede divokou přírodou přes mnoho květnatých luk a horských jezírek. Po celé trase můžeš obdivovat krásnou krajinu Dolomit, jako je Latemar, Rosengarten, Sella, Pale di San Martino nebo velkou jižní stěnu Mamolada.

Dolomity jsou sopečného původu a jejich kouzlo je v rozmanitosti barev, které jsou nádherným pozadím pro další barvy přírody v podobě pastvin, modří řek a jezírek i třeba ostrými barvami růžové a fialové, které zdobí kvetoucí rododendrony. Poslední etapa treku vede přírodním parkem Paneveggio, kde můžeš obdivovat slavné červené smrky, ze kterých se vyrábí slavné Stradivariho housle. Po cestě se můžeš ubytovat v horských chatách vedle salaší, které v létě využívají hlavně pastevci na vysokohorských pastvinách.

Jezero Dolomity

Budeš putovat kolem horských jezer. První noc můžeš strávit třeba u jezera Lagorai, druhý den tě pak zavede hlouběji do divočiny mezi skály a pastviny. Druhou noc můžeš strávit v pohodlné horské chatě Cauriol. O tom, kde zrovna budeš nocovat zde ale rozhoduje spíš tvoje rychlost, takže je dobré mít představu o tom, kde na kolikátém kilometru se nějaké možnosti ubytování nachází. Na trase jsou také bivaky Coldosé, Paolo e Nikola, nebo Aldo Moro.

Treků v Dolomitech je nespočet a je jen na tobě, jaký si vybereš. Více informací a podobné plány na jednotlivé úseky horských treků najdeš na stránce Dolomity di Brenta trek 

Jak jsem již v úvodu zmínil, pro horské treky je důležité si vybrat správné vybavení

Vybral jsem pro tebe pár odlehčených batohů na horskou turistiku, se kterými nešlápneš vedle. Ferrino Triolet 43+5 LADY, Black Diamond Speed, 30, Black Diamond Blitz 20 Alloy. Jako další se určitě bude hodit mít s sebou na každý trek nabitou powerbanku, aby sis v případě potřeby mohl zavolat pomoc. Pokud by tě v horách zastihla tma, tak do batohu určitě patří čelovka a také termo izolační folie, která ti v nepříznivém počasí může významně pomoct před prochladnutím.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.