Powerbanka sbalená na cestu

powerbanka

Prázdniny jsou v plném proudu, balíš se na fesťák, na dovolenou nebo jen ke kamarádům na chatu? Pak potřebuješ spoustu věcí, které ti zpříjemní nebo usnadní cestování a pobyt na cestách.

Powerbanka na cesty je nezbytnost

Vzpomínáš si ještě, jak jsi na cestách řešil, že se ti vybil mobil a nemůžeš se navigovat na hotel, nebo ještě hůř, všechno včetně jména a adresy máš v mobilu a ten prostě bez dobití nezapneš? Tak naštěstí je už pár let všechno jinak a tyto problémy hravě vyřeší powerbanka. Dnes je jich ale na trhu spousta, a tak jsem se rozhodl sepsat pár tipů, jakou powerbanku si vybrat a na co při koupi myslet.

Powerbanka a jakou vybrat

Pro ty, kteří by nevěděli, co to powerbanka je, tak ve zkratce. Je to záložní zdroj energie v podobě externí baterie, která ti dobije většinu elektroniky, kterou na cestách potřebuješ. Běžné powerbanky dobijí mobilní telefony, tablety, fotoaparáty, chytré hodinky a navigace. Na trhu jsou již i takové typy powerbank, které umí dobít i notebooky, ale o tom později.

Určitě ještě dřív, než vběhneš do obchodu si v hlavně ujasni, na co ji budeš používat. Je rozdíl, jestli se vydáváš na dlouhou túru po horských hřebenech, kde nebudeš mít možnost si dobíjet ani elektroniku, ani poté powerbanku. Nebo zda chceš mít trvale k dispozici kvalitní externí zdroj elektrické energie, když vyrážíš na fesťák nebo s partou na chatu a u zásuvek se musíte střídat. Pokud se nikam na cesty nechystáš, ale prostě jsi typ, co zjistí, že zase v noci nedobil mobil a hodí se ti mít u sebe permanentně zdroj pro nabití, třeba během cesty do školy nebo v lavici při vyučování.

Kapacita powerbanky je zásadní

Kapacita powerbank a mobilů je většinou uváděná při napětí 3,7 V. Platí, že kapacita powerbanky musí být vyšší než zařízení, které hodláš nabíjet. Kapacita powerbanky je sice napsaná na obalu, ale nesmíš to brát příliš vážně. V reálu bude totiž o 30-40% menší, protože dochází k úniku dobíjené energie a časem se pak také snižuje kapacit, kterou powerbanka bude umět udržet. Zde tedy platí, že více je prostě více a jistota, že ti nebude chybět energie pro dobití.

Typy powerbank v kapacitě mAh

Do 5 000 mAh – to jsou hlavně příruční typy powerbank, které můžeš mít v tašce denně, nebo když jedeš jen jeden den a chceš mít jistotu.

5 000 – 9 000 mAh – pokud víš, že budeš třeba dva – tři dny bez možnosti dobýt, sáhni po větší kapacitě powerbanky.

9 000 – 15 000 -mAh – tyto typy powerbank zajišťují již skvělý komfort na cestách a umožňují opakovaní dobíjení foťáků, go kamer, telefonů i tabletů

15 000 a více jsou již powerbanky, které utáhnou i notebook. Zde si ale pohlídej, aby se dal počítač dobíjet přes USB port.

gogen powerbanka

Samozřejmě, pokud se chystáš vyrazit na delší cesty, je skvělé si pořídit výrazně vyšší kapacitu a její váha i velikost ti nebude překážet. Pokud ale opravdu hledáš něco, co je spíš pohotovostní pomoc než jistota na cestách, sáhni pro lehčí a menší variantě.

Jak je to s dobíjením

Doba nabíjení se samozřejmě odvíjí od kapacity powerbanky. Některé mají i systém rychlého nabíjení. V každém případě, prvotní informace najdeš na obalu a ve chvíli kdy budeš nabíjet se budeš muset trochu řídit odhadem. Rychlost nabíjení totiž také ovlivňuje kapacita zdroje z něhož nabíjíš. Jiné to je při nabíjení z notebooku a jiné ze sítě. Ideálním řešením je výběr powerbanky s ukazatelem dobíjení. O něco snazší s dobíjením to budeš mít v případě powerbanky se solárním dobíjením.

solarni powerbanka

Pozor na konektory a počet USB portů

Powerbanky se obvykle dobíjí přes microUSB kabelem a na výstupu pak mají USB C konektor. Pokud potřebuješ nabíjet cokoli od Apple, tak si určitě pořiď tu s konektorem Lighring. Pokud se chystáš na cesty, tak se dá předpokládat, že budeš potřebovat nejen mobil, ale i nějakou elektrotechniku, kuřáci možná elektrické cigarety a cokoli dalšího. Pak je dobré pořídit si powerbanku s minimálně dvěma a více výstupy.

Různé typy

Jak jsem v úvodu psal, powerbanky jsou dnes různé a je možné si z nich vybrat vyloženě na míru potřebám.

 

Jak je to s powerbankou na palubě letadla?

Ohledně powerbank i některých typů telefonů na palubách letadla bylo již mnoho potíží. Powerbanky jsou v letadlech povolené, ale kapacita powerbanky nesmí být vyšší než 20 000 mAh a výdrž nesmí přesáhnout 100Wh. Obě tyto informace musí být uvedené na obalu powerbanky. Pokud potřebuješ mít s sebou větší kapacitu, je lepší mít vyšší kapacitu v kufru v zavazadlovém prostoru a na palubě menší. Ideální je, dotázat před odletem svoji leteckou společnost, než se na poslední chvíli dostat do potíží.

 

 

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.