Jak vybrat sportovní podprsenku?

Jak si vybrat sportovní podprsenku

Ať už pro každodenní nošení preferuješ módní podprsenky nebo jsi raději naostro, při sportu a fyzické námaze potřebují tvá prsa oporu v podobě kvalitní sportovní podprsenky. Víš, na co se při jejím výběru zaměřit?

PROČ NOSIT SPORTOVNÍ PODPRSENKU?

Při sportu dostává ženské poprsí pořádně zabrat, a to se netýká jen těch objemnějších. Ženská prsa jsou tvořena měkkou tkání, která se při větší námaze snadno naruší, což může mít později za následek noční můru všech žen – povislé poprsí. Například při běhu se ženské prso vychýlí až o 8–15 cm (záleží na objemu). Správně vybraná sportovní podprsenka dokáže snížit otřesy o desítky procent a zabránit poškození, vytahání či bolesti prsou.

PODLE ČEHO SPORTOVNÍ PODPRSENKU VYBÍRAT?

Základem pro výběr vhodné sportovní podprsenky je správná velikost. Pod ramínky a spodním lemem bys měla mít rezervu pro dva prsty, aniž by podprsenka škrtila nebo plandala. Spodní lem by neměl být příliš nízko a překážet při úklonech trupu. Výběr vhodného střihu sportovní podprsenky záleží na účelu použití a také na postavě. Čím větší prsa, tím širší ramínka bys měla volit. Pro náročná cvičení, jako běh nebo posilování zvol určitě široká ramínka s překřížením na zádech. Materiál sportovní podprsenky by měl být funkční, tedy příjemný a rychleschnoucí. Ve vyšší cenovce můžeš najít i materiály antibakteriální, které zamezují tvorbě plísní a zápachu. Sportovní podprsenku si před použitím v zátěži každopádně řádně otestuj např. skákáním či protažením rukou do všech stran, jestli někde něco neškrtí nebo neplandá a zda prsa zůstávají na svém místě.

Kompresní sportovní podprsenky

Kompresní sportovní podprsenky prsa přimknou k tělu pomocí pevné, ale pružné látky a neobsahují košíčky. Vhodné jsou spíše pro menší velikost prsou (A a B). Většinou bývají bez zapínání, takže se přetahují přes hlavu a prsa „přimáčknou“ k tělu. Číslují se značením S, M, L atd.

Pro méně náročná cvičení jako jógu nebo pěší turistiku doporučujeme například podprsenku Under Armour Seamless z velmi příjemného měkkého materiálu.

Pro silnou zátěž, jako běh či fitness, stojí za to vybrat lehkou sportovní podprsenku se silnou oporou, kterou je například podprsenka Nike FENOM Flyknit. Díky prakticky bezešvému provedení ji na sobě ani neucítíš.

Košíčkové sportovní podprsenky

Sportovní podprsenky s košíčky prsa fixují podobně jako klasické podprsenky. Většinou mají zadní zapínání, nastavitelnou délku ramínek a prsa zafixují v pevném košíčku. Číslují se tedy podle obvodu (70, 80, 85) a velikosti košíčků (C, D). Měly by je volit ženy s větším poprsím, vhodnější jsou také pro náročnější fyzické aktivity.

Vysokou oporu a příjemně pevné stažení bez nežádoucích pohybů ti zajistí například podprsenka Nike Dri-FIT Alpha.

Pro vyšší jistotu, že ramínka při pohybu nesklouznou, můžeš vybrat sportovní podprsenku CRAFT Pace, která má ramínka sepnutá uprostřed zad.

Jak vybrat sportovní podprsenku už víš, tak hurá sportovat! Ještě, než začneš, si můžeš přečíst, jak efektivně cvičit a spalovat.

 

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.