6 dobrých návyků, které zrychlí tvůj metabolismus

set pomůcek, které můžeš použít ke zrychlení metabolismu

Chceš zahnat únavu, rychleji dobíjet energii a efektivněji hubnout? Zkus si vypěstovat správné návyky, které zrychlí tvůj metabolismus, takže budeš mnohem víc fit.

Proč je dobré podpořit rychlost metabolismu?  

Znáš to, někdo jen projde okolo cukrárny a má pár kilo nahoře. Další se může cpát ve dne v noci čímkoliv a nepřibere ani deko. Jak jsi na tom ty? Pokud se řadíš spíš do první skupiny a chceš to změnit, je fajn se zamyslet nad tím, jak můžeš podpořit svůj metabolismus. Protože příčinou téhle nespravedlnosti může být právě zpomalený metabolismus. Jeho nastartování může trvat několik týdnů, ale i rok, podle toho, jestli je zpomalení způsobeno nějakým nešetrným zásahem (dlouhodobý nedostatek pohybu, drastické diety, dlouhá nemoc…). 

Co ovlivňuje rychlost metabolismu?  

Metabolismus je systém hormonů a enzymů, které přeměňují jídlo na látky potřebné pro stavbu buněk a na energii pro různé procesy v těle. Rychlost metabolismu je nám většinou dána geneticky.  Pokud své tělo trápíme dietami, může se navíc probudit také tzv. “šetřící gen”, který měl našim předkům zajistit přežití v časech nedostatku. Metabolismus je ovlivněn také věkem nebo pohlavím (muži většinou spalují rychleji), s čímž mnoho neuděláš. Ale můžeš si osvojit několik pozitivních návyků, které fungování tvého metabolismu podpoří. Které to jsou?  

zdravá snídaně

Správné návyky pro zrychlení metabolismu 

V zásadě jde o to, aby tvé tělo průběžně spalovalo a pomalu nabralo více svalové hmoty, která pálí energii i v době klidu. Mrkni na tipy, jak začít jednoduše a nenásilně měnit svůj režim k lepšímu.  

1 – Vlažná voda s citronem po ránu 

Tento drink ti jednak pomůže zavodnit organismus, nastartovat činnost střev, podpoří navíc i detoxikaci trávicího traktu. Nezapomínej popíjet nealko tekutiny také v průběhu celého dne. Nejlepší je voda, ale klidně sáhni i po zeleném čaji, který dodává antioxidanty. 

2 – Ranní duchovní i tělesná rozcvička 

Ranní rozcvička aspoň na 10 minut rozproudí tvůj metabolismus a také probudí mozek. Pro začátek ti může vyhovovat například jogínský Pozdrav slunci nebo Pět Tibeťanů. Tyto staletími prověřené pohybové rituály vychází z východního učení a mají blahodárný vliv na tělo i duši. Jsou perfektní na protažení celého těla, na práci s dechem a zvládnou je i začátečníci. Opakováním sestav můžeš postupně i zvyšovat náročnost cvičení. 

ranní jógová rozcvička

3 – Snídaně, která upozorní tělo, že má něco dělat 

V ideálním případě se nasnídej hned po cvičení a nejpozději hodinu po probuzení. Nejlepší volbou je snídaně plná bílkovin (vydatný jogurt, tvaroh, vajíčka) a složených sacharidů (neslazené ovesné vločky, celozrnné pečivo). Právě na trávení bílkovin spotřebuje tvoje tělo mnohem víc energie. Ovesné vločky ti zase dodají dost energie do zásoby. 

slečna popíjí zdravý koktejl

4 – Dopřej si i kávu 

Pozitivní účinky kofeinu na spalování jsou celkem známá věc. Nalít si ráno kávu je věc, do které se asi moc hecovat nemusíš. Místo cappuccina, lattéčka nebo instantních náhražek se ale zkus naučit pít černou kávu z čerstvě namletých zrn, především ale bez cukru a tučného mléka.   

5 – Méně seď, více stůj a často se protahuj 

Po dlouhém sezení nejenže bolí záda, ale zapojujeme daleko méně svalů než při stání. A co znamená zapojení více svalů? No přece více energie nutné ke svalové práci a také více spalování. Dávej si proto při sezení u počítače pravidelné pauzy na protažení nebo krátkou procházku. Místo výtahu raději použij schody nebo vystup z MHD o zastávku dřív a ujdi kus cesty pěšky.

protahovací cviky v kanceláři

6 – Zařaď pravidelný pohyb  

Jedním z nejefektivnějších nástrojů, jak nastartuješ metabolismus a získáš energii, je samozřejmě pravidelný pohyb. V tomto případě ale neplatí, že čím intenzívnější, tím lepší. Jednak každému vyhovuje jiný typ pohybu, navíc nejrůznější studie ukazují, že výhodnější je intenzitu cvičení střídat. Nevíš, jak začít? Dobrý způsob, jak se můžeš začít hýbat, mohou být i procházky, na což je jaro ideální roční období.

Podívej se, jak na jaře začít s turistikou.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.