Jak na jaře začít s turistikou?

jarní turistika

Jarní počasí přímo vybízí k výletům do přírody a poznávání krás naší země. Pokud se letos chystáš začít s turistikou, máme pro tebe hned několik rad, které ti tvůj start ulehčí a zpříjemní.

Vhodná lokalita pro jarní turistiku

Pokud letos vyrážíš na turistický výlet poprvé, doporučujeme ti vybrat si takové místo, které je vhodné pro začátečníky. Určitě si vyber lokalitu, kterou máš rád, a ke které tě to tak nějak váže. Lépe se vždy sportuje na místě, ke kterému tě nějakým způsobem táhne. Pokud máš rád historii, vydej se na výlet za památkami. Pokud nemáš zrovna v oblibě davy lidí, neváhej vyrazit do hor!

Nikam nespěchej

Pro začátek se vyplatí začít s kratšími výlety, díky kterým se tělo snáze dostane do formy. Klidně můžeš turistickou sezónu odstartovat kupř. vycházkami do blízkého okolí a úroveň jejich náročnosti postupně zvyšovat. Není nutné nikterak „přepálit“ začátek.

Příprava je základ

Přes zimu naše tělo obvykle zleniví. Proto je před začátkem nové sezóny nutné věnovat zvláštní pozornost přípravě. Člověk musí být na náročnou túru připraven jak fyzicky, tak i psychicky. Snaž se dopřát tělu pravidelná cvičení, díky kterým svaly naberou sílu a vytrvalost. Při výletech do přírody tě mohou čekat různá překvapení, na která se rozhodně vyplatí být připraven.

Mysli na vybavení

Při turistických výletech je nutné myslet na potřebné vybavení. Co se týče obuvi, zvol takové boty, které jsou pro dlouhou a náročnou chůzi vhodné. Turistické boty by měly nohu při delších výletech podporovat a při chůzi poskytovat člověku určitou oporu a ochranu. Nezapomeň ani na vhodné oblečení, které tě ochrání před větrem a deštěm. Jako doplněk můžeš zvolit turistické hole, díky kterým tělo snáze udrží stabilitu.

V případě, že vyrážíš do oblastí s proměnlivým počasím, je dobré si dopředu naplánovat trasu a sledovat předpověď počasí. Kupř. v horských oblastech tě mohou velmi nepříjemně překvapit jarní sněhové závěje či rozbředlé cesty.

jak začít s jarní turistikou

Nezapomeň na pitný režim

Při delších procházkách a výletech je nutné myslet na pravidelný přísun tekutin. Nezapomeň si tedy před „startem“ zabalit dostatečné množství vody, které ti vydrží po celou dobu výletu. Měj po cestě také něco k jídlu, abys měl čím doplnit energii.

Buď ohleduplný k přírodě

Aby mohla být naše příroda zachována i pro další generace, je nutné se k ní chovat ohleduplně. Pamatuj na to, že na planetě nežijeme sami. Vyvaruj se tedy odhazování jakýchkoli odpadků do přírody. Pokud nemáš zrovna po cestě odpadkový koš, tak měj po ruce alespoň sáček, do kterého odpadky vyhodíš. Nedotýkej se také ohrožených rostlin a v případě, že narazíš na divoká zvířata, snaž se zachovat klid a nehlučet. Pokud se budeš nacházet v chráněné oblasti, nevstupuj mimo vyznačené trasy. Příroda bývá na jaře plná života a květin. Nezapomeň si proto její krásy naplno užívat.

Autor
Aneta Havránková