Maturita a jak se na ni správně obléknout?

maturita - jak se obléct

Maturita se blíží a první velká zkouška v životě. Ta si žádá i jiné oblečení, než většinou chodíváš do školních lavic. Objasníme si základy správného oblékání i na co si dát pozor.

Na co si dát pozor při oblékání na maturitu

Maturita je první velká zkouška v životě, kterou zažijeme. Je proto potřeba zvolit na obě části maturity oblečení, které bude mít trochu slavnostnější ražení. V článku se zaměřím na drobnosti, které většina z nás zapomíná a ve výsledku dělají špatný dojem. 

Jak se obléct k ústní zkoušce, když jsem dívka  

Dívky mají dvě jednoduché varianty, jak se obléct k maturitě. První možnost je vzít celý outfit velmi formálně a obléct si na sebe kostýmek. Ten se skládá z košile či halenky, saka a společenských bot. Trend kostýmků se zase po dlouhé době vrací a naprosto se hodí k formálním událostem, jako je třeba maturita.

 maturita dámský kostým

Druhou variantou jsou šaty, které má v šatníku snad každá dívka. Důležité je zdůraznit, že ne každé šaty jsou vhodné na formální událost. Rozhodně bych se vyhnul příliš vyzývavým výstřihům, krátkým sukním nebo letním šatům s potiskem. Věřím, že ti sexy šaty mohou zaručit úspěch v baru, ale u zkoušky ti nikterak nepomůžou. Rozhodně je důležité si vybrat outfit, ve kterém se budeš cítit dobře a bude vypadat formálně.

modré pouzdrové šaty k maturitě

Jak se obléct k ústní zkoušce, když jsem chlapec 

My muži máme celkově práci mnohem jednodušší, vezmi si oblek a správné společenské boty a nešlápneš vedle. Bohužel díky pandemii velká část z vás nezažila taneční a jejich hodiny společenského chování. Proto zdůrazním pár pravidel, jak vypadat v obleku správně.

Pár pravidel, jak se obléct k maturitě

„Čistý boty, čistý ruce,“ tohle jednou řekl Antonín Blaník a je to více než pravda. Když si vezmeš špinavé boty, celkově tvůj dojem neuvěřitelně spadne. Takže základem je si je před odchodem z domu na zkoušku nakrémovat, aby se leskly. 

čiste boty k maturitě

Ponožky zažívají v pánském outfitu nové postavení. Můžeš si zkombinovat barvu kravaty a barvu ponožek, bude to vypadat efektně a řekne to o tobě, že jsi nad tím přemýšlel. Bohužel nebývá časté, že barva kravaty je naprosto přesná s barvou ponožek. Takže bych se spíše držel klasiky, a to jsou černé ponožky. Naprosto se vyhni proužkům a krátkým ponožkám. Sám jsem si vzal na zkoušku pro jistotu dvoje a hned jsem s nimi obdaroval spolužáka, co si vzal krátké ponožky. 

Následuje pásek a tam to bude velmi jednoduché, černá nebo hnědá v kůži. Jakékoliv jiné pásky jsou zcela nevhodné. 

Zapínání saka je téma, které jsem myslel, že není třeba zmiňovat, ale během psaní tohoto článku v kavárně jsem si všimnul, že to neumí ani dospělí muži. Sako, které má jeden knoflík, je vždy zapnuté na jeden knoflík. Sako, které má více jak jeden knoflík, je vždy zapnuté na všechny knoflíky až na poslední. Zapnuté sako je vždy, pokud stojíš, a když si sedneš, všechny knoflíky si rozepni. Nejen, že se ti bude lépe sedět, ale navíc dodržíš etiketu. 

Posledním a největším prohřeškem, který vídám snad všude, je okolo kravat. Kravata je uvázaná vždy tak, aby její konec byl u spony opasku. U krku si zapni všechny knoflíky a nerozepínej je, pokud máš na krku uvázanou kravatu. Motýlek je také možný, ale nikdy si neber motýlek na klipsnu. Vše se musí vázat a pokud to neumíš, nauč se to co nejdřív.

jak uvazat kravatu k maturitě

Před odchodem z domu dbej na čistotu saka a pokud je špinavé dej si ho zavčas do čistírny. Nezapomeň se oholit nebo si vousy upravit. Neříkám, že ti to pomůže k získání maturity, ale pokud nebudeš slušně oblečen, nemusíš být vůbec k maturitě připuštěn! A to se bohužel stává stále častěji. 

Držím palce při maturitě a neboj, není to tak těžké. 

Jak nešlápnout vedle a jak se kam správně obléknout ti prozradí článek 5 největších módních faux pas, kterým se musíš vyhnout.

Nezapomeň, že skvělé obleky můžeš nakupovat také se slevou 15 % na ISIC třeba u Koutný Prostějov.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.