5 Suchejch přikázání na únor

Studente, slyš slovo suché! “Gentle drinking” znamená umírněné pití a na západ od nás ho vyznává čím dál víc lidí. Kampaň “Suchej únor” propaguje pití s rozumem u nás v Česku a ISIC je jejím hrdým partnerem. Zkuste se řídit podle 5 Suchejch přikázání, která vám Suchej únor zvěstuje, a třeba zjistíte, že je vám bez alkoholu líp.

1. Přikázání: Mysl si chlastem huntovati nenecháš!

Ten trend je čistý jako hlava v únoru. Podle OECD se ve většině zemí na západě výrazně snížila spotřeba alkoholu. Už ti trapní baťůžkářský milénialové pijí méně, než jejich rodiče. O tzv. “Generaci Z” (kam patří většina z vás) nemluvě. Studie taky ukazují, že mladí lidé chtějí myslet rychleji, kreativněji a soustředěněji. Tomu všemu pití alkoholu zkrátka nepomáhá. Takže bacha, ať na Erasmu nezjistíš, že svým kolegům ze zahraničí myšlenkově nestačíš!

Česko v tomhle směru totiž výrazně zaostává a dlouhodobě se ve spotřebě alkoholu držíme v první pětce zemí na světě (první flek drží srdnatě “študáci” z Litvy a Moldavska) . Dost možná nám schází kreativita, která by naše pití posunula od prostého konzumování k uvědomělému požívání.

Za hranou rizikového pití se u nás totiž pohybuje přes 1 000 000 lidí. Pozitivní je, že podle studií ESPAD dorazil trend “gentle drinking” i mezi naše sokolíky do 18 let. Pořád jsou ale tihle borci (a borky) schopní s prstem v uchu přechlastat svoje vrstevníky ze západu. Pojď se posnažit, ať to není to jediné, v čem jim dokážeme konkurovat.

Zkus si vyplnit on-line test na www.suchejunor.cz, ať víš, jak na tom jsi. Pokud tvoříš špičku chlastací pyramidy, rovnou se vydej na poradu s někým, kdo ti pití pomůže omezit.

2. Přikázání: Zdravě se do rauše dostávati budeš!

Nejdůležitější je tvoje zdraví, což není jen klišé, ale taky pravda. Alkohol huntuje většinu funkčních systémů organismu, ať už se jedná o činnost mozku nebo trávicí a oběhové soustavy. Zvyšuje nejen riziko onemocněním jater, ale také – a to se ještě poměrně málo ví – riziko řady druhů rakovin (dutiny ústní, hltanu, jícnu, slinivky, střev i prsu).

Oproti rozšířené představě alkohol neprospívá ani tvému věčně zaláskovanému srdci. WHO odhaduje, že alkohol se rozhodující měrou podílí na každém 20. úmrtí. Dobrou chuť.

Zahraje-li alkohol ve tvém životě jenom okrajovou roli, zaručeně ti to přinese víc energie, kila dolů (když místo piva nebudeš ládovat dortíky) a pravděpodobně také delší život. Pojď do toho šlápnout a potřebnou euforii si nahoď třeba výšlapem na hory s ferratou, sjezdem v něžnym prašanu nebo punkovým koncertem na nealku. Změněné stavy vědomí si můžeš navodit i meditací, jógou nebo holotropním dýcháním.

3. Přikázání: S jiskrou v srdíčku ranní potřebu vykonáš!

Z alkoholu se nesmí stát životní projekt! To už zkoušeli tví rodiče a prý to nefunguje! Chlast často provází a “utužuje” vztahy, ať už přátelské nebo milostné. Taky s ním ředíme stres a životní splíny. Jsou dny, kdy se víc těšíme na večerní drink, než ráno do školy. Když ale alkohol přebírá kontrolu a s kamarády se scházíš kvůli pivu, a ne kvůli tomu, abyste se vzájemně inspirovali, začneš ztrácet životní jiskru.

Aby tvoje životní projekty pěkně rostly, od studia, přes vztahy a kariéru, je potřeba zalévat zahrádku úplně jinak, než alkoholem. Víc střízlivosti v životě přináší čistší mysl, víc inspirace a také víc času, který lze využít pro tvůj vytuněnej startup.

Ředění emocí a talentů nadměrnou mírou alkoholu, je plýtvání drahocennou životní energií. Fakt. Zkus naladit třeba příběh Petra Harazina z kapely Nebe, který si po loňském Sucháči prošel léčením a letos o svém zážitku chystá turné osvětových besed na školách. Zkus se každý večer zamyslet, na co se další den můžeš těšit.

4. Přikázání: Do chřtánu nealko ládovati zkusíš!

Kluci a holky na západě změnili i samotnou kulturu pití. Zatímco dříve byl, stejně jako u nás, alkohol neodmyslitelným průvodcem většiny oslav, večírků a posezení s přáteli, dnes stoupá spotřeba nealkoholických a nízko-alkoholických drinků, včetně nabídky nealkoholických destilátů.

U nás je tento trend o něco pomalejší, ale přeci jen se ledy lámou. Dobrou nealko nabídku (třeba i džbánek vody s Cucumbou) najdeš všude možně. A jestli ne, běž tam, kde je dobře i na nealku, třeba do Cirkusu.

Získávat prožitky bez alkoholu, se ukazuje jako nejtěžší úkol. Ve chvíli, kdy to dáš, dosáhneš většího uspokojení, než po rychlovce s lahví vína v žíle! Dokázat se na nealku dobře bavit na párty nebo koncertě, je schopnost, kterou se řada z nás musí znovu naučit, protože jí často necháváme za sebou už na základce. Navíc budeš součástí změny. Čím víc nealka budeš pít, tím víc ho budou firmy vyrábět a tím víc se rozšíří jeho nabídka.

5. Přikázání: V Suchej únor věřiti budeš!

Dát si od alkoholu na měsíc úplnou pauzu je parádní možnost, jak si vyzkoušet, kdo koho ovládá. Sucháč v loňském roce podle výzkumu drželo až 6 % dospělé populace, tj. kolem 500 tis. lidí. “Mainstream nejedu”, můžeš si říct. A my navrhujeme – neříkej “mainstream” dokud nevyzkoušíš!

Po měsíci na suchu zvolní s chlastem víc, než polovina lidí. Střízlivost je totiž taky návyková. Jakmile ji ochutnáš, chceš ji zažít znova a znova. Ukaž svoji nezávislost a přidej se na www.suchejunor.cz.

Autor
Veronika Vlachová