Vše, co musíš vědět o opalovacích krémech

Žena u bazénu si nanáší opalovací krém

Že opalovací krém tvoří v horkých dnech naprostý základ naší kosmetické tašky, je jasné asi všem. Jenže jak se vyznat v široké nabídce létem vonících lahviček? Poradíme!

JAK FUNGUJE OPALOVACÍ KOSMETIKA? 

Jakmile se léto rozjede, chceme toho využít a zkrášlit své tělo příjemnou bronzovou barvou. Pokud nestojíš o spálení, stárnutí pleti nebo zdravotní potíže, namaž se před pobytem na sluníčku opalovacím krémem, to je jasná věc. Opalovacích krémů a olejíčků jsou ale v obchodech doslova děsivá kvanta. Jaký přípravek zvolit a co od něj vlastně chtít? A jak jej správně použít?

Ochrana před UVA a UVB zářením 

Jestliže tě po slunění pálí kůže, je zarudlá, případně se objevily puchýřky, je proklínej právě UVB záření. Chrání před ním kvalitní opalovací přípravky se SPF faktorem. Dlouhodobě je ale škodlivější UVA záření, které se dostává do hlubších vrstev pokožky. Podílí se tak na předčasném stárnutí, vzniku pigmentových skvrn i vrásek a celkově pokožku oslabuje. Je proto potřeba nekoukat jen na SPF, ale vybrat takový přípravek na opalování, který chrání před UVB i UVA zářením. 

Co je to SPF?  

“Sun protection factor” napovídá, jaké množství UVB záření dokáže opalovací krém zablokovat. Nejčastěji používaný SPF 30 odrazí celých 97 procent UVB záření, SPF 50 zablokuje 98 procent. Faktor 15 už pokožku ochrání pouze před 93 procenty. Nižší ochranné faktory už se všeobecně příliš nedoporučují.  

Slečna u bazénu s opalovacím krémem na zádech

Jak opalovací krém správně aplikovat? 

Najít super přípravek na opalování ještě neznamená mít vyhráno, důležité je i jeho správné použití. Opalovacím krémem nešetři a nanášej každé dvě hodiny, i častěji, pokud se vykoupeš, zapotíš nebo vydrhneš ručníkem. Je potřeba pokrýt celé tělo, a to včetně partií, jako jsou uši, za krkem a okolí plavek. Obličej nejlépe ošetříš tak, že nejdříve naneseš sérum nebo pleťovou vodu, poté hydratační krém a teprve na něj krém s ochranným faktorem. Dej pleti chviličku čas, aby se mohly jednotlivé produkty vstřebat. Jako poslední případně použij make-up a pudr.  

JAK SI VYBRAT SPRÁVNÝ OPALOVACÍ KRÉM? 

Neřeš, jaký jsi fototyp – ochránit před sluncem potřebuje každý typ pokožky. Při letní dovolené je optimální ochranou krém alespoň s faktorem 30. Na etiketě také hledej označení UVA v kroužku, které slibuje ochranu i před nebezpečnějším zářením UVA. Jestli zvolíš opalovací přípravek ve formě krému, pěny, oleje nebo mléka, záleží na tvém čistě subjektivním pocitu.  

Pokud chceš své pokožce dopřát kvalitní ochranu a opalování navíc urychlit, je pro tebe skvělou volbou mléko na opalování Yves Rocher OF 30. Obsahuje navíc rostlinný výtažek z máčky přímořské s účinky, které stimulují tvorbu pigmentu a k tomu podporují přirozenou schopnost pleti bránit se před negativními účinky slunečního záření.  

Pro obzvlášť světlou nebo citlivou pokožku se pak hodí použít lehký sprej s maximální ochranou BIODERMA Photoderm Max Spray SPF50+. Výborně se roztírá, nezanechává mastný film ani skvrny a je úplně bez parfemace. 

V případě, že je pro tebe důležité pokožku nezatěžovat zbytečnou chemií, zvol například Clinique Sun minerální krém na opalování. Minerální filtry nepronikají do pokožky, ale vytváří na ní mechanickou ochrannou vrstvu, díky které se UVB záření odráží od kůže. Ve vodě po tobě navíc nezůstanou látky, které zatěžují vodní mikroorganismy. 

Jak chránit pokožku před sluncem, už víš. Ještě, než se vydáš na opalovačku, omrkni jaké se budou letos nosit sluneční brýle!

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.