U McDonald’s najdeš unikátní lavičky z táců

lavička z táců

Náš partner McDonald‘s vdechl vyřazeným tácům z restaurací nový život a vytvořil z nich další sadu unikátních laviček. O jejich design inspirovaný jarem, létem, podzimem a zimou se postarala známá ilustrátorka Eliška Podzimková.

Před restauracemi McDonald’s ale i na dalších místech veřejného prostoru se začaly objevovat originální lavičky. Jsou vytvořené z táců, které se dříve používaly v českých restauracích této sítě rychlého občerstvení. Místo toho, aby z nich vznikl odpad, najdou nový život jako lavičky, což jde ruku v ruce s dlouhodobou strategií McDonald’s, který se snaží o podnikání šetrnější k přírodě. K vytvoření unikátního designu oslovila společnost populární ilustrátorku Elišku Podzimkovou.

„Když jsme viděli úspěch první vlny laviček, které se ve veřejném prostoru objevily minulý rok, rozhodli jsme se akci zopakovat a vytvořit další. Tácům, které by jinak skončily jako odpad, vdechneme nový život. Pro McDonald’s je totiž velmi důležité snižovat negativní dopady svého podnikání na životní prostředí. Lavičky jsou jen poslední v dlouhé řadě kroků, které pro to činíme. Před nedávnem jsme otevřeli již druhou ekologicky šetrnější restauraci v České republice a pozornost věnujeme také obalovému portfoliu. Díky dílčím změnám tak restaurace předejdou spotřebě více než 100 tun plastového odpadu ročně,“ uvádí Jitka Pajurková, ředitelka PR a komunikace společnosti McDonald’s pro Českou republiku a Slovensko.

Planetu máme jen jednu

Nové lavičky budou stát u čtyř poboček McDonald’s – v Praze v parku Divoká Šárka, ve Štěrboholech, na Strakonické a na dálnici D1 u exitu 66. Eliška Podzimková se při designování laviček nechala inspirovat čtyřmi ročními obdobími, a tak každé z nich má vlastní lavičku. „Hlavní inspirací pro design recyklovaných laviček byly cesty do přírody. Ať už jedete na kolo, do lesa nebo tropické džungle, vždy je to hlavně o bližším spojení s přírodou. Měli bychom si jí víc vážit, ale hlavně učit svoje okolí chovat se k ní s respektem, protože planetu máme jen jednu,“ vysvětluje ilustrátorka Eliška Podzimková.

Speciální směs drží lavičky pohromadě

Na výrobu jedné lavičky bylo použito přibližně 100 táců vážících dohromady cca 50 kilogramů. Její finální váha je zhruba 95 kilogramů. Na výrobu nebyly použity pouze samotné tácy, ale také speciální směs, díky které vše drží tak, jak má. O výrobu a technologické řešení se postarala slovenská firma TOPlast.

Projekt dalšího zpracování a přeměny vyřazených táců na lavičky je jen dalším krokem v dlouhodobé snaze McDonald’s o šetrnější přístup k podnikání s ohledem na životní prostředí. Již v roce 2019 začal měnit plastová brčka za papírová, díky čemuž ročně ušetří až 15 tun plastu. Místo plastových kelímků se používají papírové a příbory jsou vyráběné ze dřeva, což vede k dalšímu významnému ušetření plastového odpadu. Společnost také zahájila postupnou transformaci hraček v Happy Meal na jejich ekologičtější varianty. Postupně mění složení obalů na jídlo, otevírá ekologicky šetrnější restaurace. Jedním z posledních kroků bylo zrušení papírových prostírání na tácech, které z hygienických důvodů zůstalo jen v restauracích v nákupních centrech. Do roku 2025 se společnost globálně zavázala, že bude vyrábět všechny obaly z obnovitelných, recyklovaných nebo certifikovaných zdrojů. V České republice v tuto chvíli závazek nesplňuje už jen desetina obalů.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.