Souboj herních konzolí Playstation 5 vs. Xbox Series X   

srovnáni herních konzolí

Minule jsme si probrali, jaké konzolové hry si musíš zahrát o Vánocích, ale ještě nevíš, na jaké konzoli je to nelepší. Pojďme se podívat na hlavní rozdíly mezi dvěma největšími hráči Playstationem a Xboxem. Až budeš psát Ježíškovi, nešlápneš vedle!

Playstation 5

Na nový Playstation jsme čekali celých 7 let, ale čekání se vyplatilo. Přišlo mnoho novinek, které posunuli celou herní komunitu. A to nejen novým designem, který je narozdíl od předešlých generací čistě bílý a má stát vedle televize ve svislé pozici. Předešlé generace byly převážně koncipovány na vodorovné usazení pod televizi. Snad ti nebude vadit, že tvé herní doupě rozvití trocha bílé barvy.

playstation

Herní střeva Playstationu

Než se nová herní mašina od Sony dostala na pulty obchodů, byla odborně rozkuchána techniky z Playstationu. Na videu jsme mohli vidět velký větrák, který se stal důležitou dominantou celé konzole. To nám i při jeho placatém tvaru zajistí tichý provoz a ničím nerušené napínavé scény hororového The Last of Us. Nebudu tě zatěžovat popisovaním jednotlivých grafických komponentů stačí říct jen, že to šlape při plné kvalitě na plné obrátky. Ale je důležité zmínit jeho úložiště, které je u modro-bílého démona celých 885 GB, což je po odečtení softwaru asi 667 GB.

Bude to stačit na tři velké tituly. Je jasné že hraní 10 velkých titulů tě asi nečeká, ale díky velikosti her to je očividné a jistým standardem. Pokud tě ale baví přepínat herní tituly po každé smrti, můžeš si upgreatovat úložiště sám díky podpoře cenově dostupných disků jako je třeba WD SSD M.2, který ti zvětší kapacitu o celou polovinu za krásných 800 korun.

Ovladač

Největší změnou prošel revoluční DualSense, který celou generaci posouvá na jinou úroveň herního zážitku. Sony přistoupilo k řešení haptické odezvy naprosto revolučně, oproti motorkům se závažím, které se používali doposud. Nově se rozhodli dovnitř umístit malé reproduktory a jejich blánu vynechají a místo toho rozvibrují obal ovladače. Jo zní to složitě, ale musel jsem to zmínit! Prostě a jednoduše, když hraješ některou z her a tvoje postava chodí trávou připadá ti že opravdu procházíš trávou a díky vibracím poznáš kde jsi.

Dokonce poznáš, kam tě zasáhly, prostě dostaneš při UFC zápase pěstí do levé tváře tak se ti ovladač bouchne jen na levé horní části. Je to prostě revoluční zážitek. Zajímavostí jsou i tlačítka která v některých hrách dávají protiodpor, třeba když natahuješ luk tak to jde mnohem více ztuha, než když budeš střílet z kuše.

Xbox Series X

Na novou konzoli od Microsoftu jsme si také počkali dlouhých 7 let, čekání se ale opět vyplatilo. Na svět se 10. listopadu před dvěma lety dostala nejvýkonnější konzole všech dob. Začalo se jí přezdívat lednička, protože její tvar je více než podobný stolní ledničce. Dokonce se na apríl objevila na webu Microsoftu malá lednička ve stylu nového Xboxu. Ale vtipy stranou, bohužel se nejspíše plochého designu nedočkáme kvůli vysokému výkonu již nikdy, ale její černá barva a konvenční rozměry se více hodí k televizi a mě se osobně líbí mnohem víc.

Xbox Series X  

Herní střeva Xbox Series X

Jak jsem již říkal, začalo se novému Xboxu přezdívat lednička, což je více než trefné, protože i při nejvyšším výkonu je naprosto tichá a celé chlazení zvládá dokonale díky rozložení procesoru a grafiky uvnitř konzole. Tento styl umístění více připomíná počítačové bedny, se kterými má Microsoft asi každý spojený mnohem víc. Úložiště je o poznání větší oproti konkurenci a je to rovný 1 TB ze kterého software sežere necelých 150 GB, takže máš více než 850 GB na hry.

Ale samozřejmě tu máš možnost zvětšit úložiště přes externí karty. Microsoft zvolil jinou strategii, než Sony nabízí zvětšení uložiště pouze přes jejich speciální kartu Seagate, která ti  za 3 000 korun zvětší úložiště o polovinu. Je pravda že je to mnohem snažíš uživatelky rozšířit než u konkurenčního Playstationu 5.

Ovladač

Je pravda, že Microsoft do nového controleru nedal přehršel novinek, což je opravdu veliká škoda. Ale neboj plakat nemusíš, protože díky svému více otevřenému systému podobnému PC, je tu velký prostor pro výrobce třetích stran a tam začíná ta pravá zábava. Hned se k nim dostanu, ale musím zmínit ještě zpětnou kompatibilitu všech Xbox ovladačů, takže pokud doma máš už nějaký ovladač budeš si moct zahrát ve více lidech hned z počátku bez dokupování. Ještě zůstanu u nabídky Xboxu a jejich Elite Series 2.

Ten je navržen na perné hraní a fakt je velkým milníkem pro celý Xbox segment. Nabízí totiž naprosto celkové naprogramování všech tlačítek a kratší spouště střelby což zajistí, že nebudeš mít tak rychle unavené prsty.

Hlavně výdrž kolem 40 hodin ti dovolí bez nabíjení propařit celý víkend. Rozhodně se hodí na hraní i přes klasický počítač, protože si můžeš naprogramovat jednotlivá tlačítka na klávesy u počítače a nemít tak nutnost u každé cutsceny odkládat ovladač. Já jsem, ale letec a profík na každý letecký simulátor ať už létám mezi jednotlivými kontinenty nebo se snažím ubránit britské břehy. Proto jsem si pořídil TCA Boeing což je naprostá replika ovládacích prvků skutečného Boeingu. Dokonce cítím, jaký mám odpor, když se snažím odlepit letadlo ze země. Tohle ti nezvládne přiblížit ani DualSense.

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.