RECENZE: This War of Mine

hra This War of Mine

Žiješ klidný život, chodíš do práce, jezdíš na dovolenou, trávíš čas s rodinou, chodíš na drink s přáteli a za svým domem máš zahrádku, kde si pěstuješ zeleninu. Plníš si svůj životní sen a neumíš si ani představit, že by jednou mohl z nenadání skončit? Ono se to ale stane. Jedno špatné rozhodnutí a vypukla válka. V noci slyšíš střelbu, kolem umírají lidé a je jen otázkou času, kdy si tento konec sáhne i na tebe. O tom přesně tato hra totiž je.

CO JE DESKOVÁ HRA THIS WAR OF MINE VŮBEC ZAČ?

Ze začátku mi to nepřišlo jako moc velký boom a říkal jsem si, že jde zase o další deskovku, která těží z dobrého jména již dříve vydané videohry This War of Mine. Opak je ale pravdou a hra mě překvapila svým obrovským herním plánem, událostmi, se kterými se musím v průběhu hry vypořádat a realistickým postavením každé z postav, které je zapotřebí krmit, dát jim napít a starat se o ně, jako bys ty sám byl/a ta daná postava a bojovala o přežití.

Jak začít?

Na začátku hry si otevřeš obrovský herní plán, který zaplníš řadou herních karet po obvodu. Uprostřed herního plánu nalezneš dům, který aktuálně se svými spoluhráči obýváš. Dále vám bude přiřazeno několik karet postav a jejich figurky postavíte na startovací pozici. Do hry vstupuješ s prázdným žaludkem, ale neboj, dostaneš i startovací zásoby, které by ti na prvních pár kol měly stačit. Dále už je vše na tobě.

Každé kolo začíná odhalením události, která obvykle znamená zhoršení nějakých podmínek. Může se jednat o zhoršení stavu venku (např. mráz) nebo zhoršení stavu samotného hrdiny. A nyní přichází tvé rozhodovaní, protože postavy jsou závislé na únavě a svém psychickém a zdravotním stavu. Podle svého aktuálního stavu můžeš mít až tři akce za účelem vylepšování vlastního domova. V rámci těchto akcí můžeš odstraňovat sutiny, odemykat zavřené dveře, vydat se ven hledat pomoc nebo se třeba jenom vyspat, aby ti další kolo bylo lépe.

Průběh hry

K tomu, aby ses dobře vypořádal/a se všemi překážkami, je zapotřebí mít dobré vybavení. To ale nepřichází jen tak samo a musíš si ho často i vyrobit. V průběhu zkoumání okolí narazíš na kameny, konzervy, nové součástky a nové zdroje pro svůj růst touto hrou. Díky těmto zdrojům si můžeš vyrobit nové náčiní, které ti pomůže zlepšit životní pohodlí a šanci na přežití. Dávej si ale pozor, protože venku na tebe čeká nebezpečí a může se z tebe stát cíl odstřelovače. O tom, zda se trefí, nebo ne, rozhodne hrací kostka.

Podaří-li se ti ve zdraví vrátit, zjistíš, že tobě i tvým spoluhráčům pořádně vyhládlo. Je nutné svému hrdinovi dopřát jídlo, pití a odpočinek. Dávej si ale pozor, abys měl/a vždy dostatek potravin a vody. Pokud by hrdinové hladověli, bude se zhoršovat jejich psychický a zdravotní stav.

Nastává večer a je potřeba si rozdělit úkoly. Část postav si půjde odpočinout a sníží tím počet bodů únavy. Zbytek musí přes noc držet hlídku. Tímto způsobem den po dni buduješ svoje obydlí, objevuješ nová místa, potkáváš nové herní postavy a doslova bojuješ o přežití.

Hodnocení hry

This War of Mine je fantastická hra, která je nabitá nápady, dramatem a zážitky. Je tak přesně tím, co bys od deskové hry čekal/a, a ještě mnohem víc. Do bombardovaného města se budeš rád/a vracet zas a znovu pro nové přídavky. Než objevíš všechno, co hra může nabídnout, strávíš v jejím světě desítky hodin. A ani to neznamená, že bys už hrát nechtěl/a.  This War of Mine má přesně tu krásnou vlastnost „ještě jeden tah a končíme“. Chceš totiž vědět, co tě čeká. Nikdy to nevíš dopředu. Tak jak dopadne tvůj příběh?

Pokud se ti tato deskovka líbí, najdeš ji v kamenných pobočkách nebo na e-shopu Albi, kde máš ještě navíc slevu 10 % se svým průkazem ISIC!

Autor
Ostap Ščepnyj