RECENZE: Táhni! – Kvízový souboj

hra Táhni - Kvízový souboj od Albi

Čeká tě víkend s kamarády a přemýšlíš nad programem na večer, který by všechny účastníky zabavil? Tak to by se ti mohla líbit hra Táhni! – Kvízový souboj. Tahle karetní párty hra je jednoduchá, zábavná a díky praktické velikosti ji v pohodě sbalíš do batohu na cesty.

Připrav se na souboj vědomostí

Co tě zaujme na první pohled, je originální balení hry. Krabička je vlastně jeden spojený kus, který se po rozevření promění v hrací plochu. Protějšími stranami krabičky pak jen protáhneš provázek, na který doprostřed nalepíš vlaječku. A tady je už asi každému jasné, o co půjde. Cílem hry je samozřejmě přetáhnout vlaječku na stranu svého týmu.

Pravidla jsou super simple. Hráči se rozdělí do dvou týmů, z nichž každý dostane k dispozici po dvou kartách – s nápisem ANO a s nápisem NE. Týmy pak postupně odpovídají na různé vědomostní otázky tak, že se nejdříve se svými spoluhráči tajně poradí nad výběrem odpovědi a poté současně s druhým týmem zvednou jednu z těchto karet. Pokud jeden tým odpoví správně, táhne lano na svou stranu. V případě, že správně odpoví oba týmy anebo oba týmy odpoví špatně, zůstávají na místě.

Karty s otázkami jsou umístěny v dávkovači. V záhlaví každé karty je otázka, kterou jeden z hráčů přečte. Pod ní se nachází pět položek a jedna speciální otázka. Hráč, který čte, postupně odhaluje jednotlivé položky a správné odpovědi. Otázka může znít například takto: „Jsou hlavní města těchto států zároveň nejlidnatější?“. Pod ní je uvedeno pět států, přičemž hráč, který čte, vysune kartu tak, aby byla vidět pouze jedna položka. Oba týmy odpoví a čtoucí hráč poté dalším vysunutím odhalí odpověď. Po zodpovězení všech pěti položek čeká na týmy ještě jedna kombo otázka. U ní ale neodpovídají možnostmi ANO/NE – odpovědí je totiž jedna z položek na kartě výše.

Odehranou kartu pak dáte dospod a hrajete s novou. Ale pozor, s každou další kartou se zvyšuje počet polí, o které se táhne. Co to znamená? Jednoduše pokud u druhé karty jeden tým odpoví správně, táhne rovnou o dvě pole; u třetí o tři atd. Hra nabízí ale jednu specialitu. Ve chvíli, kdy jeden z týmů přetáhne vlajku na svou stranu, ještě nemá zcela vyhráno. Prohrávající tým má totiž poslední šanci na záchranu – musí správně zodpovědět všechny otázky na následující kartě. Pokud se mu to povede, táhne o jedno pole k sobě a hra pokračuje dál.

Závěrečné hodnocení

Hra Táhni! – Kvízový souboj je jednoduchá hra pro celou rodinu. Otázky se týkají nejrůznějších oblastí – od zeměpisu přes historii, zajímavosti až po showbusiness. Nutno říct, že některé otázky jsou opravdu pro znalce a v podstatě u většiny jsme odpověď tipovali. Při prvním pohledu jsem měla trochu obavy, jestli balíček s kartami není příliš malý, jinými slovy, zda bude po několika hrách s čím hrát. Tyto obavy byly ale úplně zbytečné – kartiček s otázkami je totiž 121, a navíc jsou oboustranné. Na pár desítek her tedy určitě vystačí.

TIP: Deskovku pořídíš na e-shopu Albi, kde máš s průkazem ISIC 8% slevu.

Banner s informací o slevě s ISIC v Albi

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.