Průzkum: Alkohol pije 90 % studentů

studenti se sklenicemi piva

Při příležitosti Suchého února jsme uskutečnili rozsáhlý průzkum na téma Studenti a alkohol. Zajímalo nás, jak často si studenti dopřejí skleničku alkoholu, kolik za něj průměrně utratí nebo kdo je k alkoholu přivedl. Přečti si, co vše z průzkumu, do kterého se zapojilo 1 671 studentů starších 18 let, vyplynulo.

Výsledky nejsou nijak zvlášť pozitivní. Abstinentů se mezi českými zletilými studenty najde jen zhruba 10 procent. Téměř polovina studentů se napije několikrát měsíčně, pětina několikrát týdně a tři procenta prakticky denně. Přes polovinu studentů pilo alkohol už před dosažením plnoletosti. Většinu studentů přivedli k alkoholu spolužáci či kamarádi, některé z nich ale také rodiče či jiní příbuzní.

Snadnější seznámení i větší zábava

Řada studentů v průzkumu alkohol oceňovala jako prostředek k uvolnění zábran při seznamování s novými lidmi či jako cestu k zábavnějšímu večeru s kamarády. Někteří také zmiňovali, že alkohol využívají k uvolnění stresu například při zkouškovém období. Na druhou stranu jsou si mnozí ze studentů evidentně dobře vědomi také jeho negativního vlivu: často zmiňovali například nepříjemné kocoviny, až odpuzující vliv alkoholu na některé kamarády, ale i zkušenost s alkoholiky ve vlastní rodině. Nechyběly ovšem ani stížnosti ohledně vlivu alkoholu na přibývající kilogramy.

Abstinenti pociťují tlak

Studenti, kteří alkohol nepijí, zmiňovali jako nejčastější důvod abstinence, že jim alkohol nic nepřináší nebo jim nechutná. Někteří také nesnesou pocit, že by v důsledku alkoholu plně nekontrolovali své jednání. Výrazně nadpoloviční skupina abstinentů si ale stěžovala, že na různých akcích pociťují tlak ostatních, aby se alkoholu také napili.

Mladí lidé pijí alkohol nejčastěji s kamarády či spolužáky v hospodě, restauraci či klubu nebo také na koleji či někoho z nich doma. Dost často ale také na rodinných oslavách. Více než deset procent studentů se každý měsíc alespoň jednou opije tak, že jim je druhý den špatně. Tři procenta dokonce každý týden. Většina ale zároveň tvrdí, že by pro ně nebylo těžké představit si svůj život úplně bez alkoholu, a kolem třiceti procent studentů na alkohol vyjadřuje spíše negativní nebo dokonce velmi negativní názor.

graf

Kolik studenti za alkohol utratí?

Nejvíce studentů – zhruba čtvrtina – za alkohol měsíčně utratí do 500 Kč, pětina pak do 1000 Kč. Najdou se ale i studenti, kteří takto měsíčně utratí dokonce až 2 500 Kč i více, zhruba je to každý desátý. Nejčastěji mladí lidé holdují pivu, hodně také vínu či koktejlům, ovšem přes čtyřicet procent neabstinentů nepohrdne ani čistým tvrdým alkoholem.

Další zajímavý průzkum se týkal konzumace sladkostí studenty. Jak dopadl? Dozvíš se v tomto článku.

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.