Proč si vybrat herní notebook

herní notebook

Hraní počítačových her bylo vždy velkou doménou velkých herních beden stojících vedle monitoru, ale to vše změnila poptávka po výkonných noteboocích. Pod kapotu se jim podíváme v tomto článku.

Herní notebook

Herní notebook je takovou revolucí ve výkonnosti na cestách. Já si vybral jako ideální příklad můj Lenovo Legion 5, který se řadí mezi poslední model od značky Lenovo. Začneme designem, ve kterém je Lenovo dosti střídmé, protože se odprosilo od velkého množství RGB prvků. Samozřejmě že dobře vím, že RGB zvyšuje kvalitu mého game-play, ale díky absenci světýlek jsem nenápadný, když v posluchárně drtím Doom.

Procesor herního notebooku

Co se týče procesoru je tu velmi výkonný AMD Ryzen 7, který si poradí se vším, co je potřeba, ať už je to VR nebo třeba CAD modelování. Procesor je vlastně takový mozek celého počítače a ovládá jakým způsobem bude vše fungovat a právě Ryzen, který je již 5. generací zvládá komunikovat s grafickou kartou, tak aby šetřila energii a nespouštěla se u běžného brouzdání na webu. Tento styl korigování výkonu dokáže ušetřit potřebné hodiny na baterce, která je na notebooku vždy omezená.

herní notebook lenovo

Grafická karta

Grafická karta je podobná srdci počítače, vždy určuje, jak bude zvládat vypočet operace, ať už se bavíme o počtu FPS u her nebo délky renderu grafických programů. Legion 5 je naprostou špičkou mezi grafikami GeForce RTX 3070, která díky umělé inteligenci zvládá u herních titulů zvyšovat v jednotlivých hrách její výkon a tím zvýšit FPS v náročných sekvencích. Celý herní segment se opírá o grafiky od značky NVIDIA a tento notebook není výjimkou. Jediný problémem každé grafické karty je její chlazení, a to bohužel u notebooků není nikdy příliš slavné. Naštěstí nová technologie Coldfront 3.0 zvládá inteligentně optimalizovat napětí ventilátorů a zaručí co největší výkon karet a grafiky. Ale bude to fakt fičák a můžeš si vedle průduchů ohřát kuře.

Disk

Herní notebooky potřebují rychlost, a proto již HDD nenajdeš v žádném herním notebooku. Tady na scénu přichází ultra rychlý SSD GIGABYTE 512 GB. Tento disk je králem mezi Disky, a to nejenom jeho rychlostí překonávající 1700/1550 MB/s, ale i velkou životností zápisu, která je neuvěřitelných 800 Terabitů zápisu. Takže se nemusíš ničeho bát! Jediné, co se ti může zdát jako malé je množství paměti, na to Lenovo myslelo, takže si můžeš sám zvětšit úložiště přikoupením disku Transcend 1TB a to za pouhých 2 000 korun.

Operační paměť

Význam RAM pamětí je stále mnohými opomíjen, ale je to vlastně páteř celého počítače. Její důležitost je především v množství současně otevřených aplikací. Tohle zní dost nejasně, takže se to pokusím vysvětlit na příkladu. Pokud máš otevřený prohlížeč, který má velikost 0,5 GB a hru o velikosti 10 GB, a ještě otevřený projekt do školy do kterého něco mezi načítáním her zapíšeš. Je tvá operační paměť zaplněná třeba z 13 GB, a to znamená že operační systém má ještě 3 GB na svůj provoz. Takže vše pojede jako po másle a nehrozí ti že se něco bude sekat. Vlastně je to jednoduché, čím více  místa na RAMce tím více plynulejší průchod.

Závěrem

O herních noteboocích se dá říct, že jsou to nadupané těžké přenosné stroje. Je důležité říct, že si za mnohem menší cenu dokážeš sestavit přímo na stránkách CZC.cz v konfigurátoru velký výkony stolní počítač. Ale ten si nevezmeš na dovolenou nebo do školy. Samozřejmě herní notebooky nejsou jen na hraní her, ale jeho využití můžeš najít i v grafickém designu nebo na střih videí. Takže pokud studuješ cokoliv uměleckého či architekturu máš jasnou volbu. V dnešní době dokáže nabídnout neskutečný výkon na několik let dopředu, ale má svoji váhu, takže se docela proneseš.

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.