Přenosné grily

přenosný gril

Grilování miluji od malička, ale to jsme měli velkou zahradu a grilování nebyl problém. Teď ale bydlím v malinkém bytě v centru Prahy s partou kamarádů, takže grilovačku si můžeme udělat jedině v parku. Základem je přenosný gril, a tak jsem se rozhodl otestovat všechny dostupné varianty a teď už je na tobě jaký přenosný gril si pořídíš. Pod článkem najdeš mapu s parádními místy, ve kterých parcích je grilování povolené. 

Jednorázové grily 

Cenově nejpřijatelnější a rychlostí a jednoduchostí nejlepší variantou je rozhodně PE-PO jednorázový gril. Tento trend jsem poprvé zažil před lety v parcích ve Švýcarsku a neuvěřitelně se mi zalíbil. Je to jednoduché, stačí si koupit přenosný gril a k tomu zeleninu nebo maso a můžeš jít do parku. Tak jednoduché to je, žádné složité podpalování, a špinění se od uhlí. Má to ale i svoji nevýhodu, a tou je čas, který ti dovolí grilovat. U tohoto grilu je to 90 – 120 minut. Za tu dobu se dá naprosto komfortně ugrilovat skvělá večeře, ale jen si nedávej načas. Je to ideální varianta pro lidi, kteří negrilují tak často a nebude jim vadit omezený čas grilování. Gril pak vyhodíš do kovového odpadkového koše a nemusíš se s ničím tahat zpět. 

jednorazovy grri

Grily na brikety 

Naprostou klasikou je gril na dřevěné brikety, jen v přenosném provedení jako je třeba Weber Go-Anywhere. Důležité je zdůraznit, že klasická konstrukce grilu vyžaduje uhlí + podpalovač, aby se gril vůbec rozehřál. Samozřejmě je fajn, že se dá uhlí stále přihazovat během grilování. Trochu bordel, ale špinavé ruce, ale co. Bonusem je specifická chuť grilovaného masa a zeleniny, které se prostě jinak, než uhlím docílit nedá. Doporučil bych ho lidem, co mají slabost pro klasické grilování a tu špinavou mužskou práci se zapalováním. 

Bezdýmé grily

Novinka na poli grilů je rozhodně bezdýmý gril jako je například TESCOMA gril PARTY TIME. JE to nová a zajímavá generace grilů využívající ventilátor k rozvodu tepla. Na obrázku vidíš, jak to celé funguje. Hlavní výhodou je to, že ventilátor neuvěřitelně rychle prohřeje uhlíky a tím můžeš grilovat prakticky do 5 minut. Rozvod tepla je super, protože dochází k prohřátí masa po celém jeho povrchu. Vzpomínáš si na to, jak bylo hrozné hasit každou chvíli maso po tom co jeho šťáva odkapávala na rozžhavené uhlíky a vždy to pod ním vzplanulo? To je minulostí, díky tomu že uhlíky jsou uloženy v odděleném kotlíku a k masu se dostane jen teplo. Systém bezdýmého grilování je užitečné třeba ke grilování na balkoně, ale rozhodně to není ke grilování doma s otevřeným oknem. Doporučuji ho naprosto každému, kdo rád griluje a nemá problém s novou technologií. Může být i fajn alternativou pro ženy, které si vždy stěžují na zápach kouře z vlasů, u tohoto grilu to téměř nehrozí. 

bezdymy-gril

Přenosný plynové grily 

Stále více a více oblíbenou alternativou k uhlí je plyn. Já si ho nikdy nemůžu vynachválit, dám si plynové kartuši do tašky a gril do ruky a můžu jít. Plyn v kartuši je lehký a nešpiní jako uhlí. Má i své výhody jako je rychlý start a okamžité grilování. Jediné, co musím říct předem všem co by měli zájem si plynový gril pořídit, je rozhodně nutnost nákupu speciální kartuše, kterou oproti uhlí neseženeš na každé benzínové pumpě. Mým favoritem, který jsem měl tu čest si vyzkoušet je Weber Go-Anywhere, díky němu jsem pochopil jednoduchost plynového grilování, dokonce jsem si mohl grilovat doma protože plyn se vypálí a nedojde k otravě. Rozhodně doporučuji všem, co mají zájem co nejsnadněji a nejčistěji grilovat. Jen musíte zvážit závislost na systému plynových kartuší. 

Nejlepší místa na grilování v Praze

Mapa kde se dá v Praze grilovat

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.