Překvap na Valentýna luxusní večeří doma. V Tescu si nakoupíš s ISIC slevou!

Co takhle oslavit Valentýna doma a připravit vlastnoručně romantickou večeři? Mrkni se tu na jednoduché, přesto luxusní recepty. V Tesco navíc seženeš všechny ingredience s ISIC slevou!

Tipy na přípravu luxusní večeře pro dva

Abychom ti usnadnili přemýšlení, jak připravit romantickou večeři v domácích podmínkách, máme pro tebe nápady na recepty, které ti nezaberou více než 30 minut přípravy. A výsledek by se klidně mohl vyjímat na stole v lepší restauračce. Pokud vyrazíš nakupovat do Tesca, nezapomeň využít ISIC slevu 10 %, se kterou můžeš pořídit i láhev vína na bonus. Uvidíš ale, že tvá polovička ocení především energii, kterou věnuješ do příprav vaší společné chvíle.

Smetanové těstoviny s uzeným lososem

Výborné, jednoduché jídlo, které zvládneš připravit za 30 minut a nestyděli by se za něj ani v restauraci. Ke slanosti a kouřové chuti uzeného lososa se skvěle hodí bílé víno, třeba Veltínské zelené nebo Chardonnay.

Ingredience

  • Čerstvé těstoviny (tvar dle chuti) 400 g
  • Uzený losos 200 g
  • Česnek 2 stroužky
  • Cibule 1 ks
  • Smetana ke šlehání (min 30 %) 250 ml
  • Řepkový olej na osmahnutí 1 lžíce
  • Olivový olej na dochucení 0,5 lžíce
  • Bílé víno suché 100 ml
  • Citron ½
  • Kopr čerstvý
  • Pepř čerstvě namletý
  • Sůl
  • Bazalka čerstvá na dozdobení

Postup

Jako první dej vařit osolenou vodu na těstoviny, které poté uvař podle návodu na jejich obalu tak, aby zůstaly al-dente, tedy pevnější. Mezitím zvládneš nakrájet lososa, cibuli, česnek i nasekat kopr.

V největší pánvi, co najdeš, rozehřej řepkový olej a osmahni cibuli, až zesklovatí, ale nezhnědne. Zhruba po 5 minutách přidej i česnek a restuj ještě chvilku, než začne vonět. Poté zalij deckou vína a nech asi tak polovinu tekutiny odpařit. Poté stáhni teplotu a můžeš přilít smetanu. Mírně osol (pozor, uzený losos je sám o sobě docela slaný) a opepři čerstvě namletým pepřem. Průběžně promíchávej.

Do omáčky na mírném varu vlož kousky lososa a dochuť šťávou z citronu. Pozor, tady postupuj rychle, smetana a kyselé by se spolu už neměly dlouho vařit, aby se omáčka nesrazila. Na závěr vmíchej uvařené těstoviny. Opatrně s mícháním, aby se ti losos moc nerozdrobil.

Podávat můžeš lehce přelité olivovým olejem, posypané nasekaným koprem a ozdobené snítkou bazalky.

Stir-fry s krevetami, zeleninou a jasmínovou rýží

Asijská technika stir-fry tě určitě uchvátí, protože je ultra rychlá, vynikající i zdravá. Prostě všechny ingredience házíš rychle po sobě do woku, a pak jen mícháš a velmi rychle restuješ. Výsledkem je lahodný, barevný pokrm, kde zelenina neztrácí chuť ani vitaminy. A co k němu? Okurková limonáda, mangový džus nebo třeba Aperol Spritz budou super volbou.

Ingredience

Stir-fry

  • Krevety oloupané (mohou být i mražené) 500 g
  • Červená/žlutá paprika 1 ks
  • Pórek 0,5 ks
  • Hrášek 1 hrst
  • Olej 2 lžíce

Omáčka

  • Pomerančová šťáva z 1/2 pomeranče
  • Sweet chilli omáčka 2 lžíce
  • Sójová omáčka 3 lžíce
  • Cukr 1 lžička
  • Voda 50 ml
  • Škrob 1 lžička

Ochucená rýže

  • Jasmínová rýže 1 hrnek
  • Sezamový olej 1 lžička
  • Sójová omáčka 1 lžíce
  • Zázvor 1,5 cm
  • Česnek 2 stroužky

Na posypání

  • Sezamová semínka
  • Jarní cibulka nebo čerstvý koriandr

Postup

Začni přípravou rýže. Vodu na ni si dej vařit do konvice. V kastrolku si mezitím na sezamovém oleji osmahni česnek a zázvor nasekané na kousky. Poté přisyp zrnka rýže (ano, ještě neuvařené) a pořádně promíchej. Zalij vroucí vodou s hladinou cca 1 cm nad rýži, přidej sójovou omáčku a nech vařit na mírném plamenu dle návodu na obalu rýže.

V mezičase, kdy se bude vařit rýže, si nakrájej zeleninu, omyj krevety a rovnou připrav raději i omáčku, protože jakmile rozehřeješ wok, bude to fofr. V hrnečku smíchej sójovou a sweet chilli omáčku, pomerančovou šťávu, škrob a cukr spolu s vodou.

Je čas nastartovat wok – rozehřej v něm lžíci oleje a orestuj zeleninovou směs. Zhruba po 2 minutách vyjmi orestovanou zeleninu z pánve a na chvíli odlož ve vedlejší nádobě. Do woku dej trošku čerstvého oleje a 3 minuty restuj opláchnuté a osušené krevety. Pak přidej zpátky zeleninu a zalij připravenou omáčkou. Pořádně promíchej a asi po 1 minutě by se měla omáčka lehce zredukovat, zhoustnout a začít se lesknout, což je chvíle, kdy máš hotovo.

Podávej s porcí jasmínové rýže, posypané sezamovými semínky a nasekanou jarní cibulkou nebo koriandrem dle chuti.

Hovězí Rib-eye steak s pečenými bramborami

Máš z domácí přípravy steaků respekt nebo snad obavy? Tak to tě uklidníme, protože základem úspěchu není to, jak dokážeš maso otáčet na pánvičce, ale výběr správného masa. Naštěstí dnes v obchodech, a v Tescu jakbysmet, seženeš správně vyzrálý kousek určený přímo pro přípravu steaků. K pití můžeš zvolit červené víno, k méně propečeným steakům se hodí odrůdy Cabernet Sauvignon nebo Barolo.

Ingredience

  • 2 vyzrálé steaky z vysokého roštěnce (každý cca 250 g a alespoň 2 cm na výšku)
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 40 g másla
  • Sůl
  • Pepř – čerstvě namletý
  • 500 g baby brambor (nebo klasických)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • Snítka rozmarýnu
  • Sůl
  • Pepř

Postup

Maso vyndej z lednice i z obalu ideálně hodinu předem, než začneš s tepelnou úpravou, aby získalo pokojovou teplotu. Mezitím začni chystat brambory. Začni tím, že rozpálíš troubu na 200 °C. Pak si brambory oloupej, omyj a nakrájej na 3–5 mm tenká kolečka – čím tenčí, tím lépe se dají propéct dokřupava. Nakrájené brambory je dobré vysušit čistou utěrkou. Ve větší míse je pak promíchej s olivovým olejem, nasekaným česnekem, rozmarýnem, solí a pepřem. Rozprostři je na plech vyložený pečícím papírem tak, aby se moc nepřekrývaly a dej péct do vyhřáté trouby na cca 15–20 minut, dokud nezačnou mít zlatavý povrch.

Steaky pořádně osuš, neboj se je před přípravou nasolit a sůl i pořádně vmasírovat do masa, aby ochutila i vnitřek. Potři je také ze všech stran řepkovým olejem. Maso takto připravené vlož na pánev rozpálenou na sucho na vyšší teplotní stupeň.

Jak steak správně propéct?

Vydrž to a s masem vůbec nehýbej, ani do něj nepíchej nebo nekrájej, i když bude k pánvi „přilepené“. Zhruba po 1–1,5 minutě se maso samo „pustí“ a můžeš ho otočit, pokud plánuješ mít steak propečený spíš méně. Když mu dáš 1-1,5 minuty i z druhé strany a měl by se ti vydařit steak na úrovni rare, tedy řádně krvavý.

Pokud preferuješ středně propečený – medium, kdy je maso uvnitř ještě růžové, šťavnaté a zachová si svou chuť, opékej 3 minuty z každé strany. Někdo po krvi netouží vůbec a preferuje tedy zcela propečený steak well done (což může zase leckdo jiný považovat za vraždu kvalitního hovězího). V takovém případě je třeba maso opékat alespoň 5–6 minut z každé strany. Bacha, tloušťka steaku mění dobu potřebnou k propečení. S každým 0,5 cm navíc opékej o 0,5 min déle.

Poté, co maso sundáš z pánve, ho nech tak 5 min odpočinout zakryté poklicí. Na pánev ještě nalij malé množství vody, aby se uvolnil výpek, přidej máslo a odstav z plotny. Po důkladném promíchání (můžeš přilít i sos, který pustilo odpočívající maso) ti vznikne základní omáčka, kterou můžeš maso na talíři přelít.

Podávat můžeš steak vcelku nebo nakrájený na tenké plátky vedle opečených brambor.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.