RECENZE: Poznej svět ve hře Prima ZOOM

hra ZOOM

Zajímáš se o všechno, co se kolem tebe děje a jakákoli nová informace tě neskutečně obohacuje? Rád by sis své vědomosti otestoval a zároveň se spoustu nového naučil? Pak pro tebe máme tip na deskovku, která tě zaručeně bude bavit.

Jak asi tušíš, její název má co dočinění se stejnojmennou dokumentární stanicí televize Prima. Právě ve spolupráci s jejím týmem celá hra vlastně vznikla. Prima ZOOM je kvízová hra, která tě zavede do všech koutů světa. Prozkoumáš s ní čtyři oblasti lidského poznání, a to historii, přírodu, zajímavá místa a vědu s technikou.

Spousta krásných kartiček

Prima ZOOM je určena pro jednoho až 6 hráčů starších 12 let. Toto věkové omezení dává smysl, protože od hráčů se očekává alespoň základní všeobecný rozhled. Už při rozbalení hry na tebe dýchne vůně barevných kartiček, které zaujmou svým provedením. Jsou většího formátu a oboustranné, barevně rozdělené do zmíněných čtyř tematických okruhů. Na jedné straně každé karty je úvodní fotografie a pod ní tři otázky vztahující se k danému tématu; na druhé je vysvětlující text k otázkám a odpovědi.

Hra probíhá tak, že každý hráč si z balíčku vezme jednu kartu a během jedné minuty odpovídá na všechny tři otázky, které jsou na kartě. Odpovědi zapisuje do své bodovací tabulky. Po vypršení časového limitu posune kartu hráči po levici a všichni odpovídají na otázky na své nové kartě. Tímto způsobem se pokračuje, dokud všichni neodehrají všechny rozdané karty. Po každém takovém kole si hráči vyhodnotí odpovědi a připíšou si body za ty správné. Cílem hry je samozřejmě nasbírat co nejvíc bodů za předem stanovený počet kol.

Otázky jsou opravdu různorodé a vůbec není třeba se obávat nějaké větší náročnosti. Musím říct, že na spoustu z nich jsem správnou odpověď v hloubi paměti vylovila. No a co nevíš, tak prostě otipuješ. Co je velká výhoda – pokud nemáš po ruce žádného spoluhráče, hru si můžeš zahrát i sám. Stačí si stanovit určitý časový úsek (např. 10 minut) a uvidíš, kolik bodů za tuto dobu stihneš nastřádat. No a příště tento výsledek můžeš překonat.

obsah hry ZOOM

Závěrečné hodnocení

Prima ZOOM je super hra, ve které zužitkuješ své znalosti nejen ze školy, ale třeba i z cestování, a taky se dozvíš spoustu nových zajímavých informací. Výhodou hry je, že všichni hráči hrají současně a nikdo tak nemusí čekat, až na něj přijde řada. Všichni navíc odpovídají na stejné otázky, takže se stížností, že soupeř měl jednodušší otázku, tady prostě neuspěješ. Menší nevýhodu vidím v tom, že během hry nastává poměrně dlouhá doba, kdy se nemluví. Ale to je samozřejmě individuální. Další nevýhoda je spojená s vědomostními hrami obecně, a to že pokud člověk hraje hru často, může se stát, že bude odpovídat na stejné otázky znovu.

TIP: Víš, že na tuhle deskovku, ale i další sortiment Albi máš s průkazem ISIC 8% slevu?

sleva Albi

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.