Podzimní péče o pleť

slečna pečuje o svoji pleť

Čemu při péči o pleť během podzimu věnovat pozornost? A jak přizpůsobit svoji kosmetickou výbavičku, aby tvá pleť byla stále dokonalá?

Proč na podzim obměnit způsob péče o pleť?

Každé roční období má svá specifika, co se týká působení na tvou pleť. Po skončení léta, i toho babího, přestává být pokožka vystavená slunečnímu záření. Během ochlazování se na podzim však přichází nové vlivy, jako je podráždění studeným a větrným počasím nebo vyšší smogová zátěž. Podzim je také přechodné období, kdy je vhodné svou pleť dostat do co nejlepší kondice a připravit ji tak na mnohem náročnější zimu. Jak na to v praxi?

slečna v koupelně přemýšlí, jak pečovat o pleť

Na podzim pleť posiluj a vyživuj

Zatímco v teplých dnech má své místo lehčí kosmetika a přípravky, které především omezují tvorbu mazu, během chladného počasí se soustřeď na postupy, které vrátí pleti rovnováhu. Zaměřit by ses tedy měla na přípravky, které obsahují dostatek vyživujících látek a ochranných lipidů.

Jemné čištění

Aby pokožka dokázala vstřebávat aktivní látky z jakýchkoliv přípravků, které na ni budeš nanášet, je potřeba ji nejprve důkladně vyčistit a zbavit odumřelých kožních buněk. Kromě své obvyklé pleťové vody nebo čistícího tonika proto večer používej i jemný peeling. Na podzim se hodí například Galinée jemný peeling a maska v jednom, který zbaví pokožku nečistot mechanicky i hloubkově a pomůže vrátit rovnováhu také mastné pleti trpící akné. Pro očistu suché nebo problematické pleti s ekzémy je zase vhodný například marocký jíl.

Čistící procedury budou účinnější, pokud předtím provedeš napářku obličeje s bylinkami, jako je levandule nebo heřmánek. Pokožka se zklidní a působení tepla roztáhne póry, takže se snáze vyčistí a účinné látky se lépe vstřebají.

Extra vyživující hydratace

Po každé očistě pleti následuje vhodná hydratace a výživa. Ještě předtím, než naneseš svůj oblíbený hydratační krém, můžeš pleti dopřát extra výživu i ochranu pomocí lehkého vitaminového oleje. Pokožce dodá živiny, energii a udrží ji přes den déle svěží, navíc příjemně voní. Další možnost intenzivní péče se nabízí v podobě séra, které se hodí pro všechny typy pleti. Mnohem rychleji vstřebává a významně podpoří účinky dalších krémů. V průběhu dne pak můžeš pleť osvěžit a rozjasnit pomocí levandulové vody.

Jak se říká, krása vychází zevnitř. Proto i v případě hydratace pleti uděláš nejlépe, když budeš dodržovat pitný režim, aby byly buňky pokožky hydratovány především přirozenou cestou.

Krém, který pleť ochrání

Spolu s drsnějším počasím bys raději měla lehké fluidy a gelkrémy nahradit krémy s hutnější konzistencí. Obecně se vyplatí vybírat krémy na obličej podle typu pleti a podle věku. Do chladu a mrazu se pak hodí krémy, které obsahují látky jako urea, glycerol, kyselinu hyaluronovou nebo omega mastné kyseliny. Normální a smíšené pleti bude v tomto období svědčit denní krém s ureou, který pleť vyživuje a přiměřeně hydratuje. V obzvláště chladném počasí pak měj po ruce ultra výživný balzám, který můžeš nanést během dne kdykoliv je potřeba na obličej i na ruce. Pro suchou a citlivější pleť je pak lepší zvolit krém s přírodními oleji, který se hodí i do mrazu a poslouží pro denní i noční péči.

Nezapomeň na rty

Jemná pokožka tvých rtů je v tomto období obzvlášť vystavena vlivům chladného počasí. Mnohem snáze se ti stane, že se rty vysuší nebo nepříjemně popraskají. Nemluvě o tom, že i v podzimních a zimních měsících je potřeba chránit rty i proti slunečnímu záření. Doma v teple proto rty opečuj peelingem na rty, který je jemně vyčistí a dobře prokrví. Během dne používej pravidelně balzám na rty, který má i SPF faktor.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.