Odpoj se! Proč roste popularita off-grid lokalit?

off-gird domov

Dnes se vrhneme na jeden z nejaktuálnějších trendů posledních let – off-grid bydlení. Možná jsi o tom už slyšel, nebo dokonce někdo v tvém okolí již někdy navštívil soběstačnou chatu nebo jiné místo mimo základní infrastrukturu.

Co to vlastně znamená být off-grid?

Jednoduše řečeno, jedná se o stav, kdy nejsi závislý na centrálních inženýrských sítích, anebo nemáš žádnou možnost přístupu k hlavním zdrojům jako elektřina, voda, kanalizace a plyn z centrální sítě. To ale neznamená, že žiješ jako v pravěku. Moderní technologie ti umožňují vytvářet soběstačné energetické zdroje i ekologicky zpracovávat odpadní vodu. Většina off-grid lokalit funguje na solárních panelech nebo větrných turbínách, které generují elektřinu, a nevyužitou energii ukládají do baterií pro pozdější použití. Takovéto soběstačné chaty a domečky se v poslední době stávají stále populárnější volbou pro ty, kteří chtějí uniknout z města a žít v klidnějším prostředí. Mnoho lidí hledá možnosti, jak si užít přírodu a získat pocit svobody a nezávislosti a být plně soběstačný.

Navíc, bydlení off-grid má také ekologické výhody, není třeba používat fosilní paliva a využívat zdroje, které zatěžují životní prostředí. Na druhou stranu, někteří lidé si mohou myslet, že život mimo základní infrastrukturu může být příliš obtížný nebo nekomfortní. Pokud jsi člověk zvyklý na život v městských podmínkách, může pro tebe být těžké si představit, že budeš muset trochu víc přemýšlet o tom, kolik vody vyčerpáš na jednu sprchu, nebo zda si budeš moct zapnout klimatizaci. Nicméně, mnoho lidí se rozhodne pro off-grid životní styl a najdou způsoby, jak si vytvořit pohodlný domov v tomto stylu. Zálibu v něm nachází také ti, kteří chtějí být dobře připraveni na krizové situace, jako jsou přírodní katastrofy nebo výpadky elektřiny a dalších zdrojů.

tiny house s výřivkou

Off-grid – on-grid

Když mluvíme o off-grid, musíme zmínit i termín on-grid, který se vztahuje na tradiční domy a stavby, které jsou napojeny na centrální sítě a mají přístup ke všem zdrojům jako elektřina, voda, kanalizace a plyn. Tyto domy jsou běžně využívány v městských oblastech, kde jsou tyto zdroje běžně k dispozici. On-grid stavby nabízejí pohodlí a jednoduchost, protože nemusíš řešit, jak si zajistit základní potřeby jako elektřinu nebo vodu. Naopak neovlivníš jejich ceny ani dodávky.

Off-grid ti dává svobodu

Soběstačnost umožňuje mít kontrolu nad svými zdroji a být připraven na nepředvídatelné události. S těmi, kteří žijí v plně soběstačných domech nijak nehnou současné výkyvy v cenách energií, nebo je jim zcela jedno kolik stojí vodné a stočné. Možná jsi zaregistroval že některé státy dokonce přistoupily ke stropům a omezením v užívání energií i pro běžné domácnosti, aby zachovaly energii pro veřejnou infrastrukturu. Podobným aspektům se v budoucnosti nevyhneme a bydlet v nezávislém domě je prostě výhoda. Co se týká energií, tak zatím jedinou nevýhodou je absence dotací na vybudování vlastní off-grid elektrárny. Dotace se zatím vztahují jen na obnovitelné zdroje napojené do sítě.

soběstačný dům solární panely

Off-grid chata nebo Tiny house

Naprosto ideální je pak off-grid bydlení ve chvíli, kdy zatoužíš po chatě nebo jiném typu bydlení na odlehlém místě, kam není možné zavést žádné inženýrské sítě. Přesto s moderními technologiemi nemusíš žít jako poustevník ani zde.  Například, lidé, kteří mají off-grid chatu si mohou vychutnat ticho, klid a výhledy na horizonty, a přitom si pohodlně uvařit na sporáku, nebo se umýt teplou vodou. Off-grid stavby nejsou jen pro zájemce o ekologický životní styl nebo dobrodružné jedince.

off-gird karavan

V poslední době se tato alternativa stala dostupnou pro mnoho lidí díky cenově dostupnějším moderním technologiím. Stavba soběstačné chaty může být sice nákladnější, nicméně, mnoho lidí buduje off-grid bydlení postupně, a tak se dají náklady rozprostřít v čase. Velmi vhodné je tohle propojení i s dnes velmi oblíbenými Tiny house, které díky své cenové dostupnosti získávají velkou oblibu mezi mladými lidmi. Ty jsou obvykle postavené tak, aby byly mobilní. Díky tomu si můžeš svůj domov flexibilně převést i se svojí malou domácí elektrárnou a na novém místě si zajistíš jen nový přístup k vodě a dopadu.

 

Autor
Vlaďka Horáková
Mojí vášní je cestování, ráda objevuji nová místa, která voní exotikou. Ráda fotím, tančím salsu a zkouším recepty, které jsem si dovezla z cest.