Nepij, tvoř a inspiruj ostatní

umělecká osuška Nepít je umění

V polovině ledna odstartoval už 11. ročník kampaně Suchej únor, která je výzvou všem, kteří chtějí nebo potřebují otestovat svoji (ne)závislost na alkoholu, udělat něco pro svoje zdraví a duševní pohodu. Statistika je totiž neúprosná – dlouhodobě patříme mezi 5 zemí s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě a 1 000 000 lidí se u nás pohybuje za hranicí rizikového pití. A to je víc než alarmující.

NEPÍT JE UMĚNÍ

Určitě to taky znáš. Srazy s kámoši v oblíbené hospůdce, drink se spolužákem po úspěšně zvládnuté zkoušce nebo prostě party u někoho doma či na koleji. Nikde není o alkohol nouze. Jenže, pro některé z nás se z těchto akcí stala rutina a pijí prostě hodně. Řešit to není jednoduché, chce to pevnou vůli a silnou motivaci. A právě s tímto se od roku 2013 snaží pomoci neziskovka Suchej únor alias Sucháč.

A její výsledky vůbec nejsou zanedbatelné. Téměř polovina účastníků díky kampani zmírní rizikovou konzumaci alkoholu (ale stále častěji i dalších libůstek) a každý ze Sušičů se stává i důležitou inspirací pro ty, kteří jsou u nás na hraně rizikové konzumace. Letošní ročník kampaně je zasvěcený tvorbě a umění a její hlavní motto zní Nepít je umění.

kampaň Suchej únor 2023

Ptáš se, proč zrovna umění? Vysvětlení je nasnadě. Zkusit měsíc bez alkoholu vyžaduje odvahu zkusit něco nového, schopnost podívat se upřímně sám na sebe, sílu vykročit ze zajetých kolejí a jít svou vlastní cestou. To všechno se dá říct také o umění: z dálky možná žádná velká práce, ale ve chvíli, kdy člověk sám čelí prázdnému plátnu, světlu na jevišti nebo bílé stránce, chápe hodnotu díla úplně jinak. Svoje umění – a sebe v něm – přitom můžeš objevit i ty.

Proto se toho neboj, pusť se do jakékoli tvořivé činnosti a inspiruj ostatní. Podpoř důležité téma a sdílej svoje umění se světem (#NEPITJEUMENI). Registruj se do měsíční výzvy na www.suchejunor.cz. Za příspěvek si můžeš nechat zaslat i originální merch Sucháče, kterým je letos kvalitní umělecká oSuška české výroby. A o tyhle oSušky budeme také soutěžit na našem Instagramu a v aplikaci ALIVE APP.

tlačítko Registruj se

 

 

Autor
Lenka Kubištová
Miluju sladké snídaně, chození po horách a hraní deskovek. Nejvíc se mi líbilo ve Skandinávii a mým velkým snem je podívat se na Island.