Nejhezčí kavárny v Praze

nejhezčí kavárny v Praze

Ranní káva jako životabudič, pracovní schůzka nebo odpolední pohodová schůzka s přáteli. Kam vyrazit na kávu a která je ta pravá kavárna, kde si užiješ baristické umění nebo dopřeješ vyhlášený desert?

Káva, nápoj z upražených a rozemletých semen plodů kávovníku. Svět se nejspíš dělí na milovníky a odmítače kávy. Tenhle článek je zcela jistě pro tu první ze dvou skupin, milovníky, které láká její silná vůně a specifická chuť. A samozřejmě i její povzbuzující účinky, které způsobuje v kávě obsažený alkaloid s názvem kofein. Káva se pije hlavně ze dvou druhů zrnek, arabika a robusta. Zajímavým faktem je, že káva je druhou nejprodávanější komoditou na světě. Tolik tedy k její oblíbenosti.

Průvodce po kavárnách

Je jisté, že o kávě by se dala napsat spousta zajímavých článků, dnes se ale pokusíme vytipovat místa, kde si tenhle životabudič můžeš vychutnat plnými doušky a u toho si užít atmosféru a jedinečnost daného místa. Trip s názvem Nejhezčí kavárny v Praze může začít…

Café Savoy

Tenhle café restaurant patří mezi klasické elegány. Restaurace působí prvorepublikovým dojmem právě díky svému interiéru. Kávu si zde můžeš vychutnat samotnou, nebo si k ní rovnou objednat jeden z luxusních desertů, které si zde sami vyrábí. Ať už se jedná o domácí koláče, croissanty, bábovku či jablečný štrůdl, nebo klasickou cukrařinu. Café Savoy sídlí v jednom z krásných secesních domů na nábřeží Vltavy na Smíchově.

savoy cafe

Kavárna, co hledá jméno

Netradiční kavárna s industriálním designem a pohodovou atmosférou. Prostor kavárny je vytvořený z bývalé truhlárny. Najdeš tu nejen výběrovou kávu, ale také domácí pečené dobroty a skvělé snídaně. Kavárna je umístěna ve smíchovském vnitrobloku, poblíž metra Anděl (Na Knížecí). Nemalou výhodou je, že vnitřní prostor je v sezóně rozšířen o venkovní posezení. Kavárna, co hledá jméno je určitě skvělou volbou.

Spižírna 1902

Není kavárny, která by se těšila takové oblibě fotografování interiéru, než je vinohradská Spižírna. Její stěny a strop jsou celé pomalované květinami. Káva je tu skvělá, a kromě toho si tu můžeš pochutnat na jednoduchém, zdravém a čerstvém jídle. Domácí buchty a koláče jsou pouhou kapkou v moři pestrého sezónního menu této restaurace.

kavárna spižírna

Coffee room

Když už jsme na pražských Vinohradech, je povinností zmínit kavárnu Coffee room, kde se drží hesla: Dělat věci s láskou. Každý den tu servírují kávu ze zajímavých pražíren a kromě kávy nabízí i další dobroty – banánový chléb s burákovým máslem a ovocem, koláče a skořicové šneky domácí výroby. Pečou si tu i domácí toastový chléb, ze kterého připravují sendviče. Jejich dokonalý avotoast prostě musíš ochutnat!

Café Letka

Mnoha lidmi milovaná Letná skrývá ve stínu Technického muzea útulný designový poklad v podobě kavárny Café Letka. Interiér této kavárny patří bez pochyby mezi nejhezčí podniky v Praze. Káva, snídaně, sendviče, koláčky a domácí limonády, prostě „moderní“ kavárna se vším všudy.

Cukrárna Alchymista

Tahle retro kavárna má rozhodně to, čemu se říká genius loci – neboli duch místa. Je jako vystřižená z dob první republiky a v létě se pyšní posezením v naprosto kouzelné zahrádce. Pečou tu několik druhů chuťově i vizuálně dokonalých dortů, takže na rozhodnutí dát si „jen“ kávu můžeš rovnou zapomenout. Alchymistu najdeš na Praze 7, v ulici Jana Zajíce.

kavárna alchymista

Kavárna Tvoje máma

Malá kavárnička ve Vršovicích, kde podávají skvělou kávu a každé ráno zde pečou spousty dobrot jako o závod. Nadýchané domácí buchty, plněné koblížky, banánový chleba a spousty dalších věcí k nakousnutí. Prostě domácí atmosféra, o kterou se každý den stará Tvoje máma.

Kávový svět se neustále vyvíjí a v Praze vzniká spousta nových espresso barů. Nadšení baristé experimentují, co jim síly stačí, aby na mléčných pěnách vykouzlili parádní design, který lahodí každému oku. Kavárny vždy byly a jsou středobodem dění i společenského života. Stačí jen vyrazit do víru velkoměsta a najít si tu svou, oblíbenou kavárnu, kde se nad šálkem kávy na chvíli zastaví čas.

Autor
Kateřina Weissbrotová
Jsem člověk, co miluje přírodu, cestování, dobré jídlo a pití, a vlastně vše, co život nabízí. Baví mě procházky s naším psem i jízda na koni. Jsem nadšenou studentkou cizích jazyků, ráda si povídám s lidmi z různých koutů světa jejich rodným jazykem.