Jak studovat online na prestižní zahraniční univerzitě?

studium online

Toužíš po studiu na vysoké škole v zahraničí, ale nemáš finance na studium nebo pobyt v zahraničí? Ani tehdy není nic ztracené, protože dnes i nejprestižnější univerzity z celého světa nabízí bakalářské tituly s možností studia online.

Studium vysoké školy online

Co znamená studium online? Vlastně se jedná o trochu jiné – modernější, flexibilnější a kvalitnější dálkové studium. To se roky odehrávalo na základě studia z knih a skript, které byly dané a nebylo je možné nějak flexibilně měnit. Studenti studovali hlavně samostatně a na pár dnů v měsíci mohli docházet na univerzitu na přednášky a konzultace. Pak ale přišla „doba covidová“ a ta změnila formu a možnosti dálkového studia navždy.

Mnoho studentů, kteří studovali prezenčně na zahraničních univerzitách, muselo zemi opustit a studium přerušit. Univerzity ale reagovaly rychle a studium umožnily studentům dokončit online. Jistě, například lékařské nebo veterinární obory bez potřebných praktických cvičení studovat nejde, ale 90 % oborů si s online studiem hravě poradilo.

Proč studovat online?

Protože pokud chceš mít titul z prestižní univerzity, je to opravdu reálná a cenově dostupná šance jej získat. Navíc, během celé doby studia můžeš mít normální práci a studiu se můžeš věnovat jen část dne a večera. Jistě, není to pro každého. Pokud nemáš sebe disciplínu a neumíš se ke studiu přinutit, tak nemá smysl o tom uvažovat, ale pokud si s tímto poradíš, tak tě čeká zajímavá forma studia. Budeš mít k dispozici spoustu online studijního materiálu. Online přednášky, na které nemusíš vstávat, ale v klidu si je přehraješ, jak se ti to bude hodit. Budeš mít k dispozici spoustu zajímavých doplňkových videí a školících materiálů. Školy a jednotlivé fakulty mají také studijní fóra, kde si můžeš se spolužáky vyměnit zkušenosti a diskutovat svoje témata.

online studium

Zkoušky online?

Ano, když se bavíme o studiu online, tak i zkoušky probíhají online. Každá škola má svůj systém, ve kterém své zkoušky vede a studenti musí tyto procesy akceptovat. Také si je velmi dobře prostudovat požadované technické vybavení, nastavit si je a otestovat. Zkoušející profesoři sice s možnými složitostmi počítají, ale nikdo na studenta a jeho zanedbanou přípravu čekat nebude. U zkoušky může být i tvůj Garant, nebo odborný asistent. Nijak výrazně se zkouška neliší od té fyzické. Stejně tak písemné zkoušky budou odpovídat parametrům konkrétní univerzity.

Zrychlená forma studia

Protože online studium záleží na osobním přístupu studenta a jeho tempu, umožňují některé školy místo 4letého studia i zrychlenou verzi ve dvouleté formě. Tahle varianta může být pro šikovné studenty velkou výhodou, protože jim umožní ukončit studium mnohem rychleji, nebo v běžném čase vystudovat i dva obory.

Jsou online tituly přijímané zaměstnavateli jako relevantní?

Samozřejmě, titul, který získáš formou online studia, je naprosto plnohodnotný. Stejně jako formát dálkového studia. Studenti pracují se stejnými materiály, navštěvují stejné přednášky nebo skládají stejné zkoušky jako studenti prezenčního studia.

studium univerzity online

Kdy není dobré studovat univerzitu online?

Online studium není pro každého a ne všem studentům to sedne. Pokud se neumíš dokopat k přípravě i při denním studiu, o online studiu neuvažuj. Jestli potřebuješ mít kolem sebe další studenty a současně se těšíš na bohémský studentský život s partou spolužáků. Online studium si také asi neužiješ, pokud máš slabost pro školní budovy, atmosféru akademické instituce a rád konzultuješ své názory s profesory a dalšími spolužáky tváří v tvář.

10 nejlepších univerzit v Evropě, na kterých můžeš studovat online

 

Autor
Tim Slavík
Miluji cestování, a především jen s batůžkem a foťákem. Jsem student, ale spíše mě potkáš v kavárně než zasypaného knížkami ve studovně. Ujíždím si na technologiích a bělících zubních pastách.