Jak si zařídit studijní a pracovní koutek v 6 krocích?

Student sedící ve svém moderně vybaveném domácím pracovním koutku

Ať už se věnuješ studiu nebo práci, nepodceňuj vliv prostředí na tvoji efektivitu. Nezáleží tolik na velikosti pracovního stanoviště, hlavní je, jak ho využiješ. Jak si tedy ideálně vybavit studijní koutek? Máme pro tebe pár tipů!

Tipy na vybavení pracovního prostoru přesně pro tebe

Studium nebo práce z domova bude radostí, když svůj pracovní koutek vylepšíš přesně podle svých potřeb. Jak začít?

1 – Najdi si místo

Prvním krokem při vytváření ideálního pracovního prostoru je výběr místa. Potřebuješ ticho a klid, aby se ti dobře soustředilo, nebo upřednostňuješ spíše ruch? Zvol si místo pro svůj koutek podle toho. V ideálním případě se však vyhni oblastem, kde by tě mohli rušit ostatní členové domácnosti a zároveň se zaměř na dostatek denního světla.

2 – Pořádek na stole = pořádek v hlavě

Jakmile máš vybrané místo, přichází čas zaměřit se na samotnou organizaci. Pracovní stůl by ideálně měl být dostatečně velký na to, aby se na něj vešly všechny tvé pomůcky a zároveň zůstalo dostatek místa na práci s papíry nebo notebookem. Každá věc by měla mít své místo, s tím ti pomohou police, skříňky, úložné boxy a organizéry, ale také modernější varianty uložišť jako USB flashdisky či externí disky apod. Zároveň není dobré na stole skladovat mnoho věci, které při práci vůbec nevyužíváš, pamatuj, že pořádek kolem znamená pořádek v hlavě a nebudě tě tak od studia nic rozptylovat!

3 – Zasloužíš si komfort

Pro dlouhé hodiny strávené studiem nebo prací je pohodlí klíčové. Alfou a omegou je v tomto případě kvalitní křeslo a stůl, do kterého se vyplatí trochu zainvestovat. Ideálně by mělo být křeslo nastavitelné, aby podporovalo tvoji páteř a stůl by měl být dostatečně vysoký, aby tě nenutil se nad prací sklánět – velkým hitem posledních let výškově nastavitelný stůl.

Pracovní stůl ideálně vybavený pro studium doma

4 – Oči máš jen jedny

Dalším důležitým bodem, který podpoří tvoji efektivitu a produktivitu při studiu, je vhodné osvětlení. Mysli na to, že příliš slabé světlo více namáhá oči, způsobuje jejich únavu a může vést až k bolestem hlavy. Nepodceňuj proto výběr vhodné stolní lampy, ale také celkové osvětlení prostoru od stropního svítidla přes různé LED pásky, které ti pomohou dosáhnout příjemné atmosféry. Umožní-li ti to dané místo, postav si stůl tak, aby na něj dosahovalo co nejvíce denního světla. Pokud to není možné nezoufej, s kvalitním osvětlením lze tento nedostatek dohnat.

5 – Vybav se na studium

Pokud plánuješ pořízení nového notebooku nebo stolního počítače, jeho výběr je samostatnou kapitolou. Obě varianty mají své pro i proti, ovšem notebook je díky své kompaktnosti a možnosti přenášení častější volbou, s jeho výběrem ti můžou pomoci tyto tipy od DATARTu – dlouhodobého partnera ISIC. Nezapomeň taky na komfortní myš, ideálně ergonomickou, která ochrání tvé zápěstí od nepohodlí a případných zdravotních komplikací. S nežádoucím ruchem ti mohou pomoci dobře padnoucí sluchátka s funkcí aktivního potlačení hluku.

6 – Personalizuj si prostor, ale s mírou

V neposlední řadě je důležité si to udělat hezké. Přidej nějaké rostliny, fotografie nebo jiné dekorace – ale všeho s mírou. Stačí pár drobností, které ti dělají radost a pozitivně tě motivují k práci, příliš mnoho věcí by mohlo mít spíše opačný efekt, působit jako nepořádek a rozptylovat tě. Pamatuj, že ideální studijní nebo pracovní koutek je takový, který vyhovuje právě tobě. Každý z nás je jiný, takže co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého. Ale věříme, že tyto základní tipy ti pomohou vytvořit prostor, ve kterém budeš rád studovat i pracovat. Hodně štěstí!

moderní studijní a pracovní prostor s psacím stolem, tabulí a pohovkou

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.