Jak si vyladit domov na letní hygge

květiny, kniha, šálek čaje a sušenky pro letní pohodu

Dánský životní styl hygge máme spojený spíš s dlouhými zimními večery, hřejivými dekami a horkým nápojem. Hygge ale není sezonní záležitost! Poradíme ti, jak si pomocí jednoduchých triků můžeš doma vytvořit letní oázu pohody.

HYGGE – DÁNSKÝ RECEPT NA ŠTĚSTÍ?

O záhadné formuli hygge (hju:ga) se často mluví jako o dánském receptu na štěstí. To je však trochu zjednodušené, protože pocit štěstí je subjektivní a každý by ho tedy měl hledat po svém. Pod slovem hygge si můžeme představit spoustu věcí, jako je pohodová atmosféra, teplo domova, dobré jídlo nebo příjemná setkání s rodinou a přáteli. V rámci filozofie hygge jde le především o schopnost vychutnávat si tyto okamžiky a pohodu kolem sebe, štěstí opravdu prožívat, ale hlavně jít pohodě aktivně naproti. Dánové, o kterých se mluví často jako o nejspokojenějším národu, v sobě mají přístup hygge silně zakořeněný. O hygge se v Dánsku snaží všichni, je to jejich společný cíl a jedna z věcí, která je na nich velmi inspirující.

DETAILY, KTERÉ NAVODÍ LETNÍ HYGGE

Jedna z možností, jak jít vlastní pohodě naproti, a tedy žít hygge, je vytvořit si útulný domov. Místo, kam se každý den vracíš načerpat sílu, tě musí vítat s otevřenou a laskavou náručí. Takže kromě toho, že je fajn občas pořádně uklidit, vyvětrat a uspořádat entropii na stole a v šuplících, si můžeš letní domácí pohodu navodit pomocí jednoduchých detailů.

Světýlka a lampičky pro letní večery na terase

Díky balkonu, terase nebo zahradě jsi opravdovým adeptem na členství v týmu šťastných. V létě si z terásky nebo balkonu vytvoř oázu večerní pohody, i kdyby šlo jen o prostůrek o velikosti WC. Stačí malé posezení s polštáři doplněné o pár zelených i rozkvetlých květin a letní hygge oáza je na světě. Kouzelnou atmosféru umocní a podtrhne světelný řetěz volně rozvěšený nad hlavou, lucerny nebo pár svíček.

terasa s výzdobou pro letní pohodu

Domácí chill zóna v oblíbené barvě

Pokud nemáš balkon, nevěš hlavu. Jak vypadá místo, kam se uchyluješ k odpočinku s knihou, hudbou nebo filmem? Co takhle jej oživit veselým sedacím vakem, roztomilým barevným pufem nebo, pokud prostor dovolí, zavěšením houpací sítě? Uvidíš, že jakmile si domov rozsvítíš byť jen jediným barevným polštářem, odpočívat se ti bude hned jinak.

Tropická koupelna

Možná nedisponuješ fantasticky obří koupelnou, jako je na obrázku, ale nevadí. Jakoukoliv koupelnu, vyleštěnou dočista, dokážeš pozvednout pomocí doplňků. Stačí vyměnit seprané ručníky za ručníky bílé a rozmístit několik doplňků z exotického dřeva nebo třeba juty. K tomu přidej pár zelených rostlin a tropická koupel může začít. Květiny vybírej takové, kterým nevadí stín a vyšší vlhkost. Třeba převislý zelenec nebo břečťan vydrží skoro všechny extrémy, navíc umí pohlcovat pachy. Pokud nemáš v koupelně okno, tak kytkám nechávej aspoň otevřené dveře.

koupelna s rostlinami a dřevěnými doplňky

K hygge patří také pravidelně si dopřávat chutné a zdravé jídlo. Mrkni se, kde u nás mají nejlepší farmářské trhy a vyraz pro kvalitní jídlo lahodící i oku, řezané květiny nebo třeba bylinky v květináči.

Autor
Dagmar Prajznerová
Jsem milovnice sci-fi a fantasy světů, dobré kávy a černého humoru. Své superschopnosti nejradši tříbím cestováním, čtením nebo pokecem s fajn lidmi nad indickým jídlem.